HunHír.info

2018. Kikelet hava 25. nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

Ha nincsen holokauszt, nincsen kultúra?

2016. május 05. 10:54
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

auschwitz2011.jpgValaha a Szombat című zsidó orgánumban Szántó T. Gábor azt írta, hogy Auschwitzban maga a tudás pusztult el. Az ember nem tud mit kezdeni e mondattal. Vagy egy hasonlóval, miszerint a holokauszt traumája egész kultúránkat áthatja.

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

Idézem az Octogon című portál minapi írását (Martinkó József: A holokauszt városi emlékműve Debrecenben):

„Teret építeni a hiánynak. Noha a különféle kollektív traumák, illetve a holokauszt egész kultúránkat átható traumájának ábrázolása rendkívül kiterjedt a világ építészetében, idehaza a kollektív amnézia, az elhallgatás évtizedei után csak lassan indult el valamiféle kísérlet arra, hogy érvényes építészeti narratíva formálódjék a téma körül.”

Nos, ahogyan az embernek, úgy a kultúrának is van bölcsője. Kultúránk bölcsője pedig az antikvitás.- A görög-római és a z ókeresztény világ. Tessék már megmondani, azt hogyhogy nem járta át a holokauszt? Tudom, viszolyogtató ilyesmikre reagálni, de úgy mégis minek leírni ilyen sületlenséget? Pontosan olyan ez, mint a marxista-szenilista létfelfogás: a történelmi materializmus előtt jóformán semmi sem volt.

De van a fentebbi írásban más megbicsaklás is:

„A holokauszt után hetven évvel rendkívüli nehézséget okoz mindenféle olyan jelhagyási kísérlet, ami a történtek megidézésére alkalmas. A kultúra folyamatosan változik, ám az utóbbi évtizedek legradikálisabb változása a tudásátadást, az információ formáját érintette. Azt tapasztaljuk, hogy ha nem alakult ki az elmúlt évtizedben az emlékezés és feldolgozás közös kódja, akkor ma már szinte lehetetlen ennek megalkotása. Városi terekben kellene létrehozni olyan szituációkat, amik elmúlt dolgokra utalnak, amiknek szereplői közül már csak kevesen vannak életben. Az „oral history”, a történtek hagyományos kutatása, dokumentálása és bemutatása egyre erőtlenebb közvetítőnek, médiumnak tűnik, hiszen az a közösség, aminek tragédiáját be kellene mutatni, eltűnt.”

Nem egyfajta elismerése ez annak, hogy a holokausztmemoárokon alapuló történelemszemlélet nagyon is ingoványos talajra épült? Az „oral history” mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket? De hogy a kiindulópontnál maradjunk: ha nincsen holokauszt, nincsen kultúra? Kínos kérdések, annyi bizonyos.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A gondolatgyárak - F. William EngdahlA gondolatgyárak
Könyv - Bolti ár: 3 790 Ft
Internetes ár: 3 032 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat