HunHír.info

2019. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

Levél Székelyországból: Egy kitiltott gárdakapitány ürügyén

2014. március 21. 16:53
Hunhír.info

szekely-hadosztaly.jpgTe pedig, kitiltott Kapitány Úr, idejöttél közénk, az elszakítottságba, felvállaltál magyar állampolgárként egy feladatot, egy küldetést. Biztos vagyok abban, hogy hittél benne. Csak épp, mint a magyarországiak többségének, fogalmad sem lehetett a legendákon, mítoszokon túl a határon túli erdélyi, székely valódi helyzetről, morálról, virtusról.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

„A Gárda, a Gárda meghal, de megadni nem adja magát

Egy kitiltott gárdakapitány ürügyén

Mottó: A magyarnak nem az a feladata, célja, hogy másokat legyőzzön, eltiporjon.
Épp elég, ha saját magát felemeli a sárból.

Hír: Oláh kommandósok toloncoltak ki Erdélyből egy gárdistát - a "magyar" külügy hallgat
Kommandósok toloncolják ki "Romániából" Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját, akit csütörtökön öt évre nemkívánatos személlyé nyilvánított egy román bíróság - adta hírül az Agerpres román hírügynökség. Mikola Bélát romániai idő szerint fél öt körül vették őrizetbe a kommandósok marosvásárhelyi lakásán, és autóban a román-magyar határhoz viszik.

A főcím a Bob herceg című operettből kölcsönzött Gárda induló egy sora.
Hát olyan is az egész, mint egy operett: jelmezek, díszletek, zászlók, fanfárok, trombiták, kardcsörtetés, szerepek. A végén függöny le, mindenki haza, csak a szerepébe magát az ildomosnál jobban beleélő színész viszi magában tovább a következményeket.

Nem ismerem a kitiltott gárda kapitányt. Nem ismerem a többi gárdistát sem. Csak a közvetett hírinformációkon keresztül követem régóta a körülöttük is zajló eseményeket. Nem tudom, jó ember-e, vagy nem jó. Nem tudom, kapitánynak alkalmas-e, felelős-e, megfontolt-e, s ugyanakkor megalkuvás nélküli bátor.

Azt tudom, hogy kitiltása óta eltelt pár nap. Kitoloncolták Magyarországra, és az általa szervezett maroknyi székely gárda hallgat. Ha jól tudom, a gárda tagja belépéskor esküt tesz. Istenre, Hazára, bajtársiasságra, akár életünk árán is.

A Székely Gárda viszont hallgat. Meg a magyar is.

Szegény Budaházy Gyuri! Kiket szólítasz Te, Testvér, életre kelteni a Rongyos Gárdát Kárpátalja védelmében!? Hisz a saját vezetőink védelme érdekében sem futja semmire!

Te pedig, kitiltott Kapitány Úr, idejöttél közénk, az elszakítottságba, felvállaltál magyar állampolgárként egy feladatot, egy küldetést. Biztos vagyok abban, hogy hittél benne. Csak épp, mint a magyarországiak többségének, fogalmad sem lehetett a legendákon, mítoszokon túl a határontúli erdélyi, székely valódi helyzetről, morálról, virtusról.

Így utólag közlöm veled, hogy kár volt, hiba volt értünk kockázatot vállalnod, éveket, anyagi áldozatot, amiket most fél perc alatt semmivé tett a hatalom. Mert megteheti. Mert tudja, hogy tőlünk csak díszszemlékre, hangzatos retorikára, beadványokra, és az árvízi homokzsákokra telik.
Bajtársaid együttérző szemlélői sorsod alakulásának, és majd büszkén vállalják, ha nekik is megjön az 1500 lejes büntetés. Aztán a szolidaritás majd összedobja az egy banisokat, mint az ellenállás fillérekkel megváltott illúzióját.

Vas László
Székelyország

A publicisztika rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül azonosak a szerkesztőség véleményével.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A megtalált kapcsolat - Kozsdi TamásA megtalált kapcsolat
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat