HunHír.info

2019. Kikelet hava 19. nap, Botond napja.

A Sólyom nyomában

2005. május 30.
G. Kirkovits István - Rockszerda

Az SZDSZ taktikusan távol marad a köztársasági elnök személyéről szóló szavazástól. Ennek ára lehet egy 2006-ban esedékes koalíciós szerződés. No persze, nem a jelenlegi partnerrel. A kis törpepárt ezen húzásával ismét feladja a leckét a nagyoknak, hiszen nyíltan nem konfrontálódik az MSZP-vel, és valójában támogatja Sólyom László államfővé választását.

Menedék - Pálfi

A közvélemény-kutatások hol kisebb, hol nagyobb Fidesz előnyt jeleznek arra az esetre, ha most lennének a választások, de a Gyurcsány-kormány impontenciája, megszorító intézkedései, hibás gazdaságpolitikája alapján már most prognosztizálható, hogy hacsak valami iszonyú nagy hibát nem követ el a Fidesz, akkor jövőre esélyes lehet a kormányalakításra.

Önmagában képtelen lesz abszolút többséget szerezni, és miután elmarta maga mellől a lehetséges jobboldali partnereket, illetve ezek jelen formátumukban csak körülbelül egyszázalékos szeletet szakíthatnak ki a nagy választási tortából, így potenciális partnerként semmiképpen sem jöhetnek szóba, a nemzeti jobboldal jobb felének érthető szomorúságára.

Kell viszont egy partner, és a nemzetközi helyzet is azt jelzi, hogy bármi történjen, a liberális pártként aposztrofált, a választási küszöböt épphogy elérő SZDSZ-nek ott kell lennie a hatalomban. Most megszólalt a párt mindent meghatározó holdudvara, az úgynevezett liberális értelmiség, amely mindig akkor hallatja hangját, ha valami olyan dologban kell állást foglalni, amely nem éppen a nemzeti oldal kedvére való döntéseket, véleménynyilvánításokat szolgálja.

Az SZDSZ távol marad az elnökválasztástól, s ezáltal lehetővé válik, hogy a fordulós politikai meccsek lejátszása után tényleg Sólyom Lászlót emeljék a legfőbb közjogi méltóság bársonyszékébe. A liberális párt és a magát konzervatívnak nevező Fidesz tehát egyetért a színfalak mögött az egyik legfontosabb kérdésben, a köztársasági elnök személyében.

Nincs kizárva tehát, hogy 2006-ban az együttműködés mindezeken túlnő, és ahogyan a korábban magát erőteljesen antikommunistának mutató SZDSZ lebratyizhatott a kommunista utódpárttal, úgy majd arra is gyárt ideológiát, hogy kifelé, a közvélemény felé vállalhatóvá tegye a különben is már sok kérdés megoldásában visszavonulót fújt Fideszt.

Kialakul egy olyan hatalmi struktúra, hogy két és fél pártrendszer lesz Magyarországon. A mérleg nyelve és a mindenkori hatalmi tényező a maximum néhány százezres támogatottsággal rendelkező SZDSZ lesz. A hazai hat-hétszázezer nemzetben gondolkodó, a lagymatag politizálásra radikális válaszokat adó honpolgár pedig csak sodródik ide és oda.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat