HunHír.info

2018. Áldás hava 22. nap, Obi napja.

Zenét csak Bartóktól és Kodálytól lehet tanulni?

2015. szeptember 20. 16:11
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

kodaly_zoltan_gink_karoly_felv-250.jpgTöbbször idéztem már néhai Komlós Aladár mondatát: „A szép pletykák halhatatlanok.” Ez jut eszembe, amikor a „közízlés” néhány művészt úgy óhajt egekbe emelni, hogy szinte rajtuk kívül mindenki mást kizár onnan. S gyűjtsek ennek megállapításával bármennyi parazsat is most a fejemre, úgy érzem, valahogyan Bartókkal és Kodállyal is ez a helyzet.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Mindezt a Nol.hu tegnapi cikke (Csepelyi Adrienn: „Kodály országában” nincs hol és kitől zenét tanulni) kapcsán írom. Ám most nem kívánok perbe szállni a szerzővel a tekintetben, hogy cáfoljam címét. Aki zenét akar tanulni, menjen ugyanis a csángók, a székelyek, vagy akár csak csonka honunk dalos pacsirtái közé. Akár tud kottát olvasni, akár nem, ha van hallása, rengeteget tanulhat tőlük.

A gond az, hogy jó ideje a magyar muzsika sokak számára csak Bartókot és Kodályt jelenti. Ami rajtuk kívül van, szerintük szinte nem is létezik. Mintha a verbunkos zene, Rózsavölgyi Márk és Dankó Pista muzsikája nem számítana igazán fontosnak, mintha népi zeneműveltségünknek más rétegei nem is volnának, csak amiket ők ketten feltártak.

Természetesen rajongókkal nincsen értelme vitatkozni, ráadásul ízlésekben vita nincs is. Tény azonban, hogy a Horthy-korszak nemzeti-keresztény értelmiségijei körében se Bartók, se Kodály messze nem voltak zenei közéletünk kritikátlanul kezelt alakjai. Mindkettőjük, de főleg Bartók szerzeményeinek erősen atonális, ennélfogva disszonáns elemekben bővelkedő mivolta közülük számosakat megszólalásra kényszerített. Nyisztor Zoltánt idézem a Magyar Kultúra című társadalmi és tudományos szemléből (1937. július 5-20.):

„Már csak a vak nem látja, hogy a Bartók- és Kodály-kultusz valóságos hivatalos iránnyá hízik Magyarországon. Az újságokban már egyéb sincs művészet címen, mint égig zengő magasztalása Bartók és Kodály zsenijének, s ami még megdöbbentőbb, a budapesti iskolák gyermekkarai ambiciózus tanárok és tanárnők vezetése alatt már egyebet sem tesznek, mint Bartók- és Kodály-kórusokkal mutatkoznak be a közönségnek.

Bartók és Kodály tehetségét, ha úgy tetszik, akár zsenijét senki sem akarja kétségbe vonni, de ez még nem jogcím arra, hogy muzsikájukat, még helyesebben: muzsikájuk szellemét hivatalos és pedagógiai úton csempésszék be még a tanulóifjúságba is. Őszintén szólva kicsit feltűnő és szokatlan a művészetnek egy ágában az élőknek ez a szörnyű nagy kultusza. Miért nincs hasonló kultusz az irodalom vagy a képzőművészet élő nagyjaival szemben? Hogy kivételesen nagyok, ez még nem ok arra, hogy kultuszukat az országra rákényszerítsék. Elvégre Ady Endre is kivételesen nagy, sőt zseni volt minden dekadenciája mellett is. Vannak hazafias vagy vallási értelemben is megható sorai és költeményei, de ugyan kinek jutna eszébe Adyt válogatás nélkül az ifjúság kezébe odaadni? A helyzet semmivel sem másabb Bartók vagy Kodály esetében sem. Különösen az első, de sok tekintetben a másik is destruktív lélek, aki a legzseniálisabb muzsikán keresztül is ezt a kietlen, destruktív lelket érezteti és viszi diadalra. Aki ezt muzsikájukban meg nem látja, az vagy naiv hihetetlen fokban, vagy nem őszinte! Nekünk semmi kifogásunk az ellen, ha felnőtt, értelmes emberek, akik kritikával tudnak élni, elveik fenntartása mellett is élvezik e két nagy muzsikust és hódolnak szellemüknek, de az ifjúságot, amelynek még nincs kritikai érzéke, ne nyomják pont a zenén keresztül és szinte hivatalos apparátussal a legdestruktívabb vizekre. S még kevésbé vezessék az egyházi népéneket ebbe az irányba!”

Persze nyilván vannak, éspedig nem is kevesen, akik mélységesen igazságtalan kritikának tartják a fentieket s szerintük a két művészt csak hódolat illeti meg, nem bírálat. Mintha eljövetelük előtt nem is lett volna zenei tudásunk! Nagyon üdvös lenne, ha a nemzeti műveltségünk oly szerves részét alkotó zenénk minél több és mélyebb árnyalatával is megismerkedhetnénk. Ehhez persze valóban iskolák sokasága kellene, de olyanok, melyek nem űznek kultuszt egyikükből sem.

Igaz, az ilyen iskolák létesítése viszont sohasem volt ugyebár a baloldal szívügye, ezért az, hogy most a Nol.hu pampog, amiért – úgymond – nincsen már nálunk zenetanulási lehetőség, csak azt mutatja, hogy hajítófát sem érnek szívfacsarónak szánt lamentálásai. Köreikben maradjanak csak meg a mozgalmi indulóknál. A többit inkább bízzák mireánk, magyarokra.Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Káldeától Ister-Gamig I-II-III. - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III.
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 500 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat