HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Főhajtás Bárdossy László emléke előtt

2005. december 11.
HunHír.Hu

Bárdossy László néhai magyar királyi miniszterelnök, Szombathely díszpolgára születésének 115. évfordulóján a MIÉP Országos Választmánya, fővárosi frakciójának képviselői a hozzájuk csatlakozott jobbikosokkal a szombathelyi Szent Márton temetőben emlékeztek meg vasárnap a koncepciós per áldozataként kivégzett neves politikai személyiségről. Azért ebben a temetőben, mert a rendelkezésre álló újabb adatok szerint egyre biztosabb, a családi sírbolt rejti a mártír miniszterelnök porhüvelyét.

Magyar Menedék - Grandpierre

Bárdossy László Szombathelyen született 1890-ben, s 1941 áprilisától 1942 márciusáig volt Magyarország miniszterelnöke. A második világháború után, 1945. október 29-én Budapesten népbíróság elé állították, majd háborús bűntett" miatt 1946. január 10-én, csütörtök reggel fél kilenckor a budapesti Markó utcai törvényszék épületének szomszédságában levő börtön udvarán kivégezték. A per aktuálpolitikai érdekeket szolgált, a vád megalapozatlan, az ítélet igazságtalan volt. "A tárgyaláson öntudatosan és bátran viselkedett, szakszerűen és ügyesen védte magát" - írta róla Borbándi Gyula.Bárdossy méltósággal viselte sorsát. A vesztőhelyen az országosan ismert Werner Alajos katolikus pap Géfin Gyula szombathelyi papnevelő intézeti rektornak írt levelének tanúsága szerint a legnagyobb lelki nyugalommal és fölénnyel viselkedett. "Áhítattal, szeretettel megcsókolta a keresztet, melyet én nyújtottam neki, és félhangosan mondta: Jézusom, irgalom! Ezután kiáltotta érces, harsány hangon, úgy, hogy az egész tömeg megértette: Istenem, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól! Ezután dördült el négy csőből a halálos lövés, ő kereszttel a kezében esett össze, a kereszt a mellére hullt, én pedig ott térdepeltem mellette" - írta Werner atya.

A békéscsabai Hódi Rezső István, volt bencés piarista cserkész a Bárdossy-per tárgyalásakor került különös kapcsolatba a miniszterelnökkel. Többek között besegített védőbeszédének gépelésébe is, és szemtanúja volt kivégzésének. Hódi szerint Bárdossy utolsó mondata így hangzott: "Istenem, mentsd meg Magyarországot ezektől a bitangoktól!" Hódi hallotta azt is, hogy amikor a pap hozzálépett Bárdossyhoz, a tömegből valaki azt kiáltotta a puskáját igazító kivégzőosztaghoz: "Lődd le a csuhást is!"A kivégzés után Bárdossy László holttestét első és második felesége kérte ki a család nevében. A miniszterelnök vérbírója, dr. Major Ákos a hazaáruló egykori m.kir. tiszt A népbíráskodás forradalmi törvényessége című könyvében erről a következőket írja: "... a minisztériumi ígéretnek megfelelően kérte, hogy férje holttestét kiadják. Megígértem, ő pedig eltávozott. A tetemet még aznap este megkapta. Szombathelyen temettette el."

Hódi Rezső István szerint a fenti idézet teljes mértékű csúsztatás. A Bárdossy holttestét kérő feleségek a kivégzés után egy héttel kapták meg a néhai miniszterelnök koporsóját. Ebbe viszont a korpusz helyett tucatnyi nagyméretű tégla volt. Ekkor lett öngyilkos Bárdossy első felesége. A második felesége harcolta ki, hogy a kivégzést követő tizedik napon végre megkaphatta a Bárdossy-család a tetemet, amelyet Szombathelyen helyezett végső nyugalomra. Ez a hely pedig nem lehetett más, mint a családnak a szombathelyi Szent Márton temető előkelő részén lévő sírhelye.

Hódi 1946-ban együtt raboskodott a Markó utcai börtönben Hóman Bálinttal. A volt kultuszminiszter Hódi szerint többször jelezte rabtársainak, hogy Bárdossy egész külpolitikáját Erdély megszerzésére építette, ezért volt képes Hitlerrel is lepaktálni. Hóman fültanúja volt, amikor Bárdossy Horthynak kijelentette: a magyar honvéd a bolsevizmus ellen küzd az orosz fronton, de elsősorban Erdélyért. Bárdossy ezt a gondolatkört fűzte tovább a bírósági tárgyalásán elmondott védőbeszédében: "Ha mi 1941-ben nem állunk be a háborúba, és 1944-ben nem engedjük be a németet, akkor bizony aligha akadt volna, aki ma itt, a főtárgyalásomon az ügyész úrnak tapsolhatna, mert eltiport volna bennünket a német és a környező bosszú lihegő áradata."

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Végfelszámolás - Bogár LászlóVégfelszámolás
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat