HunHír.info

2018. Fergeteg hava 24. nap, Magyarka napja.

A halottaknak nem fáj

2005. január 07.
G. Kirkovits István

Ötvenkilenc évvel ezelőtt vörös kézre került Budapest. A magyarok fővárosa február 13-án Buda teljes megszállásával a vörös hadsereg martalékává vált. Előtte két nappal a budai Vár hős védői megpróbálkoztak a lehetetlennel, és tízezres nagyságrendekben kísérelték meg a kitörést a körülzárt erődből. Párszáz katonának és civilnek sikerült csak elérnie az akkori német védvonalat, a többiek elestek a harcokban, vagy felkoncolták őket, illetve a halállal csaknem egyenértékű hadifogság lett osztályrészük. Az ötvenkilenc évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatosan több rendezvényt is tartottak a múlt héten Budapesten. Pár helyszínt mi is felkerestünk.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Február 11-én, a Várból való kitörés estéjén hivatalos demonstrációt nem tartottak a Hadügyminisztérium lebombázott romjainál, viszont keringő sms-eknek köszönhetően több tucat ember jelent meg a helyszínen, és csoportosulás nélkül egy emberként helyezte el a megemlékezés virágait, s az égő gyertyákat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt olyan civil szervezet, amely előre bejelentett rendezvény megtartását kérte erre a napra, de ezt a hatóság a szokásos forgalmi indokokra hivatkozva elutasította.
Mégis, körülbelül abban az órában, amikor a történészek és az élő szemtanúk szerint 59 éve megindult a kitörők első csoportja, meggyulladtak a gyertyák a viharvert épületnél. Előtte páran köztük Dancsecs György fővárosi MIÉP-es képviselő és Teszársz Károly, a MIÉP országos választmányának elnöke a Mátyás templom falánál lévő emléktáblánál rótta le kegyeletét a kivégzett hősök és civilek, a megnyomorított és galád módon elpusztított emberek emléke előtt.

Másnap a Tégy a gyűlölet ellen már-már közhellyé váló, elcsépelt jelszó szellemében gyülekeztek a magukat antifasisztáknak, ellenállóknak és egyéb ilyen furcsa szerzeteknek mondó emberek ugyanazon helyszínen, erőteljes médiatámogatással a hátuk mögött. Természetesen a beszédeket nem az az emberi gondolat hatotta át, hogy itt bizony, ezen a helyszínen és a környékén 59 évvel ezelőtt elszabadult a pokol, és az áldozatoknak, az ártatlanul elpusztítottaknak kijár legalább egy főhajtás. Aktuálpolitikai szólamok hangzottak el a szónokok szájából, hiszen az alapvető gondolatkör már megint a szélsőjobbal való riogatás, a félelemre való apellálás és az úgymond ordas eszmékkel való szembefordulás volt.

Voltak itt párszázan, tény, ami tény, csak hát azért ez kicsit sekély e kéjnek tűnik olyan megközelítésből, hogy hirdette újság, transzparens és jónéhány kormányzati hírforrás, hogy a kabinet prominensei is leteszik voksukat a saját tömegük akarata előtt. Egykori munkásőrnek, vagy legalábbis valami hasonlónak tűnő fáradt arcú emberek, lyukas edzőcipős, viseltes kabátos nem tudni micsodák keveredtek a jólöltözött és arcukra szigorúságot, erőfölényt erőltetőkkel.

Egy idősebb ember elkövette azt a hibát, hogy füttyel fejezte ki nemtetszését az egyik felszólaló jól össze-vissza kevert mondókájával kapcsolatosan, akit a nagy számban jelen lévő rendőrség tagjainak kellett megvédenie a tűrőképességéről és toleranciájáról oly híres balos tömeg reakciójától. Fütyülni azt nem lehet, mert micsoda dolog, hogy valakinek nem tetszik, amit a gyűlöletellenesek közvetítenek. Ők ilyenkor támadnak, gyűlölettel.

A szónokok aztán ostorozták övéiket is, hiszen nekik sem tetszett, hogy meghirdették ezt az általuk oly fontosnak, és az ország történetében mérföldkőnek számító eseményt, és csak a pár tucat ember, köztük spanyol polgárháborús hagyományokon edzett transzparenslóbálók álltak csak csatasorba. Lehet, hogy érezték, visszaütött a való világ szindróma. Talán azért, mert az ott lehetőségként megjelölt életképnek köszönhetően az emberek saját boldogulásukat tartják elsődlegesnek, s nem azt, hogy az úgynevezett jobboldali gyűlöletkeltés ellen demonstráljanak. Másrészt, mert ilyen hazánkban nincs, s ha lenne is, hidegen hagyná őket, hogy bizonyos rendezvényeken túlfűtött emberek gyűlöletmentességről papolnak, és képzeletbeli vásznakra festenek mindenféle összezagyvált rémképeket.

A harmadik napon, vagyis szombaton, a sokat szidott és támadott különféle jelzőkkel és minősítésekkel illetett Vér és Becsület Kulturális Egyesület tartott megemlékezést a Hősök terén. Itt is nagyszámú volt a rendőri jelenlét, csak nem olyan demonstratív, mint az antifasisztáknak mondottak össznépi buliján, s a kívülállónak úgy tűnt, hogy még az előbbi helyszínen az ottaniakat védték a kivezényeltek, az ittenin valami rendbontásra számítottak.

No, pontosan ez maradt el. Létszámában ugyan megközelítőleg azonosnak tűnt a két demonstráció közönsége, csakhogy a Várban nem tudni, ki volt a bámészkodó, ki a szónokok szavára áhítozó, addig a Hősök terén a körbezárt karámban, zárt katonás alakzatba rendeződtek azok, akik emlékezni akartak a hősökre és az ártatlan áldozatokra. Ezt is tették fegyelmezetten és méltóságteljesen.

2004. február 15.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat