HunHír.info

2018. Kikelet hava 23. nap, Lengo napja.

A golyó bement a nyakán és kijött az arcán...

2015. szeptember 03. 14:53
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

holokauszt-emlekkozpont-rendhagyo-orak-250.jpgAki szereti a szürrealista szövegeket, annak úgy tűnik, valóságos kincsesbánya az ATV. „Rendhagyó történelemórát tartottak a Holokauszt Emlékközpontban” címmel tegnap néhány perces videofelvételt közölt ezen eseményről. Lássuk, mi is hangzott el benne!

„Rendhagyó történelemórán vehettek részt budapesti középiskolások a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A vészkorszak egyik túlélője mesélte el nekik, min ment keresztül, hogyan élte meg és élte túl a borzalmakat. A tervek szerint a központban minden hónapban hasonló eseményen vehetnek részt a középiskolások és tanáraik.” Így a felvezetés.

A túlélő egy bizonyos nyolcvanöt éves Schwartz László, aki saját elmondása szerint 1944-ben tizennégy évesen került Auschwitzba, s már azt hitte, túlélte a borzalmakat, amikor a Hitlerjugeng egy tizenhat éves tagjának a golyója megállította:

„Ez a golyó gyorsabb volt, mint én: bement a nyakamon és kijött itten. Egy csoda.”

Amikor azt mondja, itten, jobb arcfelére mutat. További borzalmakat nem részletez. Csak az ATV kommentárját halljuk ezután: „Idős korában határozta el, hogy elmond a fiataloknak mindent, amit átélt, tapasztalt, azért, hogy többé ne fordulhassanak elő hasonló borzalmak. Világszerte hívják, volt olyan diák, aki azt mondta, az unokája szeretne lenni.”

Hát, ha ilyen históriák elmondásából fognak állni a havi alkalmak, borítékolhatjuk hatásukat, ugyebár. Legalábbis remélhetően. Mert az elhívésnek is vannak határai. No de van itt még más is. Megszólalt végül Tóth Zoltán, a Holocaust Emlékközpont kommunikációs munkatársa, abbeli örömében, hogy az ilyen alkalmakon milyen jó, hogy a túlélők saját történeteiket ismertetik, s diákhallgatóik így nem általánosságokat hallanak a holocaustról, nem annyit tudnak csupán róla, hogy 438 000 zsidót deportáltak Auschwitzba.

Hm. Eddig hatszázezerről volt szó. No de hagyjuk a számokat. Egy viszont reményt keltő a felvétel alapján. A terem, leszámítva vagy húsz sebtében odavitt diákot, kongott az ürességtől. Lehet, hogy a diákok ilyenkor inkább igazi meséket hallgatnak?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
50% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat