HunHír.info

2017. Magvető hava 20. nap, Iringó napja.

Miért nem vagyok liberális?

2016. június 14. 20:28
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

jedlicska-pal.jpgVannak, nem is kevesen, akik azt mondják, léteznek jó és rossz liberálisok. Csakhogy ez fából vaskarika. Olyan ez, mintha azt mondanók, vannak jó és rossz prostituáltak. Nem, választani kell, éspedig nem sajnos, hanem hála Isten.

Miért nem vagyok én szabadelvű?” Azaz liberális? E kérdést tette fel egy néhai jeles magyar katolikus hitvédő könyvében. És mindjárt meg is adta reá a biztos választ:

„Mert nem szeretem a kiáltó ellenmondásokat és nyílt hazugságokat.”

Ez rendben van, felelhetnők, de mégis miért? Álljon itt a válasza is:

Mert a szabadelvűség bűn, mivel minden elvnek, tehát a rossz elveknek is egyaránt szabadságot igér, holott csak az igaz és jó elvek jogosítvák szabadságra; mert a szabadelvűség szabadságot hirdet és a keresztény erkölcs elveivel szakítva szabadosságot terjeszt; mert szabadságot csak vak s odaadó párthiveinek ad s az ellenvéleményt zsarnokul elfojtja, üldözi. Elég példa erre a német kultuszharcz, a német jezsuitatörvény, a franczia kongregácziók sorsa Combes alatt, a magyar képviselőválasztások: mert a szabadelvűség párthiveit a közérdek rovására gazdagítja s ellenfeleit lenyűgözi. Lásd a zsidók újkori sorsát Magyarországon s a néppárt üldöztetését. Mivel a czélja elérésénél nem irtózik semmi bűnös eszköztől, mindenütt galád kémrendszert honosít meg. Mivel az országos képviselőtestületet vallván a jog forrásának, az észt isteníti s a törvényhozásban mellőzi a keresztény erkölcsi alapelveket. Innen ered, hogy törvényei gyakran igazságtalanok, p. o. a szabad uzsora, a párbaj büntetései. Főleg pedig azért, mivelhogy a szabadelvűség mindenhol többé-kevésbbé a kereszténység ellen lép föl és küzd.”

(Jedlicska Pál: Eszmék és Tanulságok. Budapest, 1908. Stephaneum Nyomda R. T. 190-191. old.)

Hja, már megint nem mai szerzőtől idéztem, nemde. Nem olyan nagy baj ez. Vagy netán mégis? A kiemelt egy mondatot vajon nem éljük meg naponta ki tudja, hányszor?

Éppen ez az, amit oly kevesen óhajtanak egyszer s mindenkorra tudomásul venni. Ha én egyszerre óhajtok jobbra és balra menni, akkor sehová sem jutok el. Vagy tessék mondani, olyan nehéz ezt felismerniük másoknak is?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon és a Harmadik Világháború - Badiny Jós FerencTrianon és a Harmadik Világháború
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel - Szendrey Marót ErvinA Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat