HunHír.info

2018. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Van antiszemitizmus? Igen, mert...

2016. december 11. 23:13
Ifj. Tompó László - Hunhír.info„A 45 népbiztosból 32 zsidó volt, éppen a legkegyetlenebbek, de a többi vezető állásban is hasonló volt a zsidók arányszáma, ami természetesen az antiszemitizmust tette igen erőssé és általánossá.” Az 1919-es 133 napos „proletárdiktatúrá”-ról van szó. De nem akárki írta ám ezt, és nem is akármikor.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Kosáry Domokos, 1943-ban. Azon történészek egyike, akik jó úton indultak el, de rossz útra tértek. Mert ő ugyanis múlt századunk kilencvenes éveitől az SZDSZ holdudvarához csatlakozott. Ahhoz, s attól kezdve minden erejét szakmája ápolása helyett az SZDSZ holdudvarának erősítésére használta fel. Ennek jegyében például mindent megtett, hogy egykori professzora, Hóman Bálint rehabilitációját megakadályozza. S ráadásul milyen megokolással! Azzal, hogy „németbérenc” politikus volt. Hiába, ekkor már szem számítottak szakmai érvek.

Megkíméljük olvasóinkat aggkori leépülését fémjelző, főleg a 168 Órának adott interjúi, vagy Farkasházy Tivadar szárszói liberális piknikjein elhangzott aranyköpései felidézésétől. Nem kíméljük meg viszont mindazokat, akik vagy nem tudnak, vagy egyenesen nem akarnak tudni arról, hogy a Hóman Bálint és Szekfű Gyula szárnyai alatt felcseperedett Eötvös-kollégista még mennyire másként látta egykor a világot, benne hazánkat.

Ugyanis 1943-ban látott napvilágot Kosárynak egy négyszáztizenegy oldalas kötete Magyarország története címmel, mégpedig a Szinyei Merse Jenő akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter megbízásából az Országos Közoktatási Tanács által kiadott Nemzetnevelők Könyvtára sorozatban. Az akkor kereken harminc esztendős ifjú titánt olvasva és közelmúltbeli szerepjátszását ismerve az ember hajlamos nem hinni a szemének.

Ebben a kiegyezés utáni évtizedeket elemezve ezt olvassuk:

„A régies, maradi liberalizmus szerint a jogegyenlőség megadása után a további fejlődésbe nem szabad beavatkozni, még akkor sem, ha az alsóbb osztályoknak e beavatkozás esetleg tényleges segítséget és védelmet jelent. E felfogás a kapitalizmus rohamos fejlődésének szabad utat engedett, de sorsukra hagyta a mezőgazdasági és ipari munkásokat, érdekükben állami beavatkozásra nem gondolt, kérdéseiket, életüket és szükségleteiket nem ismerte s átengedte őket a század végén kialakuló agrárszocialista és szociáldemokrata szervezkedésnek.”

De az ugyebár oly „kényes kérdésről” sem hallgatott ekkor:

„A zsidók felszabadítását a magyar reformmozgalom vezetői őszintén helyeselték, de ezzel párhuzamosan, Széchenyi és Deák is szükségesnek látta a keleti határ lezárását, ami egyébként a régebben bent lakó és asszimilálódó zsidóságnak is érdekében állott volna. Magyarország azonban, mondhatni, túlságosan liberális volt, hogy állami beavatkozással a határt lezárja s ezért az ország gazdasági fellendülése mindig új és új idegen tömegeket vonzott be kelet elmaradt viszonyai közül.”

Hihetetlen, de a Farkasházy-piknikek üdítően liberális doyenje ekkor még úgy tűnik, átlátott a szitán:

„A közvélemény nem látta, hogy az idegen bevándorlás nem vallási kérdés, hanem, ebben az új tömegben, a frissen érkező népfaj kárpát-medencei elhelyezkedésének mikéntjét veti fel.”

De lapozzunk csak tovább! Károlyi Mihályt sem kímélte ugyanis:

„Károlyiék el nem múló történelmi felelőssége az, hogy megfosztották az országot legutolsó védelmi eszközétől, mely legalábbis a magyar lakta területeket megmenthette volna.”

Volna, persze. Tudjuk, mást tett. Amint ezt, legalábbis akkor még, Kosáry is tudta. És azt is, amit utódai tettek:

„Az oroszországi hadifoglyokkal visszaérkezett, kiképzett bolsevista agitátorok, köztük két hírhedtté vált zsidó fiatalember: Kun (Kohn) Béla és Szamuelly Tibor, orosz pénzen nagyarányú földalatti szervezkedést kezdtek.”

Hanem a csattanó csak ezután következik:

„A 45 népbiztosból 32 zsidó volt, éppen a legkegyetlenebbek, de a többi vezető állásban is hasonló volt a zsidók arányszáma, ami természetesen az antiszemitizmust tette igen erőssé és általánossá.”

Akkor még tehát természetes nek tekintette ezt. Miként azt is, hogy a neki ideológia mellett egzisztenciát, kenyeret is adó Horthy-korszaknak lerója háláját, hiszen ekkor

„magyar írók, költők és tudósok igyekeztek az európai eszményekhez és az igazi magyar értékekhez visszatérni, szembenézni a múlt tévedéseivel, a jelen feladataival és a jövővel”.

Van antiszemitizmus? Igen, mert... A liberálissá lett Kosáry professzor természetesnek tartotta tehát az antiszemitizmus meglétét. De ezt legjobb volna elfeledni, ugye. Pláne a „mindentudás enciklopédiája”, a Wikipédia segítségével. Amin Kosáry művei felsorolásából e műve hiányzik. De az persze nem, hogy halála évében, 2007-ben Radnóti Miklós „antirasszista díjat” kapott. Bizonyára nem akadt horogra e műve díjkiosztói körében.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Great Again - Újra naggyá tesszük Amerikát - Donald J. TrumpGreat Again - Újra naggyá tesszük Amerikát
Könyv - Bolti ár: 3 290 Ft
Internetes ár: 2 961 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat