HunHír.info

2017. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Megmondta a rabbi, hogy nincsen zsidó-keresztény párbeszéd – avagy Erdő Péter tányérja üres maradt

2016. május 19. 16:11
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

erdo-peter-ovei-kozott250.jpgErdő Péter (más volt a vezetékneve hajdan, de ezt inkább most hagyjuk) elment megint egy tál lencséért a rabbihoz. Nem kért hozzá disznófalatot, nem is kapott. Ám ezúttal lencsét sem. Tányérja üres maradt.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

„Európa megmentése jegyében ült le Erdő Péter katolikus érsek-bíboros és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija beszélgetni egymással a Párbeszéd Házában.” – olvasom a Mandiner.hu-n a friss hírt. A könyökömön jön ki, dohogok magamban, mit fog mondani Erdő.

Erdő kijelentette, hogy a zsidóság és a kereszténység „tulajdonképpen nem is külön vallás”, mert „ugyan több a különbség közöttük, mint például ami a keresztény felekezetek között megfigyelhető; de a kapocs, amely összeköti őket, a testvéri kapocshoz hasonlítható leginkább.”

Tényleg nem tudom, Erdő hova járt inkább egykor, hittanra vagy Talmud-oktatásra, de attól tartok, inkább az utóbbira, még ha netán titokban is. E kijelentése istenkáromlás, blaszfémia ugyanis a javából. A zsidóság és a kereszténység célja, útja Krisztus zsidók általi keresztre feszítésével elvált egymástól. Ha a zsidóság Krisztust elfogadná Isten Fiának, más lenne a helyzet. No de hol vagyunk ettől! E kijelentésével magát Krisztust tagadta meg Erdő.

Bármennyire is megütközik rajta az ember, nálánál ezerszer bölcsebb volt ezúttal Köves rabbi. Bár mondott zöldséget ő is (csak egy belőlük: „Európa és a világ helyzete különben is nagyon jó, ilyen jó helyzetben talán még soha nem volt”), de igazat is. Nevezetesen nem értett egyet Erdő fentebbi kijelentésével

„Ami megvalósul, az valójában annyi, hogy a kereszténység folyamatosan reflektál az idősebb testvérre, a zsidó vallás azonban igen ritkán teszi ugyanezt a kereszténységgel. És ha mégis reflektálna, akkor sem mindig pozitívan”. Ezért helytelen úgy tenni, mintha ez egy kölcsönös párbeszéd lenne”.

Remélhetően messze nem vagyok egyedül azzal, hogy most Kövessel értek egyet. A kereszténység a judaizmus szemében egy téves vallás. Más a zsidósággal való polgári türelem, és más a két fél közötti hitbeli (dogmatikai) kontaktus. Ez utóbbi tehát lehetetlen, amint hát Köves ezúttal világosan kimondta. Szóval se egy tál lencse, se egy disznófalat. Erdő tányérja üres maradt.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Magyar nagyasszonyok
Magyar nagyasszonyok
Könyv - Bolti ár: 1 500 Ft
Internetes ár: 1 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat