HunHír.info

2018. Magvető hava 21. nap, Bise napja.

A Thalia nemzeti szekere

2005. január 05.
G. Kirkovits István

Sorok és sorsok kígyóznak a Blaha Lujza téren felállított stilizált ekhósszekér előtt, hogy az emberek jegyet válthassanak a Nemzeti Színház nyitó előadására. Ilyen embertömegre utoljára akkor emlékszem, amikor gyermekkori képeimben feltűnik a húsért való ácsorgás és ácsingózás a hentesbolt előtt, vagy amikor később jegyet akartam venni egy rövid ideig vetített amerikai hippifilmre. Jelent valamit az emberek hozzáállása, jelent valamit a sámedli, amely kikandikál a szatyorból, hogy azon pihenje ki a sorban állás fáradalmait a kultúréhség csillapítását akaró. Jelzésértékű ez a sorban állás, hiszen most az új évezredben mintha tényleg elindult volna valami. A sor a színházjegyért, a sort alkotó lelkek a múltidézésért, elfogadásért és a jövőbe vetett hit biztonságáért.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Mi mozgathatja a belsőt azoknál, akik fegyelmezetten várnak arra, hogy március 15-én eljuthassanak az új nemzeti szentélybe. Nem költői a kérdés, hiszen egyértelmű a válasz, illetve a megoldás. Végre van valamink, végre megint van valamink, ami a miénk. A sorban egymáshoz dörgölőzik az irhabunda és a sokat próbált bőrkabát. A hidegben fontos még a testmeleg is, amely még jobban összeolvasztja az embereket. Lesz újra Nemzeti Színházunk, lesz újra hely, ahol a magyarság nagyjainak gondolatait közvetítik a színészek, és lesz egy építmény, a tárgyi való, amely mindezeknek otthont ad.

Trianonban elveszítettük országunk nagy részét, színházainkat, szabadtéri pódiumainkat, oltárainkat, és oltárköveinket. Az elmúlt 40 évben a színpadokról más is hallatszott, mint az írók tollával és vérével megírt színdarab. Először kerekfejű kopasz ember üvöltözött gyűlölettől csöpögő frázisokat, majd egy másik gazember a szocializmus útjáról hozsannázott. Ebbe a színházba remélhetőleg soha sem hoznak sarlókalapácsos vörös drapériát, s megtévesztett fiatalok megtévesztő kommunista kiáltványainak sem ad helyet. Ez a színház remélhetőleg nemcsak nevében lesz nemzeti, hiszen a sorban állók sem így akarják. Ott akarnak lenni a nyitányon, érezni azt, hogy talán-talán valami elkezdődött. A folytatás majd eldől a szavazófülkékben. Ha ott is kígyóznak a sorok, mint most a jegyeladásnál, és nemzeti gondolattal a nemzetire teszik a voksot, akkor valóban élni fog a nemzeti és az egész ország nem lesz más, mint egy jó értelemben vett nagy Nemzeti Színház.

2002. február 6.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
50% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat