HunHír.info

2018. Napisten hava 25. nap, Koppánd napja.

Ha felemlegetjük Kun Béla és körei viselt dolgait, már antiszemiták vagyunk?

2015. január 28. 11:15
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

holo.jpgAmint a Mazsihisz honlapjának tegnapi hírcikkéből megtudtuk, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából tartott helyszíni megemlékezésen Balogh Zoltán kijelentette: „A jövőben meg kell akadályozni, hogy az emberek egyes csoportjait akármilyen alapon megbélyegezzék.” Igen? Akkor hát, ha felemlegetjük Kun Béla és körei viselt dolgait, már antiszemiták vagyunk?

Merthogy mint megannyi szubtilis kijelentés, ez is kérdőjelekért kiált. Először is, vajon nem tény, hogy vannak a nemzeteken, társadalmakon vagy bárminemű emberi közösségeken belül olyanok, akik magatartásukkal eltérnek az általuk elfogadott normáktól, és ami miatt konfliktusokat gerjesztenek?

Másodszor, ha ezt csupán csak szóvá tesszük, nemcsak magatartásuk, hanem egyben személyük ellen is vagyunk? Példákkal élve: ha felemlegetjük Kun Béla és körei viselt dolgait, antiszemiták vagyunk? Ha ugyanezt tesszük Gyurcsány Ferencéivel és köreiéivel, akkor pedig magyarellenesek?

Végül harmadszor, mit is értsünk azon, hogy „akármily alapon”? Eszerint teljesen normális, ha az adott közösségbe be nem illeszkedők kasztot alkotnak, s aki ezt nem tartja mégsem természetesnek, az azon nyomban homofóbnak, xenofóbnak, kirekesztőnek, miegymásnak minősül? Ugyanis a fentebb emlegetett megemlékezést megnyitó beszédében Bronislaw Komorowski lengyel elnök kijelentette: „Auschwitz tanulsága, hogy minden gyűlöletet el kell ítélni. Ezen a helyen állva, elítéljük a gyűlölet, az antiszemitizmus és a xenofóbia minden megnyilvánulását.”

Alighanem nincsen rosszabb az efféle megnyilatkozásoknál, éspedig éppen azért, mert nem tisztázzák az általuk kimondott szavak igazi értelmét. Mert maradjunk csak ez utóbbi mondat egyetlen szavánál! Elítélendő a xenofóbia. Magyarul az idegengyűlölet. No de ha ez elítélendő, mint szélsőség ugyebár, akkor ennek párja, az idegenimádat nem? Aki szerint az idegen nem szebb, mint mi, az ezzel máris megveti, megbélyegzi azt, vagy ha netán azt mondja, hogy egyáltalán nem szép, akkor rögvest ellene való erőszakra hangol automatikusan?

De nem szaporítjuk tovább a kérdőjeleket. Csak lakonikusan észrevételezzük, hogy miként tengeren a víz, úgy lett úrra korunk közéletén a kettős mércézés. Merthogy csak két példát vegyünk reá. Ha azt mondjuk, hogy a normálistól eltérő nemi identitásúak ne reklámozzák önmagukat nyilvánosan, gyűlölködők vagyunk velük szemben? Vagy ha felemlegetjük Kun Béla és körei viselt dolgait, már antiszemiták vagyunk?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat