HunHír.info

2018. Földanya hava 25. nap, Szübál napja.

Vannak még csodák, fiatalok, akik azt üzenik: jó magyarnak lenni!

2015. szeptember 28. 11:06
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

viragvas.jpgVan Reményik Sándornak egy különösen is gyönyörű költeménye, a „Csendes csodák”. Ebből idézek: „Ne várd, hogy a föld meghasadjon / És tűz nyelje el Sodomát. / A mindennap kicsiny csodái / Nagyobb és titkosabb csodák.” Ez jutott eszembe a minap, egy mégoly szürke őszi vasárnapon. De minek az apropóján is?

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Ahogyan a középkori költő önfeledt örömmel csodálkozott rá a patak partján nyíló virágokra, s imádta láttukon Teremtőjüket, úgy voltam én is tegnap. Álltam este a Széll Kálmán téri villamosmegállóban, s hirtelen tizenéves fiatalok jöttek felém mosolyogva. Egyikük, egy fiú, kedvesen megkérdezte, készítenék-e fényképezőgépével csoportképet róluk? Másikuk, egy lány, arról csicsergett, hogy Nagykovácsiból tartanak hazafelé, kirándulni voltak oda. Én meg boldogan elkészítettem a csoportképet. Udvariasan megköszönték, majd egy részük velem együtt felszállt a villamosra. Vagy tíz perc múlva leszálltam, de addig is figyeltem őket.

Nem káromkodtak, nem beszéltek csúnyán. Egyikük elbúcsúzott, tisztességesen elköszönve a többiektől. Másikuk megígérte, hogy másnap megadja pénztartozását kölcsönadó diáktársának. Csendes csodára lettem figyelmes hát, amiről a költő hagyott hátra lírát. Ezek a kedves gyermekarcok azt sugározták, bizony így is lehet élni ám. A vasárnap délutánt nem wifizéssel, hanem például természetjárással tölteni, villamoson pedig a magyar ember visszafogott természetéhez hűen is lehet utazni.

Mindannyiunknak kellenek, mint éhezőknek a falat kenyér, az ilyen csendes csodák. Ezek arról szólnak leginkább, hogy magyar és keresztény mivoltunknak mennyire fokmérői gesztusaink. A kedvesség, figyelmesség, alázatosság, mértékletesség, szerénység, szelídség. Rohanó, elcsigázott, kedvetlen korunkban úgy tűnik, mintha kiveszőfélben volnának azok, akik ezekre valamelyest is adnak. Pedig ezek nélkül nincsen jó magyar és keresztény ember. Ezekről a gyermekarcokról olvasni lehetett. És mit? Annak kívánalmát, ami a klasszikus olasz film címe: State buoni se potete. Legyetek jók, ha tudtok. Mert jó jónak lenni, jó magyarnak lenni.

Ma, amikor annyi ellenpéldát látunk, amikor sokszor sokan tíz percet sem bírnak ki anélkül, hogy ne röpködnének sűrű egymásutánban ajkukról az obszcénabbnál obszcénabb szavak, megnő bizony az ember szíve reménnyel és lelke szárnyakat kap küzdelmei folytatásához, ha ilyen nebulókkal találkozik, pláne a már annyiszor eltemetett fővárosunkban. Mert lehet, hogy e fiatalok, akikkel találkoztam, sem ismerik igazán honi históriánkat, irodalmunkat – amiről viszont nem ők tehetnek –, de mindenesetre megvan bennük az a természetes lelkiség, ami nélkül nincsen magyarság, nincsen kereszténység.

Adja meg az Isten, hogy mindnyájan átéljünk minden nap ilyen csendes csodákat. Csendeseket, egyelőre még csak talán búvópatakokként felbukkanókat. Mert igaza van Reményiknek, aki idézett versét így zárta: „Ne várj nagy dolgot életedbe, / Kis hópelyhek az örömök, / Szitáló, halk szirom-csodák: / Rajtuk át Isten szól: jövök.”

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat