HunHír.info

2018. Szelek hava 26. nap, Csobánka napja.

Hol volt húszezer zsidó származású katona negyvennyolcban?

2016. március 16. 14:02
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

huszarok250.jpg„Körülbelül húszezerre teszik a kutatók azoknak a zsidó származású katonáknak a létszámát, akik az 1848-49-es a forradalmat követő szabadságharcban a honvédségben szolgáltak” – mondta tegnap beszédében a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának képviseletében Téglás Gyula alezredes.

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

A Mazsihisz honlapján ugyanakkor az alezredes beszédéről beszámoló hírcikkben az áll, hogy „1848 ban több ezer zsidó fiatal lépett be a nemzetőrségbe, hogy fegyverrel védje meg a hazát. Lássuk akkor most a – valóságot!

A világosi fegyverletétel után emigrációjában írt pamfletjében Einhorn Ignác (Horn Ede) közgazdász-statisztikus kereken húszezer zsidó szabadságharcost említett, arra hivatkozva, hogy Kossuth Lajos mondott ilyen számot Freudenberg Márk zsidó honvédhadnagy előtt. De névsort vagy a szám igazolásául szolgáló forrást nem említ.

Bernstein Béla nyíregyházi főrabbi könyvében (A negyvennyolcas szabadságharc és a zsidók, 1939) – olvassuk vitéz Kolosváry-Borcsa Mihály művében (A zsidókérdés magyarországi irodalma, 1943) – »négy névsorba gyűjtötte mindazoknak a neveit, akikről feltehető, hogy közük volt a szabadságharchoz s nevük után feltételezhető, hogy zsidók. E honvédeket, orvosokat, élelmező-tiszteket, számvevőket stb. tartalmazó négy lista 2209 nevet sorol fel. Ezek közül is igen számos többszörösen is előfordul a kimutatásokban. Bernstein tehát minden lelkes szándék mellett is megelégszik annak megállapításával, hogy a zsidók „dicséretes módon vettek részt az 1848-i szabadságharcban”. Többet annál inkább sem állíthat, mert közzéteszi Mikár Zsigmond volt honvédegyleti titkár egyébként igen filoszemita levelét, amely azonban a következőket tartalmazza: „Számarányban nem örömest szólok a dologhoz, mert találkoztam egyénekkel, kik számos ezrekre szeretik tenni a volt zsidó honvédek számát, ami meg nem állhat.”«

Idézi aztán Kolosváry-Borcsa az Újvári Péter által szerkesztett, 1929-ben megjelent Magyar Zsidó Lexikont is, amely szerint Kossuth egyik beszédében kijelentette, hogy „húszezren vitézül harcolnak seregünkben”. Forrást azonban ő sem közölt, akárcsak Venetianer Lajos rabbi sem művében (A magyar zsidóság története, 1922), aki szintén húszezer honvédről írt.

Felmerül a kérdés tehát, hogy mi értelme a hiteles források nélkül való mítoszteremtésnek? Azok, akik folyton „kifinomult emlékezetkultúrá”-val rendelkezőknek tartják önmagukat, miért nem viselkednek akkor ennek megfelelően?

Mondhatnók, nem kell történésznek lenni feltétlenül ahhoz ugyanis, hogy állításainkat forrásokkal hitelesítsük, de ha azok vagyunk, akkor ez pláne kötelességünk. Vajh hány március 15-ét kell még megérnünk ahhoz, hogy erre a hazai zsidóság véleményvezérei és köreik is rájöjjenek?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Globális felmelegedés-ipar - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális felmelegedés-ipar
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat