HunHír.info

2018. Fergeteg hava 24. nap, Magyarka napja.

Magyarországi támogatással létrehozott református óvodát adtak át a kárpátaljai Visken

2016. december 06. 16:14
Hunhír.info

A magyar kormány 40 millió forintos támogatásával létrehozott református óvodát adtak át ünnepélyesen kedden a kárpátaljai Visken. Jenei Károly, a viski református egyházközség lelkésze az MTI érdeklődésére elmondta: az egyházi tulajdonban lévő óvodaépület átadásával egy 25 éve tartó huzavonának a végére került pont, hála a magyar kormány mellett magyarországi segélyszervezetek, testvértelepülések összefogásának.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

A Huszthoz közeli szórványtelepülés magyar óvodájának ünnepélyes átadásán mondott avató beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa jelképesnek nevezte, hogy a viski gyermekek Mikulás napján kapják meg Kárpátalja legkorszerűbb óvodáját. Mint mondta, advent idején a nagyböjt jut eszébe az esemény kapcsán, hiszen - szavai szerint - ki kellett böjtölni a gyönyörű óvodaépület elkészültét, amire a viskieknek több mint két évtizedet kellett várniuk. Az advent pedig a Megváltó születésére való várakozást jelképezi, és reményt jelent az újrakezdésre a szórványvidéken élők számára, akik ma szabadon megvallhatják magyarságukat - tette hozzá. Visken, a Felső-Tisza vidékének magyar szigetén a helyiek büszkén kihúzhatják magukat, hogy nagyon szép óvodába fognak járni a gyermekeik - mondta.

Grezsa István emlékeztetett arra, hogy a viski óvoda megnyitása az első kézzel fogható eredménye a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak. A kiválóan felszerelt viski gyermekintézmény például szolgál, hitet sugároz a térségben élő minden szórványmagyarnak, hogy érdemes megtartania magyarságát - fejtette ki. Az új óvoda alapját képezi majd a viski magyar tannyelvű oktatásnak, hiszen a helyi Kölcsey Ferenc Középiskola mellett fog működni, biztosítva annak tanulói utánpótlását - mutatott rá.

Azt is bejelentette, hogy a kárpátaljai kormánybiztosság ötmillió forinttal járul hozzá a napokban leégett viski közösségi ház és tévéstúdió újjáépítéséhez.

Jenei Károly, a viski református egyházközség lelkésze az MTI érdeklődésére elmondta: az egyházi tulajdonban lévő óvodaépület átadásával egy 25 éve tartó huzavonának a végére került pont, hála a magyar kormány mellett magyarországi segélyszervezetek, testvértelepülések összefogásának. Mint közölte, az intézmény 120 gyermek számára nyújt majd ellátást, jóllehet már 160 kérelem érkezett be a szülőktől. Elmondása szerint a négyezer fős viski magyar közösségben évente 35-40 gyermek születik, tehát biztosítva lesz az utánpótlás az óvoda számára.

A helyi magyarok elvándorlásáról szólva elmondta, hogy az elmúlt két év ukrajnai válsága, de mindenekelőtt a katonai behívók miatt közel harminc magyar család települt át Viskről az anyaországba.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A dzsihád és a Nyugat öngyilkossága - Pawel LisickiA dzsihád és a Nyugat öngyilkossága
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 967 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat