HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

A golyó bement a nyakán és kijött az arcán...

2015. szeptember 03. 14:53
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

holokauszt-emlekkozpont-rendhagyo-orak-250.jpgAki szereti a szürrealista szövegeket, annak úgy tűnik, valóságos kincsesbánya az ATV. „Rendhagyó történelemórát tartottak a Holokauszt Emlékközpontban” címmel tegnap néhány perces videofelvételt közölt ezen eseményről. Lássuk, mi is hangzott el benne!

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

„Rendhagyó történelemórán vehettek részt budapesti középiskolások a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A vészkorszak egyik túlélője mesélte el nekik, min ment keresztül, hogyan élte meg és élte túl a borzalmakat. A tervek szerint a központban minden hónapban hasonló eseményen vehetnek részt a középiskolások és tanáraik.” Így a felvezetés.

A túlélő egy bizonyos nyolcvanöt éves Schwartz László, aki saját elmondása szerint 1944-ben tizennégy évesen került Auschwitzba, s már azt hitte, túlélte a borzalmakat, amikor a Hitlerjugeng egy tizenhat éves tagjának a golyója megállította:

„Ez a golyó gyorsabb volt, mint én: bement a nyakamon és kijött itten. Egy csoda.”

Amikor azt mondja, itten, jobb arcfelére mutat. További borzalmakat nem részletez. Csak az ATV kommentárját halljuk ezután: „Idős korában határozta el, hogy elmond a fiataloknak mindent, amit átélt, tapasztalt, azért, hogy többé ne fordulhassanak elő hasonló borzalmak. Világszerte hívják, volt olyan diák, aki azt mondta, az unokája szeretne lenni.”

Hát, ha ilyen históriák elmondásából fognak állni a havi alkalmak, borítékolhatjuk hatásukat, ugyebár. Legalábbis remélhetően. Mert az elhívésnek is vannak határai. No de van itt még más is. Megszólalt végül Tóth Zoltán, a Holocaust Emlékközpont kommunikációs munkatársa, abbeli örömében, hogy az ilyen alkalmakon milyen jó, hogy a túlélők saját történeteiket ismertetik, s diákhallgatóik így nem általánosságokat hallanak a holocaustról, nem annyit tudnak csupán róla, hogy 438 000 zsidót deportáltak Auschwitzba.

Hm. Eddig hatszázezerről volt szó. No de hagyjuk a számokat. Egy viszont reményt keltő a felvétel alapján. A terem, leszámítva vagy húsz sebtében odavitt diákot, kongott az ürességtől. Lehet, hogy a diákok ilyenkor inkább igazi meséket hallgatnak?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat