HunHír.info

2018. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Fejlesztik a délvidéki magyar szakképzést

2015. március 18. 15:46
Hunhír.info

A vajdasági magyar szakképzés fejlesztéséről szóló elvi megállapodást kötött szerdán Magyarkanizsán a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT).

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A szerb-magyar határhoz közeli kisvárosban a külhoni magyar szakképzés éve programsorozat keretében a vajdasági szakképzési lehetőségekről tárgyaltak a felek.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy alapvető cél ráirányítani a figyelmet a szakképzés fontosságára. Mint fogalmazott, most a legégetőbb probléma az elvándorlás, és erre kell a hathatós válaszokat találni. "Ma a magyarság megerősítése az alapvető cél a magyarok lakta régiókban, ennek a gazdasági megerősítésnek az egyik alapja lehet a szakképzés átalakítása" - tette hozzá. Szerinte ahhoz, hogy a magyarok a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, arra van szükség, hogy jól menő magyar gazdaságok jöjjenek létre, és ehhez a megfelelő szakképzést is biztosítani kell.

Elmondása szerint a különböző határon túli régióban körülbelül fele-fele arányban választják a diákok a szakoktató intézményeket és a gimnáziumokat, de Erdélyben kimagasló arányban inkább gimnáziumba indulnak a fiatalok, míg a Vajdaságban kétharmaduk inkább a szakiskolákat, szakközépiskolákat választja. "Úgy gondolom, hogy ez jó tendencia, viszont ezt kell megtölteni olyan tartalommal, hogy valóban olyan szakmákat tanuljanak a gyerekek, amellyel később a szülőföldön tudjanak boldogulni" - tette még hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy az utóbbi években a vajdasági magyar politika is sokat foglalkozott a képzési-oktatási rendszer "talpon tartásával", átalakításával, megóvásával. Szerinte a jövőben a szerbiai oktatási rendszer a gazdaságosság és a korszerűsítés miatt komoly változásokon esik majd át, és ebben kell megtalálni a magyar szellemiségű és jó minőségű magyar nyelvű oktatás helyét. Hozzátette, hogy a fiataloknak versenyképes tudásra van szükségük, ami a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet számukra.

Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke a megállapodással kapcsolatban nyomatékosította, hogy annak célja a gazdaság fejlesztése, a munkanélküliségi gondok megoldása és a szülőföldön való megmaradás biztosítása.

A szerdán aláírt megállapodás főleg a mezőgazdaság és az idegenforgalom területét érinti, tanműhelyek kialakítására, illetve a szakiskolák korszerűsítésére vonatkozik. Az együttműködés keretében Magyarkanizsán, Topolyán és Szabadkán alakítanak ki gyakorlati tanlétesítményt.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat