HunHír.info

2018. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Ezt is megértük: nemcsak melegparádé létezik, hanem ugyanilyen irodalom is

2015. január 04. 17:53
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

buzi_jezus.jpgAz, ha Béla és Jóska a négy fal között szeretkezik, halálos bűn ugyan, de ha ezt reklámozzák, egyenesen égbekiáltó. Pedig ez történik az eltérő kultúrájúak körében. Nem elég a melegparádé, ugyanilyen irodalom is létezik – szerintük.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Igen, ilyen irodalom. Elképesztő. Kezdem irigyelni az ókort, éspedig egyre inkább – írtam korábban. És most megint erre kényszerülök. Augusztus császár például a mégoly hírneves költőt, Ovidiust, Tomiba száműzte „Ars amatoria” című erkölcsromboló műve miatt. Uralkodása során vagy kétezer ilyen művet égettek el nyilvánosan. És nem azért, mert azonos neműek ölelkeztek benne. Nem, ilyen szintre még azok szerzői sem süllyedtek!

No de ma? Amint a Néphazugság szombati számában olvashatjuk, bizonyos Gerevich András létrehozta a „meleglírá”-t. Illusztrációkat nem közölt belőle ugyan, de azt igen, hogy ennek az „irodalom”-nak van „hagyomány”-a nálunk is:

„Ami a melegirodalom magyar hagyományát illeti, erről egy kiváló kutató, Csehy Zoltán most írt egy 800 oldalas könyvet. Az derül ki belőle, hogy ha nem túl elevenen is, de a föld alatt, utalásokban, búvópatakszerűen felbukkanva élt századokon át.”

Eddig e szóról, szerelem, ha nem tévedek, Balassi Annája, Csokonai Lillája vagy Petőfi Júliája jutott eszünkbe. Egy és egy férfi lelkileg-testileg beteljesedő szerelme. De az eltérő kultúrájúaknál ez is másképpen van persze. Akik szerint hozzánk még nem jutott el álmaik álma, a „szexuális forradalom”. Gerevich „meleglírikus”-t idézzük ismét:

„A versekre irányuló figyelem természete is más itt és ott. Ha Magyarországon bárki ír rólam, vagy interjút kér tőlem, meleg költő leszek, akinél – forradalmi módon – megjelenik a meleg szexualitás nyelve és témája, a verseim más aspektusai emiatt már nem is annyira érdekesek. Amikor Angliában vagy Amerikában olvasok fel a lefordított verseimből, ez egyszerűen nem téma, férfiakhoz szól a vers, és akkor mi van? Igaz, az ottaniak számára meg a kelet-közép-európai kontextus „egzotikuma” lesz nagyon fontos, amiről meg nekünk nincs nagyon mit beszélnünk, benne élünk. Az első kötetem olyan nem nélküli kísérlet volt, amelyben végig azonosíthatatlan, fiú vagy lány beszél-e.

„És akkor mi van?” Az, hogy aki ilyen „versek”-et ír, annak nincsen semmi köze az – irodalomhoz. Nemes tartalom, nemes forma kell ugyanis ahhoz. Érthető? Ha nem, lehet akkor a tányérokat váltani valamelyik gyorsétteremben.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat