HunHír.info

2018. Jégbontó hava 19. nap, Zsuzsanna napja.

Amíg nálunk kétszázezer, Németországban mindössze hatezer népdalt tartanak számon

Kodály Zoltánra emlékezünk

2013. december 19. 10:28
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

kodaly_zoltan_gink_karoly_felv-250.jpgSzázharmincegy éve, 1882. december 16-án született Kecskeméten Kodály Zoltán, a magyar zenetudomány Bartók Béla közreműködésével való megteremtője, akinek alighanem legnagyobb érdeme, hogy szembeszállva a koráig csaknem egyeduralkodó népies műdalokkal, nemcsak a dalszövegeket, hanem dallamuk felkutatását is feltétlenül fontosnak tartotta, amiért belőlük népünk páratlanul gazdag érzelemvilágára következtetett. Legyünk büszkék arra, ami Kodálynak köszönhető, hogy amíg nálunk kétszázezer, Németországban mindössze hatezer népdalt tartanak számon.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Koráig ugyanis, amint felpanaszolta (A magyar népzene, 1943), a dalgyűjtők- és kiadók zöme a dallammal nem törődött, a dalszövegeket kizárólag irodalmi emlékeknek tekintette: hiába írta Csokonai Vitéz Mihály már 1803-ban, hogy „hallgassátok figyelemmel a danoló falusi leányt és a jámbor puttonost”, majd 1838-ban Liszt Ferenc hiába határozta el, nekivág hazánk „legpusztább vidékeinek”, hogy egybegyűjtse őket, végül aztán mégsem lett belőle semmi, így tizenkilencedik századi népdalgyűjteményeink (Erdélyi Jánosé, Kriza Jánosé, majd a Gyulai Pál és Arany László által 1872-ben megindított „Magyar Népköltési Gyűjtemény” sorozat) – kivéve Pálóczi Horváth Ádámét – népdalainkat kották nélkül közölte.

Ezt a mulasztását pótolta Bartók Bélával való hangyaszorgalmú gyűjtéseivel, hangsúlyozva, hogy dallamaink felkutatása és tanítása korántsem csupán zenepedagógiai, hanem eléggé meg nem becsülhető nemzetnevelő misszió is, amelynek „öntudatlan célja a homogén nemzet”, az iránta való érdeklődés pedig „egyik jele a nemzet élni akarásának, régi mivoltához ragaszkodó, »kulturális azonosságát« fenntartó erejének”, azaz annak felismerése, hogy eleink egyenesen lelki kiegyensúlyozottságukról tettek tanúbizonyságot azáltal, hogy érzelmi életük minden hullámzását állandóan népdalokban fejezték ki legadekvátabban, különösen is népünk eredendő nőtiszteletét, anyaságkultuszát, családszeretetét és áhítatos vallásosságát.

Ma, amikor az iskoláinkban, médiumainkban teljesen kiveszőfélben van a népdal, továbbá sokak szerint zenekultúránk nem áll másból, csak (az igazi énünktől valójában idegen) cigánymuzsikából és népies műdalokból, nem lehet elégszer emlékeztetnünk arra, ami ebbeli munkájának köszönhető, hogy amíg nálunk kétszázezer, Németországban mindössze hatezer népdalt tartanak számon, igazolva ezzel, hogy neki (amint Szabó Dezső írja „Segítség!” című regényében) tényleg „a zene volt egyetlen élete: az ős elhivatású tehetségnek a világ minden mély izenete hangban lett életévé”, amely nála „a primitív szentek rajongása volt, nemcsak művészet, hanem hit, az élet magához ölelése, az életakarata egyetlen formája”.

Igen, számára a népdal tehát nemcsak szép irodalmi emlék volt, hanem magának a magyar gondolkodásnak pentatóniában tárgyiasuló magnyilatkozása, amelyből a magyar tájak régi színeit, hangulatait is megismerjük, hiszen, amint írta, „a nemzet zöme nép maradt a legújabb időkig, kiváltképpen zenei tekintetben. Nem kezdetlegesség, hanem évezredes fejlődésben kiérlelt, leszűrődött művészet. Tökéletes, mert kiegyensúlyozott egység az a kultúra, amely létrehozta”. Legyünk tehát büszkék arra, ami Kodálynak köszönhető, hogy amíg nálunk kétszázezer, Németországban mindössze hatezer népdalt tartanak számon.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Vér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok - Benkő LászlóVér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat