HunHír.info

2018. Újkenyér hava 19. nap, Huba napja.

Amerikai zsidó színésznő: a holocaustra való emlékezés nem állhat mindenek felett

2015. augusztus 25. 10:18
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Natalie-Portman500.jpgIlyenkor írhatja az ember joggal, hogy van helye a józan észnek, vagyis nem minden egyes zsidó áll be a holocaustvallás híveinek sorába, mint ahogyan ezt mindkét oldal bizonyos körei hiszik és hitetni akarják.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A Mandiner.hu portál a minap arról számolt be, hogy Natalie Portman Oscar-díjas, zsidó származású amerikai színésznő a The Independentnek adott interjúban kijelentette: „A zsidó közösségnek fel kell tennie a kérdést, hogy mennyire kell az oktatás középpontjába állítani a holokausztot. Persze fontos, hogy erre emlékezzünk, de ez nem állhat mindenek felett.” 

Portman Izraelben született, még gyermekkorában költözött az Egyesült Államokba, ahol egy zsidó iskolába járt. Arról is szólt, „nem szabad, hogy a holokausztot prioritásként kezeljék más tragédiákhoz képest”, hiszen voltak más népirtások is, azokról pedig van, hogy egyáltalán nem emlékeznek meg. Példaként elmondta: nemrég járt egy, a ruandai népirtásról szóló kiállításon és arra döbbent rá, hogy erről bizony semmit nem tanult az iskolában:

„Megdöbbentem, hogy ez a népirtás akkoriban történt, mikor iskolás voltam. Mégis, csak a holokausztról tanultunk az iskolában, meg sem említették a ruandai népirtást, ami éppen akkor történt.”

Ám mondott valami mást is: „Az a paranoid gondolkodásmód nem használ, hogy »áldozatok vagyunk, és hogy történhet egy újabb holokauszt«.” Végül hozzátette, hogy határozottan ellenzi Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és „borzasztónak” tartja „rasszista kommentárjait”.

Hangsúlyozzuk ismét, nem Natalie Portman az egyetlen, aki így gondolkodik. És most idemásolok néhány mondatot a fentebb tőle idézettek kiegészítéseként:

„A bosszúvágy néha nagyon is érthető – mondják egyesek. Ha a nagyapám padlását kisöpörték, érthető, hogy bosszút akarok állni. Így volt ez a zsidó fiúkkal is, akik beléptek az ÁVO-ba. Ők azt mondták, egész családomat meggyilkolták, jogom van bosszút állni. Érteni valóban érthető ez – néha még személyes rokonszenvünkkel is találkozhat –, de ettől még nem lesz jogforrás.”

Nem fogják talán elhinni olvasóink, kitől való az idézet. Elárulom: Heller Ágnestől. Igen, szóról szóra ezt nyilatkozta a Magyar Hírlap 2002. július 6-i számában. Nagy kár, hogy sok zsidó szerző nem olvassa egymás megnyilatkozásait, de van, hogy még a sajátjaikat is elfelejtik valahogy. Mint oly gyakran Heller. Ugyanis nem nagyon észlelhető, hogy fellépne azok ellen, akik a holocaustot mégiscsak jogforrásnak tekintik. Vajon miért?

Az Oscar-díjas, zsidó származású amerikai színésznő tehát szembemegy az oly sokszor gyakorolt „szemet szemért, fogat fogért” elvvel. Amit viszont tény, hogy oly sok zsidó képvisel. „A történelemnek s az erkölcsnek egyaránt parancsa, hogy – igenis – a fiaknak fizetniük kell az apák vétkeiért, akár ötöd- vagy hetedíziglen is.” – nyilatkozta Gadó György a Ring 1990. június 25-i számában. Érdekelne, hogy a zsidó származású kommunista terroristákkal kapcsolatban is leírná-e ezt? Persze a kérdés költői, amire mintha éppen a szintén köztudottan zsidó származású Eörsi István felelt volna a Magyar Narancs 1994. január 13-i számában: „Én már csak azért sem lehetek antikommunista, mert szerintem egyedül az antikommunistákról mondható el, hogy még a kommunistáknál is ostobábbak.”

Portman nyilatkozata kapcsán valóban joggal írhatja hát az ember, hogy van helye a józan észnek, vagyis nem minden egyes zsidó áll be a holocaustvallás híveinek sorába, mint ahogyan ezt mindkét oldal bizonyos körei hiszik és hitetni akarják.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat