HunHír.info

2018. Újkenyér hava 20. nap, Szent István király ünnepe, István, Vajk napja.

Már megint rombolják anyanyelvünket

2014. november 10. 11:37
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

rusztikus_konyv.jpgHa igazak a hírek, melyek szerint az ATV a legnézettebb médiumok közé tartozik, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül azt a rombolást, amit végez immáron anyanyelvünkkel is. Olyan szavakat reklámoznak benne ugyanis, amelyek teljességgel idegenek a magyarság hagyományos értékrendjétől.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Olyanokat, mint az ajvé (ajaj), balhé (botrány), barchesz/barhesz (fonott kalács), behemót (hatalmas), bóvli/bóvel (értéktelen), brahi (vicc, tréfa, ugratás), cefet, cefetül érzi magát (rossz, rosszul van), dafke (csakazértis), éceszgéber (ötletadó), elpaterol (megszabadul valakitől/valamitől), gajdol (zajong), handlé (házaló, ószeres), hapsi (szabad) férfi, haver/háver (barát), herót (félelem, gond), hirig (verekedés), jatt (kézfogás, megvesztegetés), kajak (erő), kibic (megfigyelő), lébecol (könnyelműen él), lejm (lopás), majré (félelem), mázli (szerencse), melák (hatalmas), meló (munka), mószerol (beárul, följelent), rahedli (rakás, kupac), rebach (nyereség), smucig (fösvény, zsugori), smúz (fecsegés), sóher (fukar), srác (kisfiú), stika (titok), stikli (csel), szajré (holmi), tarhál (pénzt kéreget), topis (rongyos), tróger (hitvány alak).

Ráadásul nem először tesszük szóvá rovatunkban ezek közhasználatát. Sőt olyannyira nem, hogy már maga Gárdonyi Géza megjegyezte egykoron, hogy „ebben az országban maholnap fehér holló a magyarul beszélni tudó ember”. Talán bizony nincsen nekünk éppen elég saját szavunk saját értékrendünknek megfelelően minden köznapi jelenség pontos kifejezésére?

Persze ismerve az ATV irányultságát, aligha lehet ez kérdés. „Szókincs” című műsorában tegnap bizonyos Klein Judit volt a vendég, hogy népszerűsítse a fentebbi szavak által fémjelzett „pesti nyelvet”. Amiről pedig már Szerb Antal megírta, hogy „nem tartozik a szép nyelvek közé”. Lehet, hogy nem ismerik arrafelé Füst Milán1930-ban írt verse sorait?

„Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok
S azt meg kell védened. Hallgass reám. Egy láthatatlan lángolás
Teremté meg e nagy világot s benned az lobog. Mert néked is
van lángod:
Szent e nyelv! S több kincsed nincs neked! Oly csodás nyelv
a magyar. Révület fog el, ha rágondolok is.”


Minket pedig a félelem, hogy mivé lesznek oly sokan, ha a fentebbi zsargonon nőnek fel. Mert félreértés ne essék: természetesen minden egyes nemzetiségnek joga van a saját szavainak használatához. De ahhoz viszont már egyáltalán nincsen, hogy a magáét az annak polgárjogot biztosító nemzetére ráerőltesse.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat