HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Koppányt megint felnégyelték

2005. január 05.
G. Kirkovits István

Amikor meghallottam a hírt, hogy a magyarországi ősbemutató után évtizedekkel Csíksomlyón, a Hármas halom oltárnál adják elő az István a királyt, hirtelen fellelkesültem. Ide nekem pénzt, paripát, satöbbit, zászlót az antennára, irány a Királyhágó, s a Hargita öle. Aztán amikor láttam, érzékeltem, hogy a státusztörvény-nyirbálók, kempinszkys koccintgatók is üdvözlik a rendezvényt, kicsit szkeptikussá váltam. Visszaröppentem az időben a 80-as évek elejére, amikor felhangzott a magyar Himnusz és a Királydombot beterítették a nemzeti színű zászlók. A dalban szabadon szállt a Kárpátok madara, de az uralmon lévők még vörösre festették az égboltot és gumibot csattant azon, aki a képletes szabadságon túlra akart merészkedni.

Menedek - Engdahl

Aztán az egyik szemem sírt, a másik meg szikrázott most, mikor megtekintettem a tömegkommunikáció jóvoltából a csíksomlyói előadást. Elérzékenyültem, amikor láttam a számomra évtizedek óta hiteles és szeretett arcokat, kedvenc dalaim tolmácsolóját, az egykori ősrocker Vikidál Gyulát, és a magyar nép fájdalmairól olyan szívszorítóan éneklő Varga Miklóst. Aztán megjelent álnépies, móc utánzat mellénykéjében Bródy Szabadpinty János, az államilag engedélyezett egykori beat-zenekar egykori üdvöskéje, és mint unottan, lélektelenül közreműködő próbált a Regős szerepében tetszelegni. No, Bródyról majd kicsit később többet.

Szóval 80-as évek, István a király és Koppány, az a drága Koppány, az a hiteles Koppány, az a magyar Koppány. A lázadó, az idegennel szembeszálló, a vörös vérrel öntözött. Torda, a táltos, és az ősi folytonosságot követelő, Csodaszarvas emlőin nevelkedett magyar úr lelkesítően tisztán, de bukásra ítélve, szembeszállt a mostani megközelítés szerint az uniós álszent bohócokkal. Mert erről szól a történet most 2003-ban, még akkor is, ha nem ezért hajoltak meg a szélben a csíksomlyói fenyők.

István a királlyal akkor is kidomborodott, hogy nem szabad lázadni azok ellen, akik ránk telepedtek, vagy akik utánunk nyúltak. Most is halálra van ítélve Koppány, hiszen unióba kell vinni az országot, s ez az időszak nem kedvez a rebelliseknek.

István a király ott Csíksomlyón, a Hármashalom oltárnál, zászlólengető tízezrek, akik piros-fehérbe és piros-fehér-zöldbe öltöztették a hegyet. Talán őket nem fertőzte meg a hátsó szándékú üzenet. Azok a betétdalok gyújtottak bennük tüzet, amelyek a bele nem nyugvásról szóltak. Tény, nagy szó, hogy felcsendülhettek a dallamok a székelyek szent hegyénél. Tény, hogy a magyar Himnusz elhangzása után valami másra is lett volna igény, egy másikra, a székelyre, de a spontán dallamfoszlányokat visszafogták a közvetítésszervezők.

Helyette megszólalt megint a Bródy. Úgy értékelte a kort, hogy most érett meg arra, hogy István a király ebből a megközelítésből a belenyugvó, a hazát a nyugat árnyékában építő kivont karddal a kezében tegyen hitet a fejlődés mellett. Bródy szerint most van az az idő, amikor egymás nemzeti ünnepeit megtartjuk a béke, a tolerancia és az európaiság jegyében. Természetesen Medgyessy és Nastase Kempinszky szállóbeli összejövetelére célzott. Magyarország felosztásának első jelzése a román követelések megfogalmazása, az SZDSZ-közeli állázadó szerint nemzeti ünnep. Nekik lehet.

Leszámítva ennek az úriembernek a huhogását, elhiszem, hogy a szereplők teljes átéléssel, erőbedobással, tehetségük minden titkának megcsillantásával készültek a bemutatóra. Akik odazarándokoltak, remélhetőleg nem olyan benyomásokkal lettek gazdagabbak, mint amelyekről most lefújtam a port. A közönség, a hálás közönség remélhetőleg a magyar együvétartozást érezte ki az egészből. Koppány csillogását és István nemzetéltetését.

A farmeros utcai viseletes táncosok mellett a főbb szereplők korhű jelmezbe öltöztek. Varga Miklós is kivágott nyakú, régi időket idéző ruhát viselt. Valami viszont hiányzott a nyakából. Az a kis medál, az a mindent meghatározó medál, vagy alakzat, amelytől még különböző hazai televíziós csatornák műsoraiban sem vált meg. Most ott nem hirdette annak fontosságát, hogy mit, és mekkorát jelent nekünk a haza.

Zúghatott a tapsvihar Csíkban, emelkedhettek a magasba a zászlók, fellelkesülhetett a tömeg. Az öröm, az eufória gyorsan felejtet. Az odavetett alamizsna is több az éhezőnek, mint a széttépett múlt, összevágott jelen és kilátástalan jövő. Volt István a király Csíkszeredán, örömködhetett székely, s magyar egy pillanatra, de ma már elmúlt a varázs. A színészek, a közreműködők elhurcolkodtak, s nekik, akik ott élnek és a megmaradásért harcolnak, csak a jelenlegi magyar kormány által gyáván megkurtított, eredeti célkitűzését feladó, szinte semmire se jó, kiherélt státusztörvény maradt. Gyenge, átlátszó kompromisszum, s megint nem ők jártak jól.

Lehet majd emlékezni az ottani díszelőadásra, amikor lezárulnak a határok, még messzebbre kerül a magyar a magyartól. Az árok tovább nő, István nem nyújthatja át jobbját az akadályok fölött. Koppányt felnégyelték, a magyar címert lelopták, és sokakban az éltető, reményt plántáló igazolvány pedig csak egy semmirevaló gyűrött füzetecske marad.

2003. július 11.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat