HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

A Thalia nemzeti szekere

2005. január 05.
G. Kirkovits István

Sorok és sorsok kígyóznak a Blaha Lujza téren felállított stilizált ekhósszekér előtt, hogy az emberek jegyet válthassanak a Nemzeti Színház nyitó előadására. Ilyen embertömegre utoljára akkor emlékszem, amikor gyermekkori képeimben feltűnik a húsért való ácsorgás és ácsingózás a hentesbolt előtt, vagy amikor később jegyet akartam venni egy rövid ideig vetített amerikai hippifilmre. Jelent valamit az emberek hozzáállása, jelent valamit a sámedli, amely kikandikál a szatyorból, hogy azon pihenje ki a sorban állás fáradalmait a kultúréhség csillapítását akaró. Jelzésértékű ez a sorban állás, hiszen most az új évezredben mintha tényleg elindult volna valami. A sor a színházjegyért, a sort alkotó lelkek a múltidézésért, elfogadásért és a jövőbe vetett hit biztonságáért.

Menedék - Bayer

Mi mozgathatja a belsőt azoknál, akik fegyelmezetten várnak arra, hogy március 15-én eljuthassanak az új nemzeti szentélybe. Nem költői a kérdés, hiszen egyértelmű a válasz, illetve a megoldás. Végre van valamink, végre megint van valamink, ami a miénk. A sorban egymáshoz dörgölőzik az irhabunda és a sokat próbált bőrkabát. A hidegben fontos még a testmeleg is, amely még jobban összeolvasztja az embereket. Lesz újra Nemzeti Színházunk, lesz újra hely, ahol a magyarság nagyjainak gondolatait közvetítik a színészek, és lesz egy építmény, a tárgyi való, amely mindezeknek otthont ad.

Trianonban elveszítettük országunk nagy részét, színházainkat, szabadtéri pódiumainkat, oltárainkat, és oltárköveinket. Az elmúlt 40 évben a színpadokról más is hallatszott, mint az írók tollával és vérével megírt színdarab. Először kerekfejű kopasz ember üvöltözött gyűlölettől csöpögő frázisokat, majd egy másik gazember a szocializmus útjáról hozsannázott. Ebbe a színházba remélhetőleg soha sem hoznak sarlókalapácsos vörös drapériát, s megtévesztett fiatalok megtévesztő kommunista kiáltványainak sem ad helyet. Ez a színház remélhetőleg nemcsak nevében lesz nemzeti, hiszen a sorban állók sem így akarják. Ott akarnak lenni a nyitányon, érezni azt, hogy talán-talán valami elkezdődött. A folytatás majd eldől a szavazófülkékben. Ha ott is kígyóznak a sorok, mint most a jegyeladásnál, és nemzeti gondolattal a nemzetire teszik a voksot, akkor valóban élni fog a nemzeti és az egész ország nem lesz más, mint egy jó értelemben vett nagy Nemzeti Színház.

2002. február 6.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat