HunHír.info

2017. Álom hava 16. nap, Szepes napja.

Irodalmunk legjobbjainak az eltérő kultúrájúak számítanak?

2014. december 29. 13:16
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

csurka_i250.jpgBizonyos körökben természetesen igen. Nem ismernek más témát, mint az egyes rettegéskultuszosokét. Aki másról ír, magára vessen. Az nem létezőnek számít náluk. Nos, ilyen ízlésdiktatúra, mint az övéké, azért lássuk be, még a mégoly átkos Kádár-időkben sem volt. Nem bizony. Mert ha hangfogót tettek is az érdemben írók-költők szájára, még nem írták elő számukra feltétlenül a Nagy Testvér csizmájának fényezését. Megannyi példa van erre. Ott van a költő Nagy László vagy a dramaturg-epikus Csurka István.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Ma már teljesen más a helyzet. Ha valaki be akar kerülni a „kánon”-ba, a „nagybetűs literatúrá”-ba, úgyszólván mindent el kell felednie, ami az irodalmat irodalommá teszi. Felednie kell hazája hőseit, történelme dicsőséges fordulatait vagy egyenesen korszakait, műveltsége alapelemeit, művészi eszményeit.

Óhatatlanul ezek ötlöttek eszembe literátori minőségemben a Néphazugság pénteki számának öles hírcikke olvastán: „Körkérdésekkel keresték az irodalom legjobbjait.” No de lássuk csak csonkítatlanul!

„A Litera és a Jelenkor is körkérdést intézett az irodalomkritikusokhoz az elmúlóban lévő év legfontosabb magyar és magyarra fordított könyveiről, bíztató és lehangoló eseményeiről.

A magyar regények közül a legtöbben Szilasi László hajléktalanokról szóló „szegedi" regényét, A harmadik hidat, Dragomán György hosszú időn keresztül készült Máglyáját, Závada Pál és Péterfy Gergely új regényeit emelték ki, de sok szó esett Nádas Péter készülő visszaemlékezéseiről és Gyarmati Fanni naplójának megjelenéséről is.

A verseskötetek közül a legtöbben Szijj Ferenc Agyag és kátrány című munkáját emelték ki, az esszék, értekezések mezőnyéből pedig György Péternek a Kádár-rendszer hivatalos művészetével, illetve Schein Gábornak a rendszerváltás 25, reménytelenül elrontott évével foglalkozó szövegei kapták a legtöbb voksot.

Az év felfedezettje egyértelműen az első kötetével jelentkező Mán-Várhegyi Réka volt, aki rögtön megkapta a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat is. A fordításkínálatból a legérdekesebbnek az ítészek szerint Jichak Katzenelson Ének a kiirtott zsidó népről című szövege, a Dorian Gray arcképe szenzációs, „igazi" újrafordítása és a zsidó misztika legnagyszabásúbb műve, a Zohár magyarítása tűnt.

Az év irodalmi eseményei igen kevéssé tűnnek felvillanyozónak a visszatekintők számára: idén halt meg a legnagyobb, korszakosnak tűnő magyar költők egyike, Borbély Szilárd alig 50 évesen és – bár a két eset távolról sem összemérhető – jövőre megszűnik 25 év működés után a kortárs magyar kultúra egyik legfontosabb folyóirata, a Holmi.”

Beszédes nevek. Borbély Szilárd, mint „korszakos költő”! Hát akkor már inkább Pósa Lajos, ugyebár. Igaz, ő nem mai gyermek. Ha a fentieket olvasná, összeszorulna a gyomra. Igaz, a miénkkel sem történik egyéb.

Eszembe is jutott mindezek olvastán Pozsonyi Ádám regénye, a „Keskeny Károly élete és kora”. Amiben arról ír, hogy korunkat a közepesek, vagy egyenesen a még azoknak sem mondhatók irányítják. Az eltérő kultúrájúak. És akkor megint csak finoman fogalmaztunk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A harmadik világháború küszöbén - Hernádi TiborA harmadik világháború küszöbén
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat