HunHír.info

2019. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

Trianon miatt állt ott a magyar baka a Donnál

2015. január 12. 19:03
Hunhír.info

Trianonig kell visszamennünk, hogy megértsük, mit keresett magyar honvéd ott, a Donnál. Nem a hódítás vágya sodorta az országot a háborúba, hanem az előre is látható logika: a győztes antant kapzsi békeszerződései magukban hordozták a következő világégést.

Menedék - Bayer

Trianonnál kezdődött
Előző cikkKövetkező cikk
456
Nyomtatás 2015. január 12., hétfő 13:54, frissítve: hétfő 13:58 , forrás: Magyar Nemzet, szerző: Pilhál György
Trianonnál kezdődött
Fortepan
A doni katasztrófa évfordulójára emlékezünk ma. Hetvenkét éve, 1943. január 12. hajnalán az urivi hídfőállásnál indult meg az a szovjet támadás, amely napok alatt megsemmisítette a második magyar hadsereget. Százezernél több honvéd maradt az orosz hómezőkön, tízezrek tűntek el, kerültek fogságba, alig hatvanezer elgyötört, megrokkant magyar baka tért haza – később, a kommunista évtizedekben ők lettek „a fasiszták oldalán harcoló háborús bűnösök”.

Trianonig kell visszamennünk, hogy megértsük, mit keresett magyar honvéd ott, a Donnál. Nem a hódítás vágya sodorta az országot a háborúba, hanem az előre is látható logika: a győztes antant kapzsi békeszerződései magukban hordozták a következő világégést.

A harmadára csonkított országot a trianoni sokk után egyetlen remény éltette: a Nem, nem, soha!, az elcsatolt országrészek visszaszerzése. Márpedig erre azokban a feszült években német (és olasz) segítséggel lehetett valós esélye az országnak, ahogy azt az 1938-ban elkezdett határmódosítások igazolták is. A német hadvezetés 1941 végéig nem követelt magyar részvételt a szovjet ellen indított háborújában, ám egy évvel később, amikor lassulni látszott az előrenyomulása, annál jobban. Hitler ekkor nyújtotta be először a számlát.

A Sztálingrádnál elakadó németek a második magyar hadseregnek is kiszignálták a feladatot – nem volt pardon. A többi ismeretes: a negyvenfokos orosz télben a magyar remény is elfagyott. Ha furcsán hangzik is: nemes célért vívtunk egy eltévesztett csatamezőn.

Pilhál György - mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat