HunHír.info

2017. Jégbontó hava 22. nap, Küne napja.

A haladóknak lehet pártirodája Boszniában, de Szávaynak tilos képviselői irodát nyitni Zentán?

2015. november 04. 17:58
Hunhír.info

Némi fáziskéséssel a szerb sajtóban is futótűzként jelent meg a pánikszerű hír, miszerint Szávay István, a Jobbik alelnöke képviselői fogadóirodát nyitott Zentán. A szerb pártok egy része és a VMSZ elítélték, míg a VMDK és az MPSZ üdvözölte a lépést.

Magyar Menedék - Lovasíjász

Szávay már a megnyitón is kiemelte, nem pártirodáról van szó, hanem képviselői fogadóirodáról, amelynek fenntartását nem a Jobbik Magyarországért Mozgalom fizeti, hanem az Országgyűlés Hivatala által törvény szerint biztosított irodakeret. A párt alelnöke sajtótájékoztatóján leszögezte azt is, hogy pártja nem készül politikai szerepvállalásra Szerbia területén.

"Az iroda működési célja, hogy mint magyar országgyűlési képviselő kapcsolatot tarthassak a délvidéki magyar emberekkel, köztük a magyar állampolgárokkal, akik a mostani magyar Országgyűlést megválasztásában is részt vettek. Éppen ezért legitim, jogilag és erkölcsileg is elfogadható ez az iroda, amelynek a tevékenysége senki ellen nem irányul. Mint ahogyan természetesnek tartom azt is, hogy szerb politikusok és szerb pártok kapcsolatot tartanak a boszniai vagy éppen koszovói nemzettestvéreikkel és a belgrádi parlamentben az ő érdekeiket is képviselik - mondta portálunk megkeresésére Szávay.

A legerősebb szerbiai párt is reagált arra, hogy a Jobbik irodát nyitott Zentán. Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt alelnöke szerint a Jobbik képviselője nem végezhet olyan munkát Szerbiában, amellyel soviniszta javaslatait és ötleteit terjesztheti.

Azonban fontos megjegyezni, hogy más országok esetében is gyakori, hogy az országhatárokon kívül élő nemzetrészekkel állandó kapcsolatot tart fenn az anyaországi közélet, ez a gyakorlat pedig a szerb politikumtól sem idegen, sőt. Éppen ezért nehezen értelmezhető a különböző szerb pártok és állami vezetők felháborodása, hiszen a szerbiai kormányzó párt, a Szerb Haladó Párt is irodát tart fenn Bosznia-Hercegovina területén, Banja Lukában, amely a zentaival ellentétben nem képviselői fogadóiroda, hanem pártiroda. Mindemellett a haladók részt vesznek az ország politikai életében is, helyi vezetőjüket, idén márciusban választották újra Hadži Jovan Mitrović személyében, sőt a boszniai Központi Választási Bizottság tavaly nyáron pénzbüntetéssel is sújtotta a Szerb Haladó Pártot, mivel megsértették a választási törvényeket.

De szinte minden jelentősebb szerbiai párt jelen van azon egykori Jugoszláv államokban, ahol jelentősebb szerb kisebbség él, így Montenegróban, Boszniában vagy épp Macedóniában is, ahol tagszervezeteket működtetnek, illetve a politikai és közéleti témákban is rendszerint felszólalnak.

Mindemellett a pártiroda ellen tiltakozó szerb pártok közül is többen részt vettek a nemzeti tanácsi választásokon, így épp a Magyar Nemzeti Tanácsok megválasztásában is, annak ellenére, hogy az intézmény nem az országos nemzetalkotó pártok politikai tevékenységének további szélesítése érdekében jött létre. Éppen ezért a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is álcivilszervezetek mögé bujtatta a pártja politikusait, és így szereztek képviselői helyet a Magyar Nemzeti Tanácsban. Ha ezek a szerb többségi pártok jogosnak érzik a magyar szavazóik érdekképviseletének szándékát, akkor vajon a Jobbik miért nem teheti meg ugyanezt?

A helyi magyar politikum részéről Pásztor István, a VMSZ elnöke is megszólalt, aki az iroda nyitás kapcsán az Alo-nak nyilatkozva elmondta "Nincs arra szükség, hogy bárki is külföldről gyámkodjon felettünk, hogy széthúzást és instabilitást teremtsen Vajdaságban."

A délvidéki magyar politikusok közül sem osztja mindenki Pásztor véleményét. A képviselői iroda megnyitóján Csonka Áron, a VMDK elnöke a sajtónak elmondta "Egy-egy ilyen képviselet sokat jelent számunkra, hiszen Szávay István képviselő úr tagja a Nemzeti Összetartozás Bizottságának is, és mint ilyen első kézből tud információkhoz jutni, valós információkhoz. "

Rácz Szabó László, a zentai székhelyű MPSZ elnöke az irodanyitás kapcsán kijelentette "Nagyon fontos az, hogy a magyar parlament első kézből értesüljön, ne holmi áttételeken keresztül, arról, hogy mi történik itt nálunk. Mi úgy gondoljuk, mi akik szavazói vagyunk a budapesti parlamentnek, hogy jogunk van akár védelmet kérni, akár odaszólni is, hogy vigyázzatok ránk. "

delhír

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Múzeum naptár 2017
Trianon Múzeum naptár 2017
Naptár - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 3 300 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A hunok hódításai és Attila birodalma - Edward GibbonA hunok hódításai és Attila birodalma
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Vatikán megdöbbentő titkai - Összeesküvés elméletek sorozatA Vatikán megdöbbentő titkai
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Territórium CD - KárpátiaTerritórium CD
CD - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A nándorfehérvári csata 1456 - Cseh ValentinA nándorfehérvári csata 1456
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

A HunHír barátai

Legolvasottabb hírek

HunHír-Tudósító

Képtárak

Felhívások

Közlemények


Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
© 2002-2017 Rockszerda
Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat