HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Miért nem vagyok liberális?

2016. június 14. 20:28
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

jedlicska-pal.jpgVannak, nem is kevesen, akik azt mondják, léteznek jó és rossz liberálisok. Csakhogy ez fából vaskarika. Olyan ez, mintha azt mondanók, vannak jó és rossz prostituáltak. Nem, választani kell, éspedig nem sajnos, hanem hála Isten.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Miért nem vagyok én szabadelvű?” Azaz liberális? E kérdést tette fel egy néhai jeles magyar katolikus hitvédő könyvében. És mindjárt meg is adta reá a biztos választ:

„Mert nem szeretem a kiáltó ellenmondásokat és nyílt hazugságokat.”

Ez rendben van, felelhetnők, de mégis miért? Álljon itt a válasza is:

Mert a szabadelvűség bűn, mivel minden elvnek, tehát a rossz elveknek is egyaránt szabadságot igér, holott csak az igaz és jó elvek jogosítvák szabadságra; mert a szabadelvűség szabadságot hirdet és a keresztény erkölcs elveivel szakítva szabadosságot terjeszt; mert szabadságot csak vak s odaadó párthiveinek ad s az ellenvéleményt zsarnokul elfojtja, üldözi. Elég példa erre a német kultuszharcz, a német jezsuitatörvény, a franczia kongregácziók sorsa Combes alatt, a magyar képviselőválasztások: mert a szabadelvűség párthiveit a közérdek rovására gazdagítja s ellenfeleit lenyűgözi. Lásd a zsidók újkori sorsát Magyarországon s a néppárt üldöztetését. Mivel a czélja elérésénél nem irtózik semmi bűnös eszköztől, mindenütt galád kémrendszert honosít meg. Mivel az országos képviselőtestületet vallván a jog forrásának, az észt isteníti s a törvényhozásban mellőzi a keresztény erkölcsi alapelveket. Innen ered, hogy törvényei gyakran igazságtalanok, p. o. a szabad uzsora, a párbaj büntetései. Főleg pedig azért, mivelhogy a szabadelvűség mindenhol többé-kevésbbé a kereszténység ellen lép föl és küzd.”

(Jedlicska Pál: Eszmék és Tanulságok. Budapest, 1908. Stephaneum Nyomda R. T. 190-191. old.)

Hja, már megint nem mai szerzőtől idéztem, nemde. Nem olyan nagy baj ez. Vagy netán mégis? A kiemelt egy mondatot vajon nem éljük meg naponta ki tudja, hányszor?

Éppen ez az, amit oly kevesen óhajtanak egyszer s mindenkorra tudomásul venni. Ha én egyszerre óhajtok jobbra és balra menni, akkor sehová sem jutok el. Vagy tessék mondani, olyan nehéz ezt felismerniük másoknak is?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Atilla fia, Csaba királyfi - Lezsák SándorAtilla fia, Csaba királyfi
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat