HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Zúg a kürt

2005. január 05.
G. Kirkovits István

A honvéd megérkezett. Átlépdelt a virágszőnyegen, s érezte a feléje irányuló szeretetet. Fel sem tudta fogni, hogy olyan helyzetben van, olyan lehetősége adódott a magyarok Istene jóvoltából, amely sokaknak életükben egyszer sem adatik meg. Népviseletbe öltözött leánykák nyújtották feléje a szent hegy virágait, amelyet sapkája mögé tűzött, és ékesítette vele fegyverét. Beköszöntött tehát az a nap, amelyért dobogott milliónyi magyar szív, és ennek a napnak ő volt a hírt hozó apostola. Állt a honvéd a Hargitán, hiszen évtizedes szenvedés és rabiga után újra piros-fehér-zöld selymek díszítették a csúcsokat, és örömükben még gyantakönnyet is engedtek a több száz éves fenyők.

Magyar Menedék - Raffay

Állt a honvéd a Hargitán, mert Székelyföld visszatért, és megfújta a kürtöt. Azt az ősi magyar hangszert, illetve annak már militarizált változatát, amely háborúban csatába hívta a magyart, békében pedig jelzést adott a csordának, életet közvetített a hegyek és a völgyek között. A honvéd ott maradt pár évig, de gyilkos hordák törtek rá, s hiába védekezett az utolsó töltényig, hátba szúrták idegenek, s kicsavarták kezéből az életet jelentő hangszert.

De ott volt az a kislegény, aki figyelte az ádáz, egyoldalú kézitusát, amikor egyre támadtak többen, pedig az az egy képviselte a többséget. S ez a kislegény odaosont a haldoklóhoz, gyengéden lefejtette a kürtről a lassan meggémberedő kezet, mentéjébe rejtette, s elfutott vele másutt hallatni a hangot. Tüdeje kevés volt, hogy megszólaltassa ércesen a bércek hangját, de segített neki a szél, és a fenyvesek is továbbították az egyre erősödő susogást.

Ezek a csodás állva maradt fák annyira együtt mozogtak, annyira érezték feladatuk fontosságát, hogy a régi kürtszó jóval tovább juthatott, mint amit valaha is megálmodhatott a haldokló katona. A szó, a hang átlépte azt, amit ember csinált, nem volt számára akadály a szöges drót, az idegen hatalom, kívülről rákényszerített behódolás. Mert úgy kell kürtszó, mint a világítólámpás az éjszakában. Az egyik mutatja az utat, a másik az együvé tartozást.

Kommandóakcióval, államterrorral, hosszú csőrű gumibottal nem lehet elhallgattatni a hangot. Szét lehet törni ugyan a kürtöt, miszlikbe aprítani a megszólaltatót, de a fák, azok a drága fák, azok a drága fák továbbra is susognak, s közvetítik az igaz üzenetet.

Az interneten továbbra is fogható az eredeti Pannon Rádió.

2002. december 11.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 375 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat