HunHír.info

2017. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Magyarországi támogatással létrehozott református óvodát adtak át a kárpátaljai Visken

2016. december 06. 16:14
Hunhír.info

A magyar kormány 40 millió forintos támogatásával létrehozott református óvodát adtak át ünnepélyesen kedden a kárpátaljai Visken. Jenei Károly, a viski református egyházközség lelkésze az MTI érdeklődésére elmondta: az egyházi tulajdonban lévő óvodaépület átadásával egy 25 éve tartó huzavonának a végére került pont, hála a magyar kormány mellett magyarországi segélyszervezetek, testvértelepülések összefogásának.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A Huszthoz közeli szórványtelepülés magyar óvodájának ünnepélyes átadásán mondott avató beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa jelképesnek nevezte, hogy a viski gyermekek Mikulás napján kapják meg Kárpátalja legkorszerűbb óvodáját. Mint mondta, advent idején a nagyböjt jut eszébe az esemény kapcsán, hiszen - szavai szerint - ki kellett böjtölni a gyönyörű óvodaépület elkészültét, amire a viskieknek több mint két évtizedet kellett várniuk. Az advent pedig a Megváltó születésére való várakozást jelképezi, és reményt jelent az újrakezdésre a szórványvidéken élők számára, akik ma szabadon megvallhatják magyarságukat - tette hozzá. Visken, a Felső-Tisza vidékének magyar szigetén a helyiek büszkén kihúzhatják magukat, hogy nagyon szép óvodába fognak járni a gyermekeik - mondta.

Grezsa István emlékeztetett arra, hogy a viski óvoda megnyitása az első kézzel fogható eredménye a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak. A kiválóan felszerelt viski gyermekintézmény például szolgál, hitet sugároz a térségben élő minden szórványmagyarnak, hogy érdemes megtartania magyarságát - fejtette ki. Az új óvoda alapját képezi majd a viski magyar tannyelvű oktatásnak, hiszen a helyi Kölcsey Ferenc Középiskola mellett fog működni, biztosítva annak tanulói utánpótlását - mutatott rá.

Azt is bejelentette, hogy a kárpátaljai kormánybiztosság ötmillió forinttal járul hozzá a napokban leégett viski közösségi ház és tévéstúdió újjáépítéséhez.

Jenei Károly, a viski református egyházközség lelkésze az MTI érdeklődésére elmondta: az egyházi tulajdonban lévő óvodaépület átadásával egy 25 éve tartó huzavonának a végére került pont, hála a magyar kormány mellett magyarországi segélyszervezetek, testvértelepülések összefogásának. Mint közölte, az intézmény 120 gyermek számára nyújt majd ellátást, jóllehet már 160 kérelem érkezett be a szülőktől. Elmondása szerint a négyezer fős viski magyar közösségben évente 35-40 gyermek születik, tehát biztosítva lesz az utánpótlás az óvoda számára.

A helyi magyarok elvándorlásáról szólva elmondta, hogy az elmúlt két év ukrajnai válsága, de mindenekelőtt a katonai behívók miatt közel harminc magyar család települt át Viskről az anyaországba.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Vér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok - Benkő LászlóVér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ész és Hit - Czakó GáborÉsz és Hit
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat