HunHír.info

2018. Fergeteg hava 24. nap, Magyarka napja.

Nem kért autonómiát Kárpátaljának a megyei tanács

2016. április 07. 14:32
Hunhír.info

Nincs szó autonómiára vonatkozó kérésről abban a szélesebb körű önigazgatást szorgalmazó felhívásban, amelyet a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) keddi ülésén fogadott el és intézett az ukrán állam vezetőihez - jelentette ki Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke egy tévéinterjúban.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Rivisz szerint a megyei tanács által megszavazott dokumentumban a decentralizáció folyamatának gyorsítására vonatkozó kérés van.

"Ugyanaz van benne, amit Petro Porosenko ukrán elnök nyilvánított ki még államfőjelöltként, azt tartalmazza, amit Volodimir Grojszman parlamenti házelnök is támogatott az első miniszterelnök-helyettesi posztján, amikor kezdeményezte a hatalom decentralizációját, és jelenleg is támogat a törvényhozás vezetőjeként" - idézte csütörtökön a megyei tanács elnökét a Zaholovok.com.ua kárpátaljai hírportál.

Mihajlo Rivisz hangsúlyozta, mind ő, mind az általa irányított egész testület, amely megszavazta az ukrán állam vezetéséhez intézett felhívást, azt akarja, hogy meghallják a hangját, és ne hasonlítgassák Kárpátalját Donyeckhez. Hozzátette: "azt akarjuk, hogy észrevegyék, hogy a hatalom decentralizációjának folyamata a visszájára fordult". Azt szeretnék, ha a helyi önkormányzatok legalább azokat a hatásköröket visszakapnák, amelyekkel a Janukovics-féle rezsim idején rendelkeztek. Szerinte minden egyéb nem más, mint politikai spekuláció.

"Kárpátalján egyáltalán nincs az Ukrajnától való különválásra utaló hangulat" - emelte ki. Hozzáfűzte, a kárpátaljaiak pontosan tudják, hogy nem szakadárok.

A Kárpátaljai megyei tanács kedden Ukrajna alkotmányának módosítását és a helyi önkormányzatok közigazgatási és pénzügyi hatáskörének bővítését szorgalmazó, az ukrán állam vezetőinek címzett felhívást fogadott el. A Petro Porosenko elnöknek, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöknek és Volodimir Grojszman parlamenti házelnöknek szóló dokumentum bevezetőjében az önkormányzati képviselők emlékeztettek a Kárpátalján 1991. december 1-jén megtartott referendumra, amelyen a szavazók 78,6 százaléka az ukrajnai megye "különleges önkormányzati státusa" mellett tette le a voksát.

A Kárpátalja megyei tanács által megszavazott dokumentum nagy visszhangot váltott ki mind az ukrán, mind az orosz médiában, több sajtóorgánum autonómia-követelésként értékelte az ukrán állam vezetéséhez intézett felhívást. Ennek nyomán az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztályának sajtószóvivői irodája szerda este közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy a hivatal szigorú vizsgálatot indít a felhívás tartalmát illetően. "A részletes vizsgálat eredményétől függően Ukrajna hatályos törvényeinek megfelelő intézkedések következnek" - olvasható az SZBU nyilatkozatában.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Ész és Hit - Czakó GáborÉsz és Hit
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atilla fia, Csaba királyfi - Lezsák SándorAtilla fia, Csaba királyfi
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat