HunHír.info

2018. Ígéret hava 25. nap, Tortel napja.

Nézzenek csak föl a helyi templomtoronyra...

2016. december 11. 07:48
Hunhír.info

torockoszentgyorgy-.jpgAz ENSZ szerint ma van Hegyek Nemzetközi Napja azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hegyvidékek, magasföldek jelentőségére, és hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Éljenek hát a hegyek, főleg a mi hegyeink, elsődlegesen tehát a Kárpátok, azon belül is a Hargita, a Tátra, az Alpokalja és a többiek.

Magyar Menedék - Migránsokk

Le a kalappal azok előtt, amelyek itthon élték túl Trianont: ünnepi piros-fehér-zöld szalagos koszorút Tokajnak, a Mátrának (külön dicséret Kékestetőnek…), a Bakonynak, a Mecseknek – és hadd ne soroljam.

A Hegyek Nemzetközi Napján persze az ENSZ irodistái legkevésbé sem a mi gyönyörű hegyeinkre gondoltak, de ugyan mit kezdjünk mi itt, a Duna-, a Tisza-, a Rába-, a Maros- vagy épp a Küküllő partján a Mount Everesttel vagy a Himalája többi csúcsával, például a K-2-vel meg a Kangchenjungával vagy akár a KIlimandzsáró havával?

Van nekünk megmászandó és főleg megfejtendő hegyünk-hegycsúcsunk itthon is, hisz a fél világ irigyli a mi ősi, ezertitkú Pilisünket, de még a Badacsony bazaltjait is – meg aztán mit is mondjak Ótátrafüred környékéről, a Brassói-, netán a Gyergyói-havasokról…Eh, ezt így már nem is említem…Végtére – mondjuk – a pesti Duna-partról nézvést micsoda nagy magaslat a János-hegy, de még a világörökségbe sorolt Várhegy is.

Jó ez a hegynap, végre számba vehetjük a zordon Kárpátok csodáit, sőt: akár egyenként is mindazt, ami a mienk – a Retyezátot, Huszt várát, vagy épp a mi kedves kunhalmainkat is!És hogy ne higgyük a hegyek egyeduralmát, gondoljunk csak a mi nagyszerű Petőfinkre, aki ezt írta:
“Mit nekem te zordon Kárpátoknak
Fenyvesekkel vadregényes tája!
Tán csodállak, ámde nem szeretlek,
S képzetem hegyvölgyedet nem járja…”
Szóval ő lefitymálta a fenyvesekkel vadregényes tájakat, mert szívesebben tért be az Alföldön a Kutyakaparóba…

A Hegyek Nemzetközi Napján bátran ünnepeljük saját hegyeinket-völgyeinket, a minket körülvevő természetet, s ígérje meg mindenki, hogy ma legalább egy pillantást vet a hozzá legközelebb álló hegyre.

Az alföldiek esetleg nézzenek meg egy kunhalmot vagy egy dombot – s ha még olyan sincs feléjük, nézzenek csak föl a helyi templomtoronyra: ma abból is kapnak erőt…

Mészáros Sunyó - facebook

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat