HunHír.info

2018. Jégbontó hava 21. nap, Réva napja.

Magyar nyelvű, de nem magyar szellemű irodalom – amiben még egy Faludy is lehet költőkirály

2016. szeptember 23. 10:36
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

faludy.jpgIgen, hahotázás ide, hahotázás oda, a Mazsihisz honlapján a „mai születésnapos” Faludy Györgyről azt olvashatjuk, hogy ő volt „az utolsó romantikus nemzeti költő Magyarországon”. Pislogok. Faludy romantikus és nemzeti költő?

Magyar Menedék - Migránsokk

Csak néhány mondatot idézek az erősen önképzőköri stílusú szövegből. „Romantikus bohém volt és páratlanul művelt humanista: olyan népszerű nemzeti költő, amilyen többé már senki nem lesz Magyarországon.” Elképesztő. Miért, Mátyás király udvarának humanistáival akkor mi a helyzet? Hogy kerül közéjük Faludy? Aztán a romantika, ha nem tudnák netán ott a Síp utcában, konkrét történelmi korhoz és környezethez kötődő stílusirányzat. Lehet romantikus egy emberi kapcsolat, de egy költő csak akkor, ha ennek a stílusirányzatnak a kifejezett képviselője. Faludyról pedig aztán sok minden mondható, csak az nem, hogy éppen ehhez a stílusirányzathoz bármiképpen is kötődött volna.

Vannak azonban egyéb csalafintaságok is itten. Villon-fordításával „kiérdemli a közönség azóta sem szűnő rajongása mellett a kollégák heves ellenszenvét is, például a franciás műveltségű Radnóti Miklós intenzív utálatát”. Hát ez nagyon érdekes. A „páratlanul” művelt és népszerű Faludytól maga Radnóti is elfordul. De miért? Maga a cikk is kénytelen-kelletlen kiböki: „A versek gyakran csak meglehetősen lazán kötődnek az eredetihez.” Bizony. Radnóti tudott fordítani (Vergilius eklogáinak tolmácsolása példa erre), ám Faludy csak ferdíteni – úgyhogy ha valaki valóban Villont óhajt olvasni, jobb, ha Faludyt messze ívben elkerüli...

„Sem előtte, sem utána nem írtak még ekkora költői tudással hatásvadász slágereket Magyarországon.” Beleborzong az olvasó. Mit értsünk „hatásvadász slágerek”-en, és azok mióta részei az irodalomnak? Egyáltalán kikre is hatott Faludy? Azokra, akik klasszikusainkon nőttek fel és őket zárták szívükbe, aligha. Mert lehet-e egy lapon is említeni Faludyt mondjuk egy Reményik Sándorral vagy Mécs Lászlóval? Ugye nem! Pedig ők, legalábbis valaha, páratlanul népszerűek voltak, és – okkal. Különben is: egy művész megítélésének mióta feltétele a népszerűség? Ezen az alapon páratlanul nagynak lehetne tartani egy Szilvási Lajost vagy Berkesi Andrást is, amiért a kádári időkben olyan „felkapottak” voltak.

„A háború után hazajön, hogy segítsen felépíteni a demokratikus Magyarországot, megjelenik Zsolt Béla Haladás című lapjában, dolgozik a Népszavánál. Reméli, hogy nyílik végre némi tér annak a baloldali beütésű, a polgári radikalizmushoz húzó liberalizmusnak, amelyhez ifjúkori vonzalmai és Mesterei vezették el.” Jegyezzük meg: nagybetűs Mesterei. Ezt nevezik elszólásnak, a freudi fajtából. Csak miheztartás végett: Zsolt (Steiner) Béla említett lapja még Németh Lászlót és Féja Gézát is fasisztának nevezte. A Népszavát pedig gondolom, nem kell bemutatni. Viszont érdekelne, hogy a Magyarországot Trianonhoz vezető liberális polgári radikalizmus képviseletével miként lehet valaki nálunk nemzeti költő?

Már csak az utolsó bekezdésből idézek. „Itthon immár nem csak költő, de nemzeti dalnok és köztiszteletben álló pátriárka: az utolsó költő-sztár, ikon és legenda.” Bokréta a Teremtő kalapján, magyarul. „Az utolsó romantikus nemzeti költő Magyarországon.” Szóval száz szónak is egy a vége. Faludy volt a legek lege. Vele megszűnt a magyar irodalom.

Domonkos László mai publicisztikájában (T-.től Z-ig, Magyar Hírlap) írja: „Németh László emlékezetes (bal)jóslata szerint a magyar irodalmat nemsokára felváltja egy magyar nyelvű irodalom…” Nos, Domonkossal együtt vallom magam is, a magyar irodalmat nem váltja fel semmilyen más irodalom. Az viszont lehetséges, teszem hozzá, hogy egy magyar nyelvű irodalom is fog létezni mellette. Pontosabban egy magyar nyelvű, de nem magyar szellemű irodalom – amiben még egy Faludy is lehet költőkirály.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jó vadászatot! - Ilosvay FerencJó vadászatot!
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 295 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat