HunHír.info

2017. Kikelet hava 29. nap, Laborc napja.

Hazaváró Fesztivál Beregszászon

2016. szeptember 23. 15:41
Hunhír.info

Háromnapos ünnepi rendezvénysorozat kezdődött pénteken Beregszászon Beregfeszt Hazaváró Fesztivál elnevezéssel, amelynek fő célja, hogy alkalmat teremtsen a városból az utóbbi években kényszerből külföldre távozott lakosok számára a hazalátogatáshoz.

Magyar Menedék - Soros

A fesztivált megnyitó beszédében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, Ferencváros Önkormányzatának és az anyaországi, valamint a határon túli - elsősorban felvidéki, erdélyi - magyar testvértelepülési önkormányzatoknak a városnak nyújtott szociális, kulturális és számos más támogatásért. Mint mondta, jelentős mértékben nekik köszönhető a sok rászoruló számára nélkülözhetetlen ingyenkonyha működtetése.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy 15 éve tartják meg évente az 1050-ben alapított Beregszászon a város napját. Hozzátette, hogy míg 2001-ben a település lakosainak száma a 30 ezerhez közelített, mostanra - mindenekelőtt az utóbbi évek súlyos ukrajnai válsága következtében - 20 ezer főre apadt, és továbbra is folyamatos az elvándorlás a városból. "Nincs olyan hét, hogy földijeink közül ne hagyná el valaki az otthonát egy jobb, biztonságosabb élet reményében; a kilátástalanság családokat szakít szét" - fogalmazott Babják Zoltán.

Mint a város első embere rámutatott, nagyon hiányoznak Beregszásznak a külföldre távozott tanárok, orvosok, más szakemberek, a munkaképes fiatalok. "Mivel mindenkit hazavárunk, ezért jelzés értékűnek szántuk az első ízben megrendezett Hazaváró Fesztivált, amellyel alkalmat szeretnénk teremteni a hazalátogatáshoz azoknak a beregszásziaknak, akik elvándoroltak szülőföldjükről" - mondta Babják Zoltán.

A beregszásziakat és a fesztivál több ezres közönségét a magyar kormány nevében köszöntő Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos a többi között hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig megbízható szövetségese lesz Ukrajnának, és nemcsak a Kárpátalján élő magyarokat, hanem a térségben élő többségi nemzet tagjait is támogatni fogja erejéhez mérten.

Utalva a Beregszásszal testvérvárosi kapcsolatokat ápoló és együttműködő, Ukrajna határain túli számos településre, amelyeknek az elöljárói ellátogattak az ünnepségre, kiemelte: nemcsak Magyarország kormánya, hanem a magyar önkormányzatok szerte a Kárpát-medencében összefogtak, hogy megsegítsék Kárpátalja magyarságát. "Azt kívánom, hogy a világban élő sok millió ukrán ugyanúgy egy közösségben érezze magát, mint a világban élő 15 millió magyar érzi most" - fogalmazott.

A magyar-ukrán együttműködésről szólva Grezsa István emlékeztetett arra, hogy idén nyáron a magyar kormány támogatásával több mint háromezer ukrán gyermek üdült Magyarországon, és jelenleg is - magyar vállalkozók összefogásának köszönhetően - 50 ukrán árva táborozik Magyarországon. Hozzátette, hogy jövő héten Hajdúszoboszlón felkeresi az ott rehabilitációs gyógykezelésen tartózkodó sebesült ukrán katonákat.

"Látható, hogy nemcsak gesztusokkal, hanem anyagilag is támogatjuk Ukrajnát nehéz helyzetében" - mutatott rá. Az ünneplő beregszásziaknak jókívánságait kifejezve a politikus hangsúlyozta: "a Kárpátalján élő magyarok mindig maguk mögött tudhatják Magyarország kormányát, az ukrán többség pedig mindig megbízható partnerre talál Magyarországban".

A fesztivál színpadán Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke és Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója, valamint Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke egy évre szóló háromoldalú együttműködési keretmegállapodást írt alá.

A Hazaváró Fesztiválra látogatókat színes koncertprogramokkal, sportrendezvényekkel, kiállításokkal, hagyományos vásárral és esti tűzijátékkal várják.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Horthy Naptár 2017 - 10 darab kedvezménnyel - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2017 - 10 darab kedvezménnyel
Naptár - Bolti ár: 36 000 Ft
Internetes ár: 25 000 Ft
31% internetes kedvezménnyel
Szent László templomok a Kárpát-medencében - Dr- Fodor JánosSzent László templomok a Kárpát-medencében
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
George Soros - Andreas Von RétyiGeorge Soros
Könyv - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 3 420 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Kossuth tér visszatér - Dr. Bene Gábor Gonda László Molnár Tamás Tóth ImreA Kossuth tér visszatér
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ön-Tér-Kép I-II - Jelenczki IstvánÖn-Tér-Kép I-II
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat