HunHír.info

2017. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Már megint csak egyfajta szemszögből vizsgálják a történelmet a holocaustiparosok?

2015. március 28. 19:57
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

holo.jpgMég mielőtt magyarázkodnunk kellene, leszögezzük: Norman G. Filkenstein – aki holocaust-túlélő szülők gyermeke – használta címünk utolsó szavát könyvében (A holokauszt-ipar. Gondolatok a zsidó szenvedés tőkésítéséről, 2003). Mindezt annak kapcsán idézzük, hogy a Mazsihisz honlapja csütörtökön arról adott hírt, „Galíciai mítosz címmel nyílt kiállítás Bécsben csütörtökön a Bécs Múzeumban (Wien Museum), a tárlat lengyel, ukrán, osztrák és zsidó szemszögből mutatja be a régió történetét”.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

A hírcikk szerint az 1722-től a Habsburg Monarchiához, és az első világháború végén a térképről eltűnő Galícia korántsem volt eldorádó. Reá „a szegénység és a visszamaradottság volt jellemző”.

Érdekes. Eddig úgy tudtuk, hogy ahol a nevezett négyek közül a negyedikek megjelennek, felvirágzás következik be az élet minden terén. Vagy eszerint ez mégis csak egy mítosz? Vajon e tárlat mivel magyarázza ezt látogatóinak?

Fogas kérdés, ám ezt elősegítendő, ismét csak idézünk. De nem, nem antiszemita művet, hanem egy francia író-testvérpár, Jérôme és Jean Tharaud magyarul is megjelent könyvét (Ombre de la croix (A kereszt árnyéka), 1913).

Ebben elbeszélik a galíciai zsidók mindennapjait, ünnepeit. Például azt, hogy min is képesek vitatkozni olyan elkeseredetten a nászasztalt körülülő vendégek:

„Alig szolgálta fel a cseléd a levesestálat és metéltet, Amram, ki brillírozni akart vejével, azt a kérdést vetette koncul a vendégek közé, vajon ha egy vendég beleejti a levesestálba azt a kis pergamendobozt, melyet ima közben a homlokon hordanak, szabad-e a levest megenni? És valamennyien ugyanakkora mohósággal vetették magukat e témára, mint imént a levesestálra, egy harapást sem mulasztva el emiatt: a sebesen pergő nyelvek úgy vágták az érveket az asztal fölött egymás fejéhez, mintha szitkokat szórtak volna egymásra! A karok és fejek rángatóztak, a fekete körmű ujjak őrült táncra perdültek, miközben hol támogatták, hol elhárították az érveket. Nyilván mikor egy tisztátalan dolog megfertőz egy ételt, az étel szolgálhat még egy igazhitű zsidó táplálékául azon feltétellel, hogy a tisztátlan anyag nem tesz többet az étel hatvanad részénél. De méltányos-e ezt a hatvanszoros térfogat szabályát a pergamendobozra alkalmazni, és ha méltányos, lehetséges-e? Ki becsülheti meg valaha, mennyi izzadtság gyűlt fel a tokban, amióta nemzedékek imádkoztak, izzadtak a homlokukra erősített doboz alatt, és aztán, a doboz egész térfogatát kell-e venni, vagy csak a beléje szívódott izzadtság hozzávetőleges mennyiségét?”

Mondhatnók, ilyen mentalitás mellett nem meglepő, hogy ha e vidéken tényleg a szegénység és a visszamaradottság volt a jellemző. Mindenesetre nem bánnánk, ha a kiállításról azért részletesebben számolnának be az erre illetékesek, tekintettel arra, hogy az éremnek két oldala van. Vagy már megint csak egyfajta szemszögből vizsgálják a történelmet a holocaustiparosok?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

 - Rákos Katalin
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 967 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Őrzők, vigyázzatok a határra! - Pósán László - Veszprémy László - Boda József - Isaszegi JánosŐrzők, vigyázzatok a határra!
Könyv - Bolti ár: 7 800 Ft
Internetes ár: 6 630 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Bethlen István angliai előadásai - Bethlen IstvánBethlen István angliai előadásai
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat