HunHír.info

2017. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

„A zsidó emberek részei a magyar kultúrának”?

2015. november 19. 10:39
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

tetuhintasok500.jpgNyilván vannak, akik erre igent mondanak, de azok is kétfélék. Egy részük azt mondja, vannak, akik zsidónak születtek, de magyar hagyományokon nevelkedtek és azokat fogadták el, így önmagukat már magyarnak tekintették, és nem zsidónak. Más részük szerint aki zsidó, egyben magyar is, ha hazánkban nőtt fel és élt vagy él.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Nos, az előbbiek szerint tehát nem lesz valaki automatikusan a magyar kultúra képviselője csak azért, mert itt élt és megtanulta anyanyelvünket. Viszont lehetnek olyanok, akik valóban bizonyították, hogy részei a magyar kultúrának. Gondoljunk csak Karinthy Frigyesre, aki megsiratta a történelmi Nagy-Magyarországot fiához írt levelében a Kosztolányi Dezső által szerkesztett „Vérző Magyarország. Magyar írók Magyarország területéért” című antológiájában!

De mi a helyzet az utóbbiakkal? Ez a kérdés merül fel az MTI keddi tájékoztatása kapcsán. Idézek belőle:

„A zsidó emberek részét képezik a magyar kultúrának és részei a magyar tradícióknak is – jelentette ki kedden Izrael magyarországi nagykövete a Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak című vándorkiállítás szolnoki megnyitóján az Aba-Novák Agóra Kulturális Központjában. Ilan Mor kiemelte: a tárlat ajtót nyit a zsidó vallásra, hagyományokra és kultúrára, közelebb viszi a magyarságot a zsidósághoz, lerombolja a megbélyegzést és az előítéleteket. A hosszú ideje tartó kapcsolat ellenére azonban még mindig szükség van arra, hogy zsidók és nem zsidók Magyarországon megismerjék és megértsék egymást.”

Kérdezem tisztelettel, a zsidó kéziratok és szertartási tárgyak mióta részei a magyar kultúrának? A vándorkiállítás anyaga speciálisan zsidó hagyományokhoz kötött. Ezeknek tehát az égvilágon semmi közük nincsen a magyarság tárgyi örökségéhez, néprajzi emlékeihez.

Mindig keserű lesz a szám íze, ha efféle nagyotmondásokat hallok, mint most – igaz, ebben Ilan Mórnak már komoly gyakorlata van. A kérdés azonban továbbra is ugyanaz, mint volt eddig: van-e ma a hazai zsidóságnak olyan szerve, vagy rétege, amely kikéri magának az ilyen hamis „magyar-zsidó” vagy „zsidó-magyar” egymásra borulást? Ha igen, miért hallgat ilyenkor?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A dzsihád és a Nyugat öngyilkossága - Pawel LisickiA dzsihád és a Nyugat öngyilkossága
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 967 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat