HunHír.info

2019. Ígéret hava 21. nap, Rof napja.

Holdfényes májusok...

2005. január 05.
G. Kirkovits István

Hölgyeim és Uraim! Szerdánként általában reggel fél háromkor kelek. Őszintén megmondva eléggé nyugtalan az éjszakám, hiszen izgulok, hogy jól sikerüljön az egész nap. Régi könyveket lapozgatva mégis eszembe jutott valami, amit én ugyan nem éltem át, de az elbeszélésekből, a személyes sorsokból valamilyen szinten rendelkezem róla ismeretanyaggal. Érzelmi-lelki síkon próbálom megközelíteni azt, ami 50 évvel ezelőtt Budapesten történt.

Menedék - Baráthosi

Május 5-én szűk körű bizottság, vagyis Rákosi Mátyás, Gerő Ernő, Péter Gábor és Házi Árpád arról döntött, hogy több mint 10 ezer nemkívánatosnak minősített budapesti családot az ÁVH segítségével kitelepítsen a fővárosból. A demagóg megközelítés az osztályigazság érvényesítése, a valódi ok a szovjet és párthű káderek lakáshoz juttatása volt. vagyis múltbéli tevékenysége, ideológiai, vagy akár vallási hovatartozása miatt át kellett adnia az embernek a sajátját másnak, mert ezt kívánta az egyesek által még ma is dicsőített kommunista szellem.

Most 2001. május 23-án, hajnalban legfeljebb papírjaimat és műsorterveimet rendezgettem kissé izgatottan. De mi játszódhatott le azokban, akiknek 50 évvel ezelőtt alig pár óra állt rendelkezésére, hogy egy szegényes batyuval elhagyják otthonukat, és a vérrel, verítékkel megszerzett, vagy öröklött javaikat mások tegyék rá koszos, proletár kezeiket.

Magam elé képzelem a családfőt. Jól szabott öltönyében remeg, gyakorlott mozdulattal köti meg nyakkendőjét, mert így tanulta, és ez így szokás, s még egy pillantást vet frissen pucolt cipőjére. Mert beléje ívódott, hogy ápolt és rendezett legyen. Pedig ahova viszik, nem kell a feleség által gyengéden vasalt fehér ing, frissen vikszolt félcipő, mert darócing és gumicsizma lehet ruhatára a pusztában. Az íróasztal helyett ásó, lapát, a fürdőszoba helyett potyogtatós vécé.

Május van, tavasz és meleg. Budapestről 1950 májusában és júniusában 12 ezer 704 embert vagoníroztak be és telepítettek ki Békés, Hajdú, Heves és Szolnok megyébe.

2002. május 23.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat