HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Vona: a honvédelemhez nem kell engedély

2007. augusztus 07.
Pintér Gábor - HunHír.Hu

A Magyar Gárda alapítói szerint a fiatalok manapság már képtelenek honvédelmi feladatokat ellátni. A kötelező sorkatonai szolgálatot eltörölék, s a honvédség helyébe eddig nem állt valódi nemzeti alapon szerveződött erő. Pedig szükségszerű, hogy korunk ifjú magyar elkötelezettjei a globalizált világban is rendelkezzenek honvédelmi ismeretekkel. Vona Gábort, a Magyar Gárda Egyesület elnökét a HunHír.Hu elsőként kereste meg, s ő szívesen beszélt nekünk a Jobbik és az új egyesület kapcsolatáról, terveiről.

Menedek - Engdahl

A Magyar Gárda elvileg pártfüggetlen, de sokan mégis a Jobbikhoz kötik, éppen az ön személye miatt. A radikális fiatalok jó része irtózik a pártoktól, s elriaszthatja őket, hogy az egyesület működésében esetleg szerepet kap a politika, főleg a pártpolitika. Még a gárdabéli köszöntés is ugyanaz, mint a Jobbiknál, ami még inkább azt sugallhatja, hogy a Magyar Gárda párthadsereg.

A Magyar Gárda nem párthadsereg, hanem egy önálló szervezet. Magam a Magyar Gárda Egyesület elnöke vagyok, amelyről azt kell tudni, hogy tíz magánszemély alapította - köztük közismert személyek -, akik engem választottak meg a Gárda elnökéül. A döntéseket a tíz ember közösen hozza, én csak első vagyok az egyenlők között. Az egyesület azért alakult, hogy végre létrejöhessen a Magyar Gárda maga, amely felett csak eszmeileg fog őrködni az egyesület. A Gárdának ugyanis meg kell találnia a maga helyi és országos vezetőit. Én a magam részéről a Jobbik elnöke kívánok maradni továbbra is. Az a furcsa a helyzet állt elő, hogy teljes mértékben hozzám kapcsolják a Magyar Gárdát, de valakinek fel kellett vállalnia, el kellett indítania, - és ez most megtörtént. Az idő mindent letisztáz majd, ebben biztos vagyok. Egyébként én a radikális fiataloknál épp a fordítottját látom, foglalkoztatja őket a politika és hatalmas az érdeklődés a Jobbik iránt.

A Magyar Gárdába való tartozás egyszerűnek tűnik. Úgy hírlik, ön minden egyes belépni szándékozó emberrel elbeszélget a felvétele előtt.

Sokakkal találkoztam, legfőképp azokkal kommunikálok rendszeresen, akik benne vannak az alapító 56 fős csoportban. A többiekkel is tartjuk a kapcsolatot, de egyelőre nincs idő a sok új jelentkező megismerésére, a személyes találkozásra. Ha túl vagyunk augusztus 25-én, az első avatáson, természetesen mindenre sor kerül. A Magyar Gárdába folyamatosan jelentkeznek az értékes emberek, úgyhogy most már legalább négyszer, ötször 56 emberre való a bázisunk. És ez csak nő, csak nő, míg a balliberális oldal meg riogat, csak riogat, de erre számítottunk előre. Nem zavar bennünket az általuk keltett hisztéria. Az idő viszont sürgetett abban az értelemben, hogy március 15-én bejelentettem a Vörösmarty téren a Magyar Gárda szervezését, és már nagy volt a várakozás.

A gyakorlóruha egy sapkából, Árpád-sávos kendőből és egy fekete zsebes katonai mellényből áll. A jövendőbeli gárdistáknak maguknak kell megvásárolniuk a bakancsot, a fekete katonai nadrágot és fehér, hosszú ujjú inget. Sokakat aggaszt, hogy még az egyenruhák sem készültek el.

Az egyenruháknak augusztus huszonötödikére kell elkészülniük, és addigra kész is lesznek.

Egyesek úgy vélik, túl könnyű bekerülni a szervezetbe, de majd kihullanak az alkalmatlanok. Volt hivatásos katonáktól képzik ki a gárdistákat, esetleg szerepet kapnak az ősi magyar harcművészetek, netán baranta is?

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Gárdába jelentkezettek lehetőséget kapjanak a fejlődésre szellemi, lelki és fizikai értelemben egyaránt. Nagyon sok felajánlás érkezett már ezen a területen. Tanárok, szakértők segítenének egy-egy elméleti terület alapos megismerésében, ökölvívó edzők, vagy más küzdősportok művelői és maguk a barantások is erősíteni fogják az önvédelmi ismeretek elsajátítását. És igen, szeretnénk megtalálni a módját, hogy lőtereken vagy akár „air soft” keretében a gárdisták megismerkedjenek a lőfegyverek használatával is. Mivel a sorkatonai szolgálat már megszűnt, ennek nagy szükségét érezzük.

A leventemozgalomhoz hasonlította a Magyar Gárdát, mellette azonban kiemelte hogy a szervezet célja nemcsak az önvédelem, hanem a honvédelem is. Erre feltehetően nem kapott”hivatalos engedélyt” a Magyar Gárda Egyesület...

Ha úgy hozza a helyzet, akkor a honvédelemre nem kell engedélyt kérni. Ennyire egyszerű.

A Magyar Gárda, mint bejegyzett egyesület, milyen jogokkal rendelkezik? Van-e reális alapja, hogy felkérést kapjon valamelyik hivatalos szervtől, hogy besegítsen a katasztrófavédelembe, vagy a Gárda önként szándékozik kivonulni egy esetleges vészhelyzetben?

Igyekezni fogunk a helyi polgárőrségekkel, egyéb polgárvédelmi szervekkel, a katasztrófa-védelmisekkel és minden szóba kerülhető intézménnyel jó és hatékony kapcsolatokat kialakítani. De ha úgy látjuk, élni fogunk az önkéntesség lehetőségével is. Sajnos az egész világot jellemzi, hogy fajunk felsebezte a természetet, amely ezt már egyre kevésbé tolerálja. Föld önvédelmi rendszere beindult, és ez sok esetben az ember ellen irányul. Ne legyen igazam, de a világban és hazánkban is gyakoribbá fognak válni a természeti katasztrófák. Nagy szükség lesz majd az olyan emberekre, akik nem csak sopánkodnak, de készek és tudnak is tenni.

A Magyar Gárda feladatai között szerepel, hogy rendkívüli helyzetben a nemzeti önvédelmet erősítse.

Rendkívüli helyzet nagyon sokféle lehet, a már említett katasztrófahelyzet, és az ennek kapcsán kitörő esetleges fosztogatások, de ilyen lehet egy külső támadás vagy egy belső polgárháború. Ilyen, vagy ehhez hasonló kiélezett helyzetben komoly jelentősége lehet egy önkéntes alapon működő, felkészült és józan erő meglétének.

Az első Gárdistákat Für Lajos avatja augusztus 25-én. Ő, illetve más ismert katonai személyiségek is részt vesznek a későbbiekben a Magyar Gárda életében?

Bárki részt vehet a Gárda életében, aki hajlandó azonosulni az Alapító nyilatkozat eszmeiségével, a szervezet szimbólumaival és aktív segítségére kíván lenni a hazának és a nemzetnek. Vannak olyan, már leszerelt katonák, többségében tisztek, akik jelezték, hogy szimpatikus nekik a kezdeményezés, és a maguk lehetőségei szerint támogatni fogják az ügyet. Für Lajos jelenléte pedig, mint volt honvédelmi miniszteré, komoly legitimitást ad a Magyar Gárdának. Meghatározó emberek segítségével, komoly létszámmal és alapos felkészüléssel a Gárda megkerülhetetlen szereplője lesz a magyar közéletnek.

Milyen a kapcsolat a Magyar Gárda és a többi hasonló, gombamód szaporodó szervezet között?

Valóban gombamód szaporodnak a hasonló kezdeményezések, és ezek között nem egy olyan akad, melyekkel érdemes és szükséges is lesz egy együttműködési megállapodás kialakítása. Mi óvatos integrációpártiak vagyunk. Azokkal kívánunk csak együttműködni, akik már bizonyítottak, akikről tudjuk, hogy kicsodák. Ilyen a Kelet-Magyarországon egyre erősödő Nemzeti Őrsereg, amely ott lesz velünk augusztus 25-én a Várban, hogy bajtársi szövetséget kössünk.

Azok után, hogy a Jobbik nyílt harcot hirdetett az SZDSZ ellen, hogyan fogják tálalni a Magyar Gárdát a pártos médiában? Az egyenruha fekete, a köszöntés az ő fülükben a „vészkorszakot” idézi; egyszóval minden adott, hogy teljes frontos támadást indítsanak. Mind a Jobbikot, mind a Magyar Gárdát egy személyben kell tisztának megőriznie a várható sárdobálásban. Vona Gábor felkészült-e arra, hogy megvédje a mundér becsületét?

A támadások már elkezdődtek és prognosztizálom, hogy csak erősödni fognak. A mi dolgunk az, hogy ezzel a lehető legkevesebbet foglalkozzunk. Ehelyett végezzük a feladatunkat, amelyet az alapításkor célul tűztünk ki magunk elé. Én azt gondolom, hogy a Magyar Gárda mundérjának becsületét nem nekem kell megvédenem, hanem azt majd maga a Gárda teszi meg azzal, hogy tisztességgel helytáll. A Gárda leendő vezetőinek feladata nem az lesz, hogy a tévéből a rádióba rohanva igyekezzenek válaszolni a nagyobbrészt rosszindulatú kérdésekre. A Gárda számára ez felesleges időpazarlás.

Elkezdődött a dübörgés, pedig még javában benne vagyunk tikkasztóan csendes nyárban. Temérdek tennivaló vár ránk, és ahogy látom, nem csak az aratnivaló sok, de egyre több a munkás is. Felemelő érzés átélni ezeket a napokat. A Magyar Gárda nevében ezúton is köszönöm mindenkinek, aki jelentkezett, felajánlotta segítségét vagy kifejezte örömét, támogatásáról biztosított minket. Várunk minden érdeklődőt augusztus 25-én három órára a Várba, hogy véget vessünk az egyhelyben topogásnak. Célunk, hogy a nemzetért tenni akaró emberek végre megtalálják egymást, és együtt induljunk el egy szebb magyar jövő felé.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 375 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat