HunHír.info

2018. Földanya hava 23. nap, Pöszke napja.

Titkos társaság-e a szabadkőművesség?

2014. december 02. 11:13
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

szabadkomuvesseg250.jpgMondhatnók, nem mindennapi naivitásra vall a kérdésnek már a felvetése is. Csakhogy mivel manapság a közfelfogás szerint titkos társaságok és mozgalmak iránt egyre szélesebb körben érdeklődnek, korántsem az.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Michael Bradley könyvéből (Titkos társaságok könyve, 2006) megtudjuk, hogy a szabadkőművesség mai hatalmának mértékét „senki sem ismeri”. Kérdés akkor persze, hogy ha ez így van, akkor a szerinte jelenleg világszerte működő százezer páholy több mint hatmillió szabadkőművesére is vonatkozik-e ez?

Akár igen, akár nem, egy azonban biztos, éspedig az, amit a Magyar Kultúra (MK) című társadalmi és tudományos szemle 1915-ben lakonikusan így fogalmazott meg: „A szabadkőmívesség azt is titkolja, hogy titkolózik.”

Csak hát ugye ama bizonyos sem jár mindörökre a kútra, s hogy mennyire nem, az orgánum erre eklatáns példával is szolgált:

„Az 1910. év tavaszán nagy konsternáció keletkezett a páholyokban, amiről hivatalos lapjuk, a Kelet tett tanúbizonyságot. Áruló, a szabadkőmíves titkok elárulója után kutattak a testvérek. A Kelet 1910. februári számának 36. lapja ugyanis „Hivatalos rész” cím alatt így referál a „szövetségtanács” üléséről:

»D. testvér bejelenti, hogy a Katholikus Népszövetség egyik ülésén a szabadkőmíves titkokról szenzációs felolvasást tartottak. A felolvasó a szabadkőmívesség minden titkát feltárta a hallgatóságnak, még magát az idei évszót is! Annyi tökéletesen beigazolódott, hogy mi az ellenségnek tökéletesen el vagyunk árulva.«”

Ezt követően a MK idézte Emil Vandervelde, a belga szabadkőművesség egyik vezéralakja nyilatkozatát (Világ, 1910. október 29.): „Indokolt a szabadkőművesség sokszor megrótt titkossága, mert egyedül ez teszi lehetségessé sok kiváló, de a kormánytól függő egyéniség számára, hogy meggyőződésének élhessen.” Amihez a MK kommentárként ezt tette hozzá:

„A ravaszul megfogalmazott kijelentés voltaképp kioktatás a testvérek számára arról, hogy lehet tekintélyes állami pozíciókban elhelyezkedni s egyidejűleg összeesküvő forradalmárnak lenni; hogy lehet a magyar királyi udvari tanácsosi cím árnyékában hűsölni s egyidejűleg, mint szabadkőmíves nagymester köztársasági propaganda élén állni - titokban. A Kelet 1910. 2. számából pedig arról értesülünk, hogy »a Március-páholy körlevélben köti lelkére minden páholynak a titoktartást, mert a sötétség ellen való küzdelem előkészítése a titokzatosság jótékony leple alatt forr és érlelődik«.”

Alighanem száz szónak is egy a vége, a kérdés csak az, hány korsónak kell még járnia a kútra, hogy eltörjön, azaz hány hasonló példa idézése szükséges ahhoz, hogy a címbeli kérdésre igenlő felelet szülessen végre?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat