HunHír.info

2017. Enyészet hava 22. nap, Nyék napja.

A tót parlament kollaboráns magyarjai - a ratyi Bugár a tótot választotta

2016. április 28. 18:06
Hunhír.info

Továbbra is elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) által javasolt törvénymódosítást csütörtökön elutasította a pozsonyi Nemzeti Tanács.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

A könnyített honosítást lehetővé tevő magyar törvényre már 2010-ben megszületett a szlovák ellentörvény, amely mindenkit megfoszt szlovák állampolgárságától, aki bármely másik országét felveszi. Ezt később úgy módosították, hogy aki tartós lakhellyel rendelkezik az érintett másik országban, az visszakaphatja, illetve megtarthatja a szlovák állampolgárságát is, továbbá tettek kivételt például sportolók esetében is. Eddig nagyjából 1330 személy vesztette el így a szlovák állampolgárságát – legtöbben a cseh (402) és a német (305) felvétele miatt. A magyar állampolgárságot felvevők közül – akik ellen a törvény valójában irányult –, mindössze 66 személyt fosztottak meg a szlováktól.

Az elbukott törvénymódosítási javaslatot a legnagyobb ellenzéki erő, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) frakciójában ülő Ondrej Dostál nyújtotta be. A javaslat visszaállította volna a 2010. július 6. előtti helyzetet, azaz teljesen eltörölte volna a második Fico-kormány rendelkezését, valamint mindenkinek visszaadta volna bárminemű feltétel nélkül a szlovák állampolgárságát, aki emiatt veszítette el. A javaslat kudarca nem meglepetés, hiszen a szlovákokat pártállástól függetlenül megosztó kérdésről van szó, amelyet ráadásul a kormánytöbbség sem akart. A bukás viszont mégsem bukás, hiszen a törvénymódosítás benyújtása inkább volt a nyúl kiugrasztása a bokorból, mintsem valós eséllyel induló kezdeményezés.

Erodálódik a Most-Híd

A Most-Híd magyar-szlovák vegyespártot ismét rendkívül kínos helyzetbe hozta mindez. A párt elfogadottságát már az is mélypontra vitte le a magyarok és a szlovákok körében egyaránt, amikor Bugár Béla egy hónapja bemanőverezte az alakulatot a Robert Fico Smer pártjával és a Szlovák Nemzeti Párttal közös koalícióba. Most megtörtént az első szakítópróba is, hiszen a Most-Hídnak választania kellett a magyar érdek és a kormányérdek között. A párt korábban maga vitte az alkotmánybíróság elé a témát, és erősen szorgalmazta a Fico-féle ellentörvény eltörlését, most azonban – a kormánypozícióért cserébe – mindezt meghazudtolva, nem támogatta a benyújtott javaslatot.

A szavazáson 143 képviselő vett részt, ebből 132 adott le érvényes szavazatot: 27 támogatta, 61 ellenezte és 44 tartózkodott. Az igen szavazatok a törvénymódosítást benyújtó SaS frakcióból, valamint a második legnagyobb ellenzéki erőtől, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OµaNO) bizonyos képviselőitől jöttek, sőt a Boris Kollár oligarcha vezette Család Vagyunk párt két tagja is igennel szavazott. A dolog érdekessége, hogy a támogatók egytől egyig szlovákok. A magyarok nem szavaztak – sem a Most-Híd frakciójának tagjai, sem az OlaNO frakciójában ülő Grendel Gábor, a független Cséfalvayová Katarína pedig tartózkodott. A magyarok közül egyedül a Most-Hídból az említett koalíciós megegyezés miatt kilépő, s így független Simon Zsolt szavazott igennel.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ön-Tér-Kép I-II - Jelenczki IstvánÖn-Tér-Kép I-II
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat