HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

A fájdalom és a remény kastélya

2005. április 10. 22:09
Rockszerda - G. Kirkovits István

tempfli.jpgTempfli József nagyváradi megyés püspök megnyitóbeszédével megkezdődött az új szezon a várpalotai Trianon Múzeumban. A helyi Zichy-kastély a világ egyetlen olyan kiállítóterme ez idáig, amely emléket állít a nagyhatalmak által szétdarabolt történelmi Magyarországnak, és bemutatja azt az időszakot, amikor egy emberként kiáltotta minden magyar: Nem, nem, soha! Az egykori Pannon Rádiónak otthont adó helyiségekben a fővárosban is nyílik egy Trianon Múzeum június 4-étől a budapesti Szabadság téren. (A Rockszerda új galériájával a Trianon Múzeumról!)

Menedek - Engdahl

A Trianon Múzeum új kiállításokkal gyarapodott, melynek anyagát gyűjtők, lelkes magánszemélyek ajánlották fel. A kiállítás szervezői irodalomtörténeti missziót is teljesítenek, hiszen megismertetik a nagyközönséggel a méltatlanul háttérbe szorított Sajó Sándort, a trianoni fájdalom költőjét.

Tempfli József nagyváradi megyés püspök szentmisét celebrált a múlt szombaton a várpalotai katolikus templomban. A magyarság megmaradásáért, az egyházi javak visszaszolgáltatásáért harcosan küzdő katolikus főpap szentbeszédében is figyelmeztette hallgatóságát, hogy a más közigazgatás alatt élő magyarság a megfogalmazása szerinti anyaországhoz tartozónak vallja magát, és a december ötödikei gyászos emlékű népszavazáson túllépve kitárja kezét a határokon átutazó honfitársak felé.A püspök úr elvállalta a várpalotai Trianon Múzeum új kiállításainak, felújított gyűjteményeinek felavatását is, s a több száz érdeklődő jelenlévő ismételten hallgathatta Tempfli József bibliai idézetekkel is megerősített múltelemzését és aktuálpolitikai megállapításait. A Trianon Múzeumot tavaly hozta létre pár lelkes magyar ember, s a Trianon Múzeum Alapítvány segítségével küzd azért, hogy minél többen megismerkedhessenek a magyarságot ért, világviszonylatban is az egyik legnagyobb igazságtalansággal.A kiállítás bemutatja, milyen volt a történelmi Magyarország, amelyet az akkori vezetők egyformán próbáltak fejleszteni, és az épített környezetben nem volt különbség Kőszeg vagy Kézdivásárhely között. A Kárpát-medencét a honfoglaláskor visszavevő magyarok, s utódaik egy évezreden keresztül építették az országot, hogy a természeti kincsekben és ritkaságokban oly gazdag földrajzi területen létrejöhessen egy építészetileg is egységes állam.Az 1867-es kiegyezés után senki sem gondolta, hogy alig múlik el pár évtized, és ez a volumenében is meghatározó alkotás a történelmi Magyarország idegen nagyhatalmak játékszere lesz, és az ő gyászos tevékenységüknek köszönhetően atomjaira hull. Ez a motívum is visszaköszön a kiállításon, és a rendezők nagy teret szentelnek annak, hogy bemutassák a területcsonkítást követő eszmélést, illetve az egész országot lázba hozó irredenta mozgalom állampolgári elfogadását is.
Az iskolákban, a közintézményekben, a családok hajlékaiban a használati tárgyak segítségével is megjelent és megerősödött a bele nem nyugvás és az el nem fogadás szelleme, s közvetítette azt az igényt, hogy a magyarság nem hagyja veszni ősi jogos jussát.Az egyik új tárlat a hazaszeretet és a hazaféltést mutatja be a magyar népi kultúrában. Szemet gyönyörködtető és ugyanakkor oda könnyet csaló, ahogy az alkotások segítségével beleérezhetünk abba, hogy az egyszerű földművesek gondolatvilágát is mennyire átszőtte a hazához, nemzethez való tartozás, illetve ennek a gondolatkörnek a használati tárgyakban való megjelenítése.
Láthatjuk Magyarország legnagyobb kézzel festett címergyűjteményét, megtekinthetjük ólomüvegen is ezeket, és szomorkodhatunk az 1918 után elpusztított Kárpát-medencei köztéri műemlékeink sorsán, amelyeket nem kíméltek a vandál kezek. A magyarság gazdagságát jelzi a magyar kastélyok és kúriák bemutatása, és részesei lehetünk annak a mámornak, amelyet az elszakított területek 1938-1941 közötti visszatérése jelentett az ország népének.


Fotó: G. Németh Éva


Szabó Pál Csapa, a Trianon Múzeum Alapítvány elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a tavaly nyáron megnyílt múzeumot csaknem tízezren keresték fel az anyaországból, illetve az elszakított területekről. Az elnök reméli, hogy idén még többen elzarándokolnak erre a nemzeti kegyhelyre, ahol kézzel fogható a magyar fájdalom, illetve a magyar jövőbe vetett remény.
A múzeum keddtől péntekig délelőtt fél 11-től délután 4, szombaton és vasárnap délután 5 óráig várja a látogatókat, hétfőn szünnapot tartanak.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Végfelszámolás - Bogár LászlóVégfelszámolás
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat