HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Állóháború

2005. január 05.
G. Kirkovits István

Ez idáig tizennégyszer gondolhattuk úgy, hogy ez most már más, a régit, az elavultat és a bűnöst végképp a sutba lehet dobni. Tizennégyszer reméltünk hullámzóan, és a tapasztalatok birtokában más-más kedélyállapotban. Idén, március 15-én a Múzeumkert és környéke visszament az időben és bizonyos megközelítésekben a sokak számára tűrt-tiltott, egyesek számára pedig elnyomással és félelemmel teli hetvenes évekbe.

Magyar Menedék - Raffay

Éppúgy nagyszámú rendőri jelenlét demonstrálta a hatalmon lévők hatalmát, mint akkor, s talán a felvonulási terv is ugyanaz volt, hiszen a neves történelmi személyeink lábnyomát őrző épület környékén lévő csendes kis utcákban egykedvűen cigarettáztak, de az esetleges bevetésre vártak a kommandósok.

Hetvenkettőben, hetvenháromban és hetvennégyben majd egyszer-kétszer a nyolcvanas években is a kertben és a Petőfi-szobor környékén csattogott a gumibot, és a rend éber őrei kiemelték a nemzeti színű szalaggal díszítetteket. Mára ez már nem jellemző hál Istennek, de talán jelzésértékű, hogy éppúgy igazoltattak a rendőrök, mint azokban az időkben. Igaz, hosszú hajam kihullt már, s kopasz lettem, de akkor az előbbi, most az utóbbi az, ami beavatkozásra sugallja a közeget. Az öltözékem is hasonló volt, mint akkor, mert minek követni mindenféle divatirányzatokat, de úgy látszik, a nemzeti színű karszalag és az egyéb külső megjelenési formák most is legalábbis éberségre intik a hatalomra vigyázók egyszerűbb embereit.

Ne beszéljünk most arról, hogy ennél sivárabb állami megemlékezést, mint a mostani nem igen érzékelhettek az utóbbi időben a történelmet megélt fák és múzeumi falak, és a jelenlévők gyér száma is reprezentálta, hogy valami nem stimmel a hivatalos kokárdavirítás körül. Magyar Bálint kultuszminiszter sikeresen összekapcsolta a nemzet szabadságvágyát azzal a gondolattal, hogy a magyarországi zsidóság történelmi léptékeit is ismertesse hallgatóságával, a szabad madarak pedig kicsit távolabb, a Duna-parti Petőfi-szobornál rendőrségi rácsok védelmében dalolhattak.

A főváros központi rendezvényét biztosították oly sokan, előrehozottan civil szolgálatok emberei, a lépcsők alatt pedig a kommandósok. Az előállító- és a hangszórós autó mind jelen volt megbújva a híd takarásában, s az információs berendezésekkel ellátott gépjármű jelenléte számomra megint felidézte a hetvenes évek hangulatát. Két hangszóró szokta ugyanis közvetíteni a sajnos mostanság megint már ismert felszólításokat a helyszínelhagyásra, s a bejelentéseket a tömegoszlatásra. Természetesen mindez elmaradt, hiszen nem volt rá alap, és nem erről szólt a történet. Az embernek mégis elkeseredett a szájíze, mert tizennégy éve a fordulatnak nevezett valami után olyan emberek vezetik az országot, akik valójában félnek az igazi márciustól.

2004. március 16.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Apolló Holdcsalás - Arany LászlóAz Apolló Holdcsalás
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat