HunHír.info

2017. Magvető hava 20. nap, Iringó napja.

Vezető rabbik ismerték el, hogy Horthy a nemzet felszabadítója

2014. december 17. 16:48
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

horthy-csiksomlyo500.jpgNyilván szükségtelen bizonygatnunk olvasóinknak, egykori kormányzónk mennyire céltáblája a „kifinomult emlékezetpolitiká”-val rendelkezőknek. De miért is, kérdezhetnők. Hiszen, amint már korábban magunk is tényadatokkal bizonyítottuk, alatta eleik egyáltalán nem éltek olyan rossz sorban, amint azt ők állítják újabban lépten-nyomon. Sőt olyannyira nem, hogy ezt akkor vezető rabbik ismerték el.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A múlt-kor című negyedéves történelmi magazin téli számában Turbucz Dávid történész tanulmánya ugyanis azt bizonyítja, hogy a „Horthy-kultusz” építésében a hazai zsidóság képviselői is aktív szerepet vállaltak, éspedig már a kormányzó 1919. november 16-i budapesti bevonulása után. De lássuk ennek tanulmányában ismertetett tényeit!

„A kormányzóválasztás tizedik évfordulóján az izraeliták – az Egyenlőség, a magyar zsidóság hetilapja szerint – „őszinte imáikba” foglalták Horthy „rendkívüli nemes egyéniségét; kivételes hazafias szolgálatait; kitűnő nagy országmentő cselekedeteit és porba sújtott szeretett hazánk talpra állítása körül szerzett kiváló érdemeit”.”

„A kormányzó születésnapján, 1938. június 18-án, a neológ és ortodox izraeliták is ünnepeltek. Hevesi Simon rabbi is megerősítette, hogy „a Gondviselő Isten adta őt a magyar nemzetnek”. A kormányzót az alkotmány „legfőbb őreként”, a nemzet „felszabadítójaként” és „az ország kormányosaként” méltatta, aki a vesztes háború után „új Magyarországot teremtett”.

„Horthy születés- és névnapjain évente ünnepeltek az izraeliták a Dohány utcai zsinagógában, ahogyan a nagyobb vidéki városokban is. 1942-ben a hévízi izraelita imaegyesület templomában Büchler Sándor keszthelyi főrabbi „az ország harmadik megalapítójaként” méltatta az államfőt, aki „Isten küldöttjeként áll őrt a magyarság jobb jövője felett”.”

„A Magyar (majd Magyarországi) Zsidók Lapja rendszeresen beszámolt az istentiszteletekről, és külön méltató cikkeket is közölt. A megjelent írások 1943-ban sem utaltak a zsidósággal szembeni diszkriminációra, sőt, arról is szóltak, hogy a kormányzó „szívén viseli a gondjaira bízott család minden egyes tagjának” sorsát 1938-1944 között különfél kiadványok, beszédeket, imákat és cikkeket tartalmazó kötetek is ápolták a kormányzóról kialakított pozitív képet. A Lévai Jenő szerkesztésében 1942-ben megjelent Védelmünkben című könyv ajánlása szerint „ez a föld, amelyen hazát találtunk és itthon vagyunk, a mi hazánk és a mi földünk is, különben nem dobbanna oly hevesen és oly egy ütemben szívünk össze az ország minden lakójáéval. Velük együtt nézünk fel Horthy Miklósra, akiben az ország töretlen erejét, minden reménységét látjuk.”.”

Végül arra is rámutat Turbucz, hogy a Pesti Izraelita Hitközség Emléktemplomában a kormányzó születésnapján még 1944-ben is „hálaadó istentisztelet”-et tartott.

Aligha túlzás, ha perdöntőnek tekintjük e tanulmányt. Perdöntőnek, mert általa (is) megdől tehát ismét egy mítosz, ami a kormányzót démonikus alaknak tekinti. Nem kívánjuk természetesen ezúttal sem Horthynak a védelmükben tett cselekedeteit értékelni, ezt olvasóink bölcs megítélésére bízzuk. Csak azt kérdezzük, hogy mindazok, akik a „kifinomult emlékezetpolitiká”-t mindenkin számon kérik, miért, hogy önmagukon nem?

Mert, lássuk be, itt van ama bizonyos elásva. Ahonnan enni kapunk, oda nem piszkítunk. Még utólag sem. Az idézettek szerint mindenesetre akkor még voltak tehát vezetőik között olyanok, akik ezt tudták. Annak eldöntését pedig, hogy ha ma ilyenek nincsenek, miért, megint csak olvasóinkra bízzuk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Vér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok - Benkő LászlóVér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 6 291 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat