HunHír.info

2018. Földanya hava 18. nap, Tardos napja.

Ez aztán a liberális demokrácia: Jókait is kivonnák az oktatásból!

2014. augusztus 24. 17:14
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

jokai.jpgAki azt hinné, csak az olyan húzónevektől, mint amilyen Szabó Dezső, Tormay Cécile, Nyirő József vagy Wass Albert, áll fel ama bizonyos a liberális demokraták hátán, nagyon tévedne. Nem. Tényleg eljutottunk odáig, hogy zsigerből gyűlölnek mindenkit, aki csak egy kicsit is kilóg a kánonjukból. Ilyetén Jókait is kivonnák az oktatásból!

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Ki bizony. A Magyar Hírlap pénteki számában Bayer Zsolt arról adott hírt, hogy egy bizonyos 444.hu nevezetű liberális portál anarki nevű (saját portréja helyett Che Guevaráét feltüntető) állandó szerzője a magyar- és a világirodalom eleddig kötelező olvasmányokká tett alkotásai jelentős részén verte el a port. Bizony neki például már Móricz is gyanús. Talán ő sem eléggé liberális. Akárcsak Jókai. Vagy Verne, Dumas, Dickens, Defoe. Legnagyobb bánatára az, „aki magyarul olvas, esetleg még ír is, nem kerülheti meg őket”. Nagy mesemondónk regénye valahogy különösen is céltáblája. Ezt firkantotta róla ugyanis:

„Ha nekem Kőszívűt kellene tanítanom hetedikben, csak annyit mondanék róla a gyerekeknek, hogy nyugodjatok meg, ez is irodalom, de ennél szarabb már nem lesz.”

Igen, így, szóról szóra. Tömény ötvenes évek – mondhatjuk erre. És alighanem joggal.
Eszünkbe juttat ugyanis egy 1950-ben megjelent, negyvennyolc oldalas propagandakiadványt: Útmutató üzemi és falusi könyvtárak rendezéséhez. Kiadta a „Népkönyvtári Központ” részéről bizonyos Sallai István, s az a Budapesti Szikra Nyomda állította elő, amely az 1945-től bezúzott „fasiszta, szovjetellenes, antidemokratikus” sajtótermékekből nyomtatta ki a történelmi materializmus valamennyi brosúráját. Beszédes bevezetőjében ezt olvassuk:

„Az itt közzéadott jegyzék tartalmazza azoknak a könyveknek címeit, amelyeket nem javasolunk ezekbe a könyvtárakba.”

Micsoda gondoskodás! Nehogy a sztahanovista élmunkás, ha netán este párnájára dőlne, reakciós szemeteket olvasson. De kiket is? Szemezgessünk belőle!

Andrássavich Géza: Kecsketenyésztés, Benedek Elek: Édes anyaföldem, Falusi bohémek, Hazánk története, Honszerző Árpád, Nagy magyarok élete, Testamentum és hat levél, Fekete István, Kittenberger Kálmán, Márai Sándor minden műve, Krasznai Elza: A legjobb szegedi szakácskönyv, Prinz Gyula: Magyarország földrajza, Tamási Áron: Ragyog egy csillag, Ábel Amerikában, Csalóka szivárvány, Három játék, Jégtörő Mátyás, Magyari rózsafa, Rügyek és reménység, Szülőföldem, Szűzmáriás királyfi, Téli verőfény, Virágveszedelem, Virrasztás.

A múltat tehát végkép nem törölték el. Itt él közöttünk. S persze korántsem csak „anarki” portálján. Elég lenne átfésülni „értelmiségijeink” könyvtárát. Cseppet sem csodálkoznánk, ha kiderülne, több bennük a szocreál ballaszt, mint a klasszikus érték. Mert korántsem csak az olyan húzónevektől, mint amilyen Szabó Dezső, Tormay Cécile, Nyirő József vagy Wass Albert, áll fel ama bizonyos a liberális demokraták hátán.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat