HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Néprajzi Múzeumunk is kettős mércézik: nem kárpátaljai fatemplomainkat mutatja be

2015. január 31. 10:16
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

karpatalja_skanzen.jpgNem, sőt egyáltalán nem magyar templomokat legújabb fotókiállításán. Sőt nem is templomokat. Pedig ugye aligha kérdés, olyan nagyon közismertek-e templomaink? S ha már jelentős részüknek állaga sok kívánnivalót hagy maga után, elvárhatnók, hogy művésziségük miatt legalább Néprajzi Múzeumunk rendszeresen bemutassa őket tárlatain. De nem, ezúttal sem kárpátaljai fatemplomainkat mutatja be.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Mindezt a Magyar Hírlap mai hírcikke (Zsiray-Rummer Zoltán: Zsinagógák a Néprajzi Múzeum tárlatán) apropóján írjuk. Amiből kiderül, hogy „fotókiállítás nyílt pénteken a Néprajzi Múzeumban, amelyen kelet-közép-európai zsinagógák jelenlegi használatát mutatják be. A március 8-ig látható válogatás az intézmény vidéki zsidóságot bemutató időszaki tárlatához kapcsolódik. A fotótárlat a Néprajzi Múzeum októberben megnyílt, Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállítás kísérőprogramja.”

„Álljunk csak meg egy pillanatra!” – vethetik közbe. „Hazánk ugyebár soknemzetiségű ország. Minden nemzetiségének joga van ahhoz, hogy saját kultúráját múzeumi szinten is bemutassa. Éppen ezért miért háborgunk e híren?”

Nos azért, mert az embernek, természeténél fogva, mindenekelőtt a saját gyökereit kellene kutatnia és feltárnia. Nem feladata, hogy folyton a máséival tegye ezt. Nem azért, mintha azokat megvetné, nem. Hanem mert a szeretetnek is van bizony rendje.

Közmondásosan ezt nevezzük hazaszeretetnek. Ami megnyilvánul abban is, hogy egy múzeum mennyire ápolja azt. Megint ellenvethetik: „Néprajzi Múzeumunkban amúgy rengeteg magyar tárgyi emlék látható, akkor hát mi a baj ezzel a mostani tárlattal?”

Az, hogy mégsem érzékeljük a sajátosan magyar tárgyi örökség ugyanolyan horderejű bemutatását, mint a mostani tárlaton kiállított anyagokén. Hány vidéki néprajzkutató ugyanis a megmondhatója, hogy felhalmozott magyar néprajzi anyaga nyilvános bemutatásához hiába kér állami múzeumi intézményi támogatást! Hiába bizony, hiszen a jelek szerint tehát Néprajzi Múzeumunk is kettős mércézik.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat