HunHír.info

2019. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

Karácsonyi lap Izraelből - Felhívás

2015. március 26. 14:14
Hunhír.info

izraeli-zaszlok.jpgEmlékszem, gyerekkoromban a szüleimmel sokat jártunk egy ismerős nénihez. Egyszer karácsony előtt voltunk nála, és a karácsonyfáját helyettesítő nagy vázában álló fenyőágak alatt ott sorakoztak a karácsonyra kapott üdvözlőlapok. Az egyik felkeltette az érdeklődésemet: hosszú, napos tengerpart volt rajta, strandolókkal, napernyőkkel, kriksz-kraksz betűkkel és bélyeggel. A lap szövegére is jól emlékszem, ez volt a hátára írva kissé öreges betűkkel:

Menedék - Atilla

"Nagyságos Asszonynak Kegyelemteljes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet kíván: X.Y."

Nem értettem a dolgot; furcsa volt a lap szövege, nem volt rajta semmilyen karácsonyfa, dísz, Jézuska, gyertya vagy csillagszóró. Kérdeztem a nénit, hogy ez milyen lap, gondolkodott egy kicsit, majd mikor apám bólintott, azt mondta, hogy Izraelből küldte neki valaki. Többet nem mondott, és mosolyogva tovább tukmálta belém a kőkemény szaloncukrokat.

Nem hagyott nyugodni a dolog, ezért hazafelé tovább faggattam az apámat a tengerpartos lapról. Ő előbb megfogadtatta velem, hogy ha elmondja az előzményeket, akkor én senkinek sem mondom tovább. Ezt meg ígértem neki és évtizedekig meg is tartottam.

Akkor elmondta, hogy a néni férje magyar királyi katonatiszt volt utász alezredesi rangban, akihez a háborúban sok muszos volt beosztva munkára. Ő volt a parancsnok, rendes volt velük, nem engedte bántani őket, megvédte őket a nyilas gyerekektől, nem adta át őket egy német tisztnek, mikor az embereket kért tőle valami árokásáshoz, azt mondta a többi tiszt- és tiszthelytesnek, hogy ezek is magyarok, akiknek most így kell védeni az országot a vörösök ellen. Végül 1945 elején a nagy zűrzavarban szélnek eresztette őket, ő visszavonulás közben megsebesült, majd 1946-ban Budapesten meghalt. Az egyik volt zsidó munkaszolgálatos a háború után Izraelbe ment, és minden évben ilyen lapot küld karácsonykor az utász alezredes özvegyének.

Ha valaki ráismer a töténet szereplőire, vagy bármilyen információja van a fentiekkel kapcsolatban, akkor kérem írjon az kg69779@gmail.com email címre.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat