HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Megáll az ész: „Örömünnep, hogy kitüntetik a magyar irodalom egyik legnagyobb csillagát, Kertész Imrét”

2014. augusztus 21. 14:20
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

imre_kertesz250.jpgMár akinek, tehetnők hozzá. Nyilván nem egy irodalomtörténésznek, toldhatnók meg még. Nos, pedig annak. Ungvári Tamásnak. Azt persze, mitől és mennyire az, most ne firtassuk. Főleg azok után, hogy a nevezettről kitüntetése előestéjén ekként nyilatkozott.

Az ember, pláne ha valóban irodalomtörténész, egyik ámulatból a másikba esik, amikor Ungvárit hallja. Az ATV vendégeként kedden Kálmán Olgának elmondta:

„Az embereket váratlanul érte Kertész kitüntetése. Nem számítottak arra, hogy ilyen korrekt, kiváló dolog jut eszébe a kormányzatnak.”

Merthogy Kertész egy fenomén. Akinek kitüntetése jogosságáról éppen ezért értelmetlenség vitatkozni. Vezető fárosz, láng, kritikus elme, akit ő mindezekért naponta olvas, mert megrendül, „milyen mélységekig jut el”. Azt viszont, hogy mégis mitől lenne mindez, nem árulta el. Csak arról hadovált, hogy azért nyűgözi le, mert a kitüntetett nem lett öngyilkos a vele történtek után sem. Merő véletlenségből túlélő maradt, s visszajött legnagyobb örömére:

„Kertész Imrét elfogták és elvitték Buchenwaldba, és ott megalázták, megtiporták, és teljes véletlenségből élte túl és a regény erről a véletlenről szól.”

Nos, ami a megalázást és megtiprást illeti, a minap idéztünk éppen a Sorstalanság című kötetéből. Csak emlékeztetőül:

„Buchenwaldban is van krematórium, természetesen, de mindössze csupán egy, s ez itt nem a tábor célja, nem a lényege, a lelke, az értelme – mondhatom bátran –, hanem csak olyanokat égetnek el benne, akik már a táborban múlnak ki, a tábori élet rendes körülményei közt.” Egy oldallal odébb pedig egyenesen így nyilatkozott: „Buchenwaldot én is hamar megszerettem.”

Ennyit arról, mennyire olvassa figyelmesen Ungvári Kertészt. Ami még csak talán hagyján. De mit szóljunk ahhoz, hogy a Bushenwald poklából való visszajövetelét „parúziá”-nak, „megváltástörténet”-nek nevezi? Holott a jelzett görög szó (parouszia) Krisztusnak a világ végén való eljövetelét jelenti. Úgy tűnik tehát, az irodalomtörténetből az ókeresztény korra vonatkozó fogalmi ismeretei sem magasabb szintűek, mint amúgy általában az esztétikaiak. Ugyanis szemrebbenés nélkül képes volt kijelenteni:

„Visszajött abba a nyelvbe, aminek a legnagyobb mestere volt. Kertész Imre a legkristályosabb fogalmi magyar nyelven ír.”

No de miről? Netán magyar tájaink színeiről? No nem. Magyar ő, persze, de mérsékelten. Sőt inkább csak nyomelemekben. Fő témája egészen más, még ha azt anyanyelvünkön fejezi is ki. Ami Ungvárit még álmaiban is megkísérti:

„Az alváskészségemet elvesztettem akkor, amikor behunyom a szememet és égő házakba menekülök.”

Meg a zsidó lét. De csak bizonyos esetekben, mint Kertészt. Aki azt vallja önmagáról, hogy nem „archaikus zsidó” – nincsen szakálla, pajesze –, de amikor Auschwitzba elmegy, akkor aztán az. Amit idehaza ellenben folytonosan szégyellnie kell. Meg vele együtt Ungvárinak Budapestet, amiért elfelejtették Kertész díszpolgárává avatni. Ahol viszont van egy Új Színház, amely képes műsorra tűzni Csurkát. Meg általában is hatalmas bajok vannak:

„Nem értik az emberek azt, hogy folytonosan konfliktusokat gerjeszteni értelmetlen, főként szellemi kérdésekben. Próbáljon valaki jobbat írni, mint Kertész Imre. Az irodalom nem abból áll, hogy meghalt nyilas írók hamvait cipeljük keresztül Európán, és visszük Erdélybe.”

Utóbbi mondatát olvasva nyilvánvaló, hogy anyanyelvünkhöz sem viszonyul másként, mint az esztétikához és általában az irodalomhoz. Eljutott odáig, hogy zsigerileg gyűlöl mindent, ami nem a (nagybetűs) Holocaustról szól.

„Óriási szívességet tesz a magyaroknak, a magyar nyelvnek, a magyar zsidóságnak azzal, hogy Kertész odamegy és átveszi a díjat.” – mondta búcsúzóul Ungvári. Nos, nekünk viszont azzal tenne, ha ezek után soha többé nem nyilatkozna sehol sem.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat