HunHír.info

2018. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

„Korunkban szisztematikus elembertelenítés megy végbe”

2015. október 04. 19:48
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

rusztikus_konyv.jpgÓdákat lehetne zengeni a könyvtár andalító csendjéről, az ódon kötetek lelket nemesítő, szellemet edző hatalmáról, arról, miként röpítenek bennünket a szürke hétköznapokból az ideák magasságába. Ám mint minden sarkos megfogalmazás, ez is csak részben igaz. Ugyanis az emberöltőkkel ezelőtt született kötetek olvasásakor valósággal feljajdul az ember és ösztönösen azt kérdezi: „Jé, hát már akkor is így volt?”

„Az amerikanizmus bűne és veszedelme abban rejlik, hogy ez a szellem a pénzért való dühös hajszában magát az agyvelőt és szívet is kapitalizálja, kapitalizálja az egész életet, hiszen az arany vergődői, akiknek lelkén uralkodik a kincsek megszerzésének vágya, a kincsek gyarapításának láza, a kincsek elvesztésének a félelme, azoké a kincseké, amelyeket jobban szeretnek a szeretetnél – még akkor is verejtékeznek e munkában, mikor ezerszer annyijuk van, mint amennyi egy életen át elhasználható, felőrlődvén így ama nevetségessé váló erőlködésben, hogy mennél nagyobb halom aranyat rakhassanak ama másik halom szájához, amelynek neve: sír! Korunkban szisztematikus elembertelenítés megy végbe. A sofőr típusú egyén emberiességét lelkének legelrejtettebb zugába igyekszik összezsugorítani és szégyenné gúnyolja azt a csöpp rejtett meleget, ami szívében még pislákolva ég...

Kereken nyolcvan évvel ezelőtti sorokat idéztem, ezúttal Perlaky Lajos atya egyik könyvéből (Emberek és ideálok). Igen, az előbbi kérdés tör fel ilyenkor az olvasóból. Maradva az idézetből kiemelteknél, hányszor tapasztalja az ember ugyanis, pláne fővárosunkban, mit jelent a másodpercekért való idegölő hajsza, amikor a sofőr éppen az orrunk előtt csukja be az ajtót, noha még beférhettünk volna, hiszen amúgy is pirosban áll. Ennyire kiveszett belőle a lélek „csöpp rejtett melege”?

Beszélhetnénk még naphosszat a „kincsek megszerzésének vágyá”-ról is persze. Miért, hogy sokan azonnal megszakítják gépkocsiútjukat, ha egy multireklámot látnak, ami óriási „árzuhanás”-ról „informál”? Tényleg feltétlenül szükségük van mindazon tucattermékekre, amiket az amerikanista kapitalizmus nyakukba akar sózni mindenképpen? Emlékszem, 2012 adventjén az USA-ban – sőt nálunk is – hányan, de hányan rohamozták meg az áruházakat „túlélésre felkészülve”, várva a nyirkai „jóslat” szerinti három napos sötétséget, netán a világ végét! Pedig mindannyiunknak szólnak Szent Pál apostol szavai (Ef 4, 23-28):

„Testvérek: Újuljatok meg lelkileg bensőtökben, és valóban magatokra öltsétek az új embert, aki az Isten képére teremtetett igaznak és szentnek. Azért szakítsatok a hazugsággal, és mindenki igazat mondjon felebarátjának, hisz egymásnak testrészei vagyunk. Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne nyugodjék le haragotok fölött. Ne adjatok helyet az ördögnek. Aki lopott, többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, önkezével tisztességgel szerezzen javakat, hogy legyen miből adjon a szűkölködőknek.”

Mindezen kívánalmaknak, amiket Istentől üzen nekünk ma is a népek apostola, éppen a szabadság állítólagos hazájában, az USA-ban alig van foganatja, sőt ott aztán valóban „szisztematikus elembertelenítés megy végbe”. Pedig valóban fontos a szabadság, mi több érték, de csak akkor, ha nem válik szabadossággá. Csak a jó megtételére, a szép létrehozására és az igaz kinyilvánítására van szabadságunk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A magyar környezet atlasza - Faragó ImreA magyar környezet atlasza
Térkép - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat