HunHír.info

2018. Újkenyér hava 19. nap, Huba napja.

Ferenc pápa már megint csak az antiszemitizmust ítéli el, miközben a menekültek mellett emeli fel szavát

2015. október 29. 10:44
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

ferenc-papa-benjamin-netan-menora500.jpgNem kívánok itt most személyéről és működéséről elemzést nyújtani – remélhetően olvasók is tisztában vannak velük. Vannak azonban olyan nyilatkozatai, éspedig szép számmal, melyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ilyen a mostani is.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Az MTI tegnapi közleményében olvassuk: „Az antiszemitizmus ellen emelte fel szavát és a vallások közötti megújult együttműködést szorgalmazta Ferenc pápa szerdán a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate című nyilatkozatának 50. évfordulójára emlékezve, amely új fejezetet nyitott a katolikus egyház és a zsidóság kapcsolatában.”

Arról, hogy a nagy világnézeti összeborulásban a keresztényellenes terror ellen mikor emelte fel a szavát, tudtommal még nem készült statisztika – de hát ne is erőltessük ugye, ami nem megy. Megtudtuk aztán azt is, hogy nem kevesebb, mint „ötven különböző vallás képviselője vett részt a Szent Péter téren rendezett általános audiencián”.

Kérdezem tisztelettel, e kakofóniára mégis mi szükség van? Ötvenen ötvenfelé? A pápa ráadásul kijelentette: „A nyilatkozat üzenete 50 év elteltével is aktuális, mivel minden vallás az emberi élet ugyanazon kérdéseire keres választ.”

Tisztázzuk a fogalmakat! Először is, a válaszkeresés és a válaszadás nem ugyanaz. Másodszor, és ez a legfontosabb, a kereszténység, a katolicizmus az egyetlen olyan vallás, amely az élet és a lét kérdéseire csak az igazat feleli. Mert ugyebár arra a kérdésre, mennyi kétszer kettő, tengernyi felelet adható, de közülük csak egy az igaz. A katolicizmusnak nem kell az emberi élet kérdéseire keresnie a választ, hiszen azt megadta már a hit szerzője, Jézus Krisztus és az általa alapított katolikus Anyaszentegyház tanítóhivatala. Csak megértetnie és elfogadtatnia kell képviselőinek – illetve kellene.

Tisztelet persze azoknak, akik ezt teszik, a Szentatya helyett, mint a már általunk is idézett Márfi Gyula veszprémi érsek, aki a veol.hu-nak adott minapi interjújában arra az újságírói kijelentésre, hogy „a nem hívők sokat idézik Ferenc pápát, aki a menekültek mellett emelte fel a szavát”, ekként reagált:

Van némi mosolyogtató abban, hogy akik a pápai tévedhetetlenség dogmáját nevetségesnek tartják, most számon kérik tőlünk, miért nem fogadjuk el a Szentatya szavait egy olyan tárgyban, amelyre a tévedhetetlenség nem is vonatkozik.A pápa csak akkor tévedhetetlen, ha hit és erkölcs dolgában az egész egyház számára kötelező tanítást ad. Itt nem erről van szó.

A Szentatya azt kérte, hogy minden plébánia fogadjon be egy menekült szír családot. Nos, számos plébánia önmagát sem tudja fenntartani külső segítség nélkül. Azonkívül a bevándorlók túlnyomó többsége nem menekült, nem szír és nem család. A pápa megnyilatkozásait befolyásolja az a félelem is, hogy a muszlim országokban fokozódhat a keresztények üldözése. De arra is gondolt, hogy az ő szülei is bevándorlók voltak Argentínában.

Ám bevándorlás és bevándorlás között is óriási különbségek vannak. A Szentatya szülei keresztényként mentek egy keresztény országba, így könnyen alkalmazkodtak új környezetükhöz. A muszlimok azonban nem tudnak és nem is akarnak alkalmazkodni. Ők, mint már mondtam, „harci területre” jöttek: nem alkalmazkodni, hanem hódítani.”

Igen, ez itt a lényeg: a tévedhetetlenség nem vonatkozik a pápa iménti nyilatkozataira sem. Mindenesetre egy tény. „Roma locuta, causa finita.” Róma szólt és az ügy rendeződött. Legalábbis régen. Ma azonban, ha szól, megzavarja a már amúgy is zavaros embertömegeket. Végtelenül szomorú ilyet írni, de ez az igazság.Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat