HunHír.info

2018. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

Hazaváró Fesztivál Beregszászon

2016. szeptember 23. 15:41
Hunhír.info

Háromnapos ünnepi rendezvénysorozat kezdődött pénteken Beregszászon Beregfeszt Hazaváró Fesztivál elnevezéssel, amelynek fő célja, hogy alkalmat teremtsen a városból az utóbbi években kényszerből külföldre távozott lakosok számára a hazalátogatáshoz.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

A fesztivált megnyitó beszédében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, Ferencváros Önkormányzatának és az anyaországi, valamint a határon túli - elsősorban felvidéki, erdélyi - magyar testvértelepülési önkormányzatoknak a városnak nyújtott szociális, kulturális és számos más támogatásért. Mint mondta, jelentős mértékben nekik köszönhető a sok rászoruló számára nélkülözhetetlen ingyenkonyha működtetése.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy 15 éve tartják meg évente az 1050-ben alapított Beregszászon a város napját. Hozzátette, hogy míg 2001-ben a település lakosainak száma a 30 ezerhez közelített, mostanra - mindenekelőtt az utóbbi évek súlyos ukrajnai válsága következtében - 20 ezer főre apadt, és továbbra is folyamatos az elvándorlás a városból. "Nincs olyan hét, hogy földijeink közül ne hagyná el valaki az otthonát egy jobb, biztonságosabb élet reményében; a kilátástalanság családokat szakít szét" - fogalmazott Babják Zoltán.

Mint a város első embere rámutatott, nagyon hiányoznak Beregszásznak a külföldre távozott tanárok, orvosok, más szakemberek, a munkaképes fiatalok. "Mivel mindenkit hazavárunk, ezért jelzés értékűnek szántuk az első ízben megrendezett Hazaváró Fesztivált, amellyel alkalmat szeretnénk teremteni a hazalátogatáshoz azoknak a beregszásziaknak, akik elvándoroltak szülőföldjükről" - mondta Babják Zoltán.

A beregszásziakat és a fesztivál több ezres közönségét a magyar kormány nevében köszöntő Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos a többi között hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig megbízható szövetségese lesz Ukrajnának, és nemcsak a Kárpátalján élő magyarokat, hanem a térségben élő többségi nemzet tagjait is támogatni fogja erejéhez mérten.

Utalva a Beregszásszal testvérvárosi kapcsolatokat ápoló és együttműködő, Ukrajna határain túli számos településre, amelyeknek az elöljárói ellátogattak az ünnepségre, kiemelte: nemcsak Magyarország kormánya, hanem a magyar önkormányzatok szerte a Kárpát-medencében összefogtak, hogy megsegítsék Kárpátalja magyarságát. "Azt kívánom, hogy a világban élő sok millió ukrán ugyanúgy egy közösségben érezze magát, mint a világban élő 15 millió magyar érzi most" - fogalmazott.

A magyar-ukrán együttműködésről szólva Grezsa István emlékeztetett arra, hogy idén nyáron a magyar kormány támogatásával több mint háromezer ukrán gyermek üdült Magyarországon, és jelenleg is - magyar vállalkozók összefogásának köszönhetően - 50 ukrán árva táborozik Magyarországon. Hozzátette, hogy jövő héten Hajdúszoboszlón felkeresi az ott rehabilitációs gyógykezelésen tartózkodó sebesült ukrán katonákat.

"Látható, hogy nemcsak gesztusokkal, hanem anyagilag is támogatjuk Ukrajnát nehéz helyzetében" - mutatott rá. Az ünneplő beregszásziaknak jókívánságait kifejezve a politikus hangsúlyozta: "a Kárpátalján élő magyarok mindig maguk mögött tudhatják Magyarország kormányát, az ukrán többség pedig mindig megbízható partnerre talál Magyarországban".

A fesztivál színpadán Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke és Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója, valamint Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke egy évre szóló háromoldalú együttműködési keretmegállapodást írt alá.

A Hazaváró Fesztiválra látogatókat színes koncertprogramokkal, sportrendezvényekkel, kiállításokkal, hagyományos vásárral és esti tűzijátékkal várják.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A sör füveskönyve
A sör füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat