HunHír.info

2017. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

Gerő András történész: A zsidóságot nem lehet faji alapon definiálni

2014. október 10. 10:22
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

zsido-sok-250.jpgEzt tudtuk meg Gerő András történésztől. Igen, ismételjük: csak úgy önmagában nincsen nemzeti történelmünk. Mert mint a kenyérbe a kovász, úgy kell nekünk zsidóság. Nélküle jóformán nem is léteznénk. De mást is megtudtunk tőle, így azt, hogy a mai holocaust-kiállításoknak az a rákfenéje, hogy „faji alapon” definiálják a zsidóságot.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Az ATV Start Plusz műsorának vendégeként – „A magyar másik” című legújabb könyve megjelenése apropóján – tegnap kifejtette, hogy arra a kérdésre, van-e egységes nemzeti történelem, csak azt a választ tudja adni, hogy nincsen. Mert, folytatta, ahogyan Petőfi és az aradi vértanúk nem magyar származásuk ellenére is magyarok lettek, úgy a kiegyezés után hazánkban élő zsidók többsége is. Amiért magyarul beszéltek, írtak már. Merthogy a nyelv által tartozunk egy kultúrához, egy nemzethez.

Úgy tűnik, Gerő nem tud, vagy nem akar tudni Széchenyi intéséről, arról, hogy „a nyelv pergése még nem dobbanása a szívnek”. Vagy arról, hogy a zsidóság asszimilálhatóságának tétele korántsem evidencia sem a történelemtudományban, sem az irodalomtörténet-írásban. Ami a történelemtudományt illeti, Szekfű Gyulát idézzük – nem először, hátha Gerő András is elolvassa végre:

„A zsidóság elkábított bennünket azzal, hogy nyelvünket rohamosan magáévá tette, vagy ha nem is, a népszámlálásoknál magát túlnyomóan magyar nyelvűnek vallotta. Lelkileg azonban zsidó maradt. A világháború alatt s még inkább az azt követő összeomlás idején a zsidóság megmutatta igazi arculatát. Láttuk, hogy az őszirózsás forradalom után hogyan lepte el a hivatalokat. A kivételek itt se tévesszenek meg bennünket. Ha volt is a bolsevizmusnak néhány zsidó áldozata, az elvitathatatlan, hogy a proletárdiktatúrában a zsidóság a maga nemzetközi érzésének, hatalmi vágyának diadalát látta s tetszelgett abban, hogy a magyar nemzetet vezeti pórázon. A bosszú érzete is dolgozott benne a magyar nemességgel és értelmiséggel szemben, amely őseit századokon át visszaszorította s terjeszkedni nem engedte. Nem tudta ezt elfelejteni, holott a mai generáció már a teljes jogegyenlőségben nőtt fel s mégis a hála helyett a bosszú érzetét táplálta lelkében jótevője iránt.”

Ezeket írta hát korszakos művében (Három nemzedék s ami utána következik, 1935) Szekfű Gyula. Ami pedig az irodalomtörténet-írást illeti, álljon itt művelői közül Farkas Gyula nem kevésbé korszakos műve (Az asszimiláció kora a magyar irodalomban, 1938) alábbi kitétele:

„Olyan ez a magyarországi zsidóság a XIX. században, mint egy nagy tó, melybe keletről zavaros hegyi patak ömlik, magával sodorván piszkot, iszapot, fénylő kavicsot, néha egy-egy aranyszemet, s alig adván le terhét, máris tovább siet nyugat felé. A tó pedig folyvást háborog, kavarog, tükre soha el nem simul.”

S hogy mennyire nem, azt a műsorban aztán maga Gerő is mintha elismerte volna. Így fogalmazott ugyanis: „Azok a zsidók, akik itt maradtak ebben a kultúrában, és ma is itt vannak, azok magyarok. De nem úgy magyarok, mint azok a magyarok, akik nem zsidók.”

Nem bizony. Okait persze nem részletezte. Pedig nem kellene mást tennie ehhez, mint a két megidézett munkát elolvasnia. No meg, történészhez illően, egy kissé jobban megismerkednie a Horthy-korszakkal, s ilyetén leszámolnia végre azzal, hogy mennyre üldözték alatta a hazai zsidóságot.

És még egy. Megjegyezte végül, hogy a mai holocaust-kiállításoknak az a rákfenéje, hogy „faji alapon” definiálják a zsidóságot. Mert olyan, hogy „zsidóság”, valójában nem is létezik. Hú, kiálthat fel ilyenkor a néző. Nehéz ugyanis követni ezt a Gerőt. Aki nem lő szemünkbe, mint ama hajdani másik, csak éppen elhomályosítja azt, ha hagyjuk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Matyó motívumok kifestőkönyve - Horváth ÁgnesMatyó motívumok kifestőkönyve
Könyv - Bolti ár: 1 490 Ft
Internetes ár: 1 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Őrzők, vigyázzatok a határra! - Pósán László - Veszprémy László - Boda József - Isaszegi JánosŐrzők, vigyázzatok a határra!
Könyv - Bolti ár: 7 800 Ft
Internetes ár: 6 630 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat