HunHír.info

2017. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Szabálysértési ügyben indult eljárás Szávay István ellen Szerbiában -a magyar politikus bízik a felmentésben

2016. február 19. 15:30
Hunhír.info

Szabálysértési ügyben indult eljárás Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke ellen Szerbiában, az eljárás során azt vizsgálják, hogy a Jobbik politikai tevékenységet folytat-e a nyugat-balkáni országban; a tárgyalást pénteken Magyarkanizsán tartották.

Magyar Menedék - Soros

Szávay István október végén nyitott országgyűlési képviselői fogadóirodát Zentán, miután a hatóságok kétszer is betiltották a Jobbik pártirodájának működését Szabadkán. A megnyitón azt mondta: azért jött, hogy segítséget nyújtson a helyieknek a magyar állampolgárság és a szükséges dokumentumok megszerzésében, és tanácsot adjon az őket érintő problémák megoldásában.

A szerb államigazgatási és önkormányzati minisztérium novemberben arra kérte a rendőrséget és az államügyészséget, hogy vizsgálják ki, a Jobbik milyen tevékenységet folytat Szerbiában, mert a szerb törvények nem teszik lehetővé külföldi pártok politikai tevékenységét az országban. A tárca szerint egy párt nevének és jelképeinek használata már párttevékenységnek minősül, Szávay István zentai irodáján pedig ott van pártja neve és logója.

A pert korábban elhalasztották, mert az szerb nyelven folyt volna, a mostani tárgyalás viszont már magyar nyelvű volt. Szávay István a meghallgatást követően az MTI tudósítójának ismertette az elhangzottakat. Kiemelte, hogy "nonszensznek" tartja az eljárást, és őt személy szerint nem is vádolták meg tételesen semmilyen politikai tevékenység végzésével, hanem az irodán szereplő táblát kifogásolták, mert az - a szerbiai törvények szerint - már a létével megvalósítja a politikai tevékenység fogalmát.

"Úgy gondolom, hogy a politikai tevékenység egy párt esetében arra irányul, hogy a közhatalom gyakorlásában valamilyen módon részt vegyen, választásokon induljon, jelölteket állítson, és valamilyen közhatalmat gyakorló testületben képviseletet tudjon szerezni. (.) Természetesen a Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében erről szó sincsen" - fogalmazott a parlamenti képviselő.

A tárgyaláson kifejtette, hogy zentai képviselői irodájának két jogalapja van: egyrészt a magyar országgyűlés működéséről szóló 2012-es törvény a képviselőknek lehetőséget és anyagi keretet biztosít arra, hogy fogadóirodákat nyissanak, és a törvény nem tiltja azt, hogy az iroda más ország területén legyen. Magyarázata szerint a határon túli ügyekkel foglalkozva természetesnek tartotta, hogy Magyarország határain kívül is nyit fogadóirodákat, hiszen a határon túli magyarság is választójoggal rendelkezik. A törvényi jogalap mellett pedig erkölcsi jogalapja is volt a fogadóiroda megnyitásának - tette hozzá a Jobbik alelnöke -, hiszen az Alaptörvényben is benne van, hogy Magyarország felelősséget visel a külhoni magyarság sorsa iránt.

Szávay István kiemelte, hogy a Jobbik vajdasági tevékenysége "senki ellen nem irányul, nem sérti sem Szerbia, sem a szerb nemzet érdekeit", és a politikus célja, hogy tevékenységével semmilyen szerbiai törvényt ne sértsen meg.

Ítélet egyelőre nem született, a politikus azonban kijelentette: bízik abban, hogy az felmentő lesz

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel - Szendrey Marót ErvinA Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nyelvédesanyánk - Czakó GáborNyelvédesanyánk
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Illuminátusok és az új világrend - Összeesküvés elméletek sorozatAz Illuminátusok és az új világrend
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Szerencsénk volt, túléltük... - Nógrádi GyörgySzerencsénk volt, túléltük...
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon Múzeum naptár 2017
Trianon Múzeum naptár 2017
Naptár - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 3 300 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

A HunHír barátai

Legolvasottabb hírek

HunHír-Tudósító

Képtárak

Felhívások

Közlemények


Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
© 2002-2017 Rockszerda
Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat