HunHír.info

2019. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Zúg a kürt

2005. január 05.
G. Kirkovits István

A honvéd megérkezett. Átlépdelt a virágszőnyegen, s érezte a feléje irányuló szeretetet. Fel sem tudta fogni, hogy olyan helyzetben van, olyan lehetősége adódott a magyarok Istene jóvoltából, amely sokaknak életükben egyszer sem adatik meg. Népviseletbe öltözött leánykák nyújtották feléje a szent hegy virágait, amelyet sapkája mögé tűzött, és ékesítette vele fegyverét. Beköszöntött tehát az a nap, amelyért dobogott milliónyi magyar szív, és ennek a napnak ő volt a hírt hozó apostola. Állt a honvéd a Hargitán, hiszen évtizedes szenvedés és rabiga után újra piros-fehér-zöld selymek díszítették a csúcsokat, és örömükben még gyantakönnyet is engedtek a több száz éves fenyők.

Menedék - Baráthosi

Állt a honvéd a Hargitán, mert Székelyföld visszatért, és megfújta a kürtöt. Azt az ősi magyar hangszert, illetve annak már militarizált változatát, amely háborúban csatába hívta a magyart, békében pedig jelzést adott a csordának, életet közvetített a hegyek és a völgyek között. A honvéd ott maradt pár évig, de gyilkos hordák törtek rá, s hiába védekezett az utolsó töltényig, hátba szúrták idegenek, s kicsavarták kezéből az életet jelentő hangszert.

De ott volt az a kislegény, aki figyelte az ádáz, egyoldalú kézitusát, amikor egyre támadtak többen, pedig az az egy képviselte a többséget. S ez a kislegény odaosont a haldoklóhoz, gyengéden lefejtette a kürtről a lassan meggémberedő kezet, mentéjébe rejtette, s elfutott vele másutt hallatni a hangot. Tüdeje kevés volt, hogy megszólaltassa ércesen a bércek hangját, de segített neki a szél, és a fenyvesek is továbbították az egyre erősödő susogást.

Ezek a csodás állva maradt fák annyira együtt mozogtak, annyira érezték feladatuk fontosságát, hogy a régi kürtszó jóval tovább juthatott, mint amit valaha is megálmodhatott a haldokló katona. A szó, a hang átlépte azt, amit ember csinált, nem volt számára akadály a szöges drót, az idegen hatalom, kívülről rákényszerített behódolás. Mert úgy kell kürtszó, mint a világítólámpás az éjszakában. Az egyik mutatja az utat, a másik az együvé tartozást.

Kommandóakcióval, államterrorral, hosszú csőrű gumibottal nem lehet elhallgattatni a hangot. Szét lehet törni ugyan a kürtöt, miszlikbe aprítani a megszólaltatót, de a fák, azok a drága fák, azok a drága fák továbbra is susognak, s közvetítik az igaz üzenetet.

Az interneten továbbra is fogható az eredeti Pannon Rádió.

2002. december 11.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat