HunHír.info

2018. Újkenyér hava 19. nap, Huba napja.

„A megyénkben tanyát vert sok zsidó az erkölcsiségnek valóságos mételye”

2016. március 07. 14:07
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Kossuth_Lajos_Barabas-500.jpg„Repetitio est mater studiorum”, „ismétlés a tudás anyja” – tartja a régi római közmondás. Olyasvalakit idéztem, akire kalaplevéve szokás emlékezni ott a Síp utcában is. Pedig hát kétséges, mennyire van erre ottan teljes okuk...

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Idézek ugyanis egy, 1828-ban „Értekezés az éhínségek okairól” címmel írott értekezésből:

„A megyénkben tanyát vert sok zsidó, valamint az iparkodással egybeköttetett erkölcsiségnek valóságos mételye, úgy a földművelő népnél, amellyel legszorosabb egybenköttetésben él, súlyos ostora, a bővelkedésnek telhetetlen sírja, iparkodásának rothasztó nyavalyája. Vallásának különössége, nyelvének minden mások előtt érthetetlen volta századok óta megtartott anélkül, hogy azon nemzetekkel, kiknek közepette mint a növény tápláló nedvét elszívó gomba él, egybeolvadott, vagy a nationalismushoz tsak egy gondolattal is közelített volna. Egész helységeket tudok, hol a szegény földművelő nép nem magának, de a kortsmáros zsidónak szánt, vet és arat. Nints azon törvény, melynek célját, végét a fortélyos zsidó kijátszani ne tudná – valamint nints egy tsalás, nints egy tolvajlás, amely zsidó orgazdára, biztatóra, titkolóra ne találna.”

Nem először, és attól tartok, hogy – sajnos – nem utoljára idézem. És nem is akárkitől. Kossuth Lajostól.

No de miért teszem ezt most ismét? A Mazsihisz honlapja tegnap megjelent hírcikkében ezt olvassuk:

„Teljesen megújul az idén 100 éves MAZSIHISZ-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, és több mint harminc éve változatlan formában látogatható állandó kiállítása is újjászületik. Több olyan műtárgy is látható lesz, amiről el se tudtuk képzelni, hogy a múzeumba bekerülhet.
Olyan, látszólag értéktelennek tűnő tárgyak, amelyek nélkülözhetetlenek a zsidó muzeológia megértéséhez, és elgondolkoztatnak azon, vajon mi a különbség egy mindennapi, egy vallási tárgy, vagy egy történelmi dokumentum között. Így kerülhet a műtárgylistára egy tejszínkiöntő, egy vakolókanál, egy báli cipő, egy moziplakát, az 1905-ös polgári forradalom zászlaja, Kossuth Lajos névjegykártyája, vagy egy marék homok a Szent Földről.”

Tényleg, miért is kerülhet tárlóba Kossuth Lajos névjegykártyája? A fentebb említett értekezéséből idézettek is helyet kapnatnak mellette vajon?

A muzeológia, akárcsak a történelemtudomány, komplex képet kell, hogy alkosson a múlt alakjairól. Jó, rendben, állítsák ki Kossuth névjegykártyáját (bár a Mazsihisz hírcikke egy kukkot sem árult el arról, hogy mégis miért), de akkor arról se hallgassanak, amit idéztünk imént tőle.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat