HunHír.info

2018. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Helyreigazít a Mazsihisz – az ám, de hogyan?

2016. február 11. 11:50
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

zsinagoga.jpg„A pontosság erény!” – tartja a közmondás. Nos, ha van valami, amiben nem jeleskedik a Mazsihisz, akkor ebben nem (Sok minden másban sem, persze, de azokat most hagyjuk.) Tegnap azonban mégis „helyreigazítás”-t közölt. De lássuk, miről is van szó!

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

Íme teljes szövege:

„A MAZSIHISZ honlapján 2015. december 9-én közzétett „Fénnyel a sötétség ellen” című cikkben minden jószándékunk ellenére pontatlanul idéztük Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, és a cikkben olyan jelzős szerkezetű nyilatkozatot tulajdonítottunk elnök úrnak, amely elnök úr eredeti nyilatkozatában nem hangzott el.

A honlapunkon a következő helytelen mondat szerepelt: ”…a Magyar Tudományos Akadémiának teljes mértékben el kell határolódnia a Hóman képviselte nyilas elvektől.” (Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke) – amely idézet megtévesztő és helytelen.

Valójában a „nyilas elvektől” mondatrészt az általunk használt forrás saját véleményként használta és az nem Lovász László véleményét tükrözi.A pontatlanul idézett mondatot honlapunkról eltávolítottuk, tévedésünkért az MTA elnökétől és olvasóinktól elnézést kérünk.

MAZSIHISZ Kommunikáció”

Valami nem stimmel hát a „MAZSIHISZ Kommunikáció”-nál. Valahogyan nem tudnak ott kommunikálni. A fentieket olvasva arra gondoltam, nyitok már végre egy mappát, aminek – néhai jó Ráth-Végh István után szabadon – címül ezt adom: „Emberi butaságok”. Ide fogom elmenteni mindazon kortörténeti kivágatokat, amik erről szólnak. Ebbe ez is belekerül majd, természetesen.

Mert miről is van szó? Arról, hogy a Mazsihisz kommunikátorai nem tudnak magyarul. Nemcsak a helyesírásukkal van baj. Fogalmazni sem tudnak. (Ennek pontos szemléltetésére szoktam mindig betűhűen közölni mindazt, amit tőlük idézek.) A mostani helyreigazítás is helyreigazításra szorul. Először ugyanis csak a „nyilas”-t távolították el, azután már a „nyilas elvek”-től is megszabadultak. Gratulálunk! Pontatlanok voltak, de „jószándékuk”-hoz (így, egybeírva) ugyebár nem férhet kétség.

Mindez persze messzemenően nem új jelenség. Egyik kedvenc szerzőm, Farkas Gyula irodalomtörténész írta egykor indexre tett művében (Az asszimiláció kora a magyar irodalomban 1867-1914, 1938), hogy volt olyan zsidó sajtóorgánum, amelyben a szerző egy írásában mindvégig „matyókok”-ról értekezett, s úgy tűnik, nem volt senki a szerkesztőségben, aki egyes számra javította volna a többest. (Helyreigazítás nem jelent meg később sem.)

Persze ne veszítsük el a sulykot. A Mazsihisz, honlapjával együtt, messzemenően nem csak nyelvi kérdésekben szorul helyreigazításra. Azonban azokban ilyet hiába keresünk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
George Soros - Andreas Von RétyiGeorge Soros
Könyv - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 3 420 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat