HunHír.info

2018. Jégbontó hava 20. nap, Álmos napja.

Vannak még csodák, fiatalok, akik azt üzenik: jó magyarnak lenni!

2015. szeptember 28. 11:06
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

viragvas.jpgVan Reményik Sándornak egy különösen is gyönyörű költeménye, a „Csendes csodák”. Ebből idézek: „Ne várd, hogy a föld meghasadjon / És tűz nyelje el Sodomát. / A mindennap kicsiny csodái / Nagyobb és titkosabb csodák.” Ez jutott eszembe a minap, egy mégoly szürke őszi vasárnapon. De minek az apropóján is?

Magyar Menedék - Migránsokk

Ahogyan a középkori költő önfeledt örömmel csodálkozott rá a patak partján nyíló virágokra, s imádta láttukon Teremtőjüket, úgy voltam én is tegnap. Álltam este a Széll Kálmán téri villamosmegállóban, s hirtelen tizenéves fiatalok jöttek felém mosolyogva. Egyikük, egy fiú, kedvesen megkérdezte, készítenék-e fényképezőgépével csoportképet róluk? Másikuk, egy lány, arról csicsergett, hogy Nagykovácsiból tartanak hazafelé, kirándulni voltak oda. Én meg boldogan elkészítettem a csoportképet. Udvariasan megköszönték, majd egy részük velem együtt felszállt a villamosra. Vagy tíz perc múlva leszálltam, de addig is figyeltem őket.

Nem káromkodtak, nem beszéltek csúnyán. Egyikük elbúcsúzott, tisztességesen elköszönve a többiektől. Másikuk megígérte, hogy másnap megadja pénztartozását kölcsönadó diáktársának. Csendes csodára lettem figyelmes hát, amiről a költő hagyott hátra lírát. Ezek a kedves gyermekarcok azt sugározták, bizony így is lehet élni ám. A vasárnap délutánt nem wifizéssel, hanem például természetjárással tölteni, villamoson pedig a magyar ember visszafogott természetéhez hűen is lehet utazni.

Mindannyiunknak kellenek, mint éhezőknek a falat kenyér, az ilyen csendes csodák. Ezek arról szólnak leginkább, hogy magyar és keresztény mivoltunknak mennyire fokmérői gesztusaink. A kedvesség, figyelmesség, alázatosság, mértékletesség, szerénység, szelídség. Rohanó, elcsigázott, kedvetlen korunkban úgy tűnik, mintha kiveszőfélben volnának azok, akik ezekre valamelyest is adnak. Pedig ezek nélkül nincsen jó magyar és keresztény ember. Ezekről a gyermekarcokról olvasni lehetett. És mit? Annak kívánalmát, ami a klasszikus olasz film címe: State buoni se potete. Legyetek jók, ha tudtok. Mert jó jónak lenni, jó magyarnak lenni.

Ma, amikor annyi ellenpéldát látunk, amikor sokszor sokan tíz percet sem bírnak ki anélkül, hogy ne röpködnének sűrű egymásutánban ajkukról az obszcénabbnál obszcénabb szavak, megnő bizony az ember szíve reménnyel és lelke szárnyakat kap küzdelmei folytatásához, ha ilyen nebulókkal találkozik, pláne a már annyiszor eltemetett fővárosunkban. Mert lehet, hogy e fiatalok, akikkel találkoztam, sem ismerik igazán honi históriánkat, irodalmunkat – amiről viszont nem ők tehetnek –, de mindenesetre megvan bennük az a természetes lelkiség, ami nélkül nincsen magyarság, nincsen kereszténység.

Adja meg az Isten, hogy mindnyájan átéljünk minden nap ilyen csendes csodákat. Csendeseket, egyelőre még csak talán búvópatakokként felbukkanókat. Mert igaza van Reményiknek, aki idézett versét így zárta: „Ne várj nagy dolgot életedbe, / Kis hópelyhek az örömök, / Szitáló, halk szirom-csodák: / Rajtuk át Isten szól: jövök.”

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat