HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Alap, hogy a pedagógusok tanítsák azokat is, akiket a törpék csak gyalázni tudnak!

2013. december 16. 12:41
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

iskola.jpgOlyan klasszikusaink, mint Szabó Dezső, Tormay Cécile és Wass Albert, kirekesztése, sőt gyalázása azon törpéknek köszönhető, akik minden erkölcsi-esztétikai értéket tagadnak. Amivel kapcsolatban méltán vigasztalhat bennünket Pozsonyi Ádám író gondolata: „Minél jobban gyaláz valakit a humanista, demokrata, européer sajtó, annál több esély van rá, hogy az illető tisztességes ember.” Éppen ezért alap, hogy a pedagógusok tanítsák őket is!

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Kizárólag önmagukat tekintik meghatározó ítészeknek, holott értékek hiányában csupán csípőből tudnak tüzelni mindazokra, akik ezekkel rendelkeznek, képtelenek megérteni, hogy szépirodalmunk olyan, mint egy terebélyes óriásfa, amelynek gyökerét létünk, törzsét gondolataink alkotják, ágait pedig az azokat művészileg tolmácsoló költők, írók sokasága, így csak akkor egészséges, ha nem kurtítjuk, hanem ápoljuk őket, ennélfogva értelmetlen egymással farkasszemet néző szekértáborokba beskatulyázni őket, hiszen valójában nem kizárói, hanem kiegészítői egymásnak.

Ezért, hogy valaha folyhattak bármennyire is éles világnézeti, esztétikai viták írók-költők vagy köztük és irodalomtörténészek-kritikusok között, senki nem akarta kirekeszteni egymást, következésképpen a legkülönfélébb stílusirányzatok és világnézeti válaszadások művészképviselői igen szépen megfértek egymás mellett egy bibliotékában, hiszen, amint Szabó Dezső megvallotta, „semmiféle megnyilatkozási forma vagy lelki alkat nem tud idegenné választani egy művészi alkotástól, egyik forma iránt sem mozdulnak bennem titkos eltaszítások vagy speciális vonzódások”.

E sorok írója is éppen ezért egyként néz fel székely eredetmondóinkra, Pázmány Péter, Mikes Kelemen, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor, Arany János, Tompa Mihály, Madách Imre, Gárdonyi Géza, Ady Endre, Babits Mihály, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Erdélyi József, Sértő Kálmán, Sinka István, Reményik Sándor, Wass Albert, Nyirő József, Alföldi Géza, Mécs László, Szabó Dezső, Tormay Cécile, Herczeg Ferenc, Veres Péter, Csurka István remekeire, hogy éppen csak néhányat említsen az alkotók csaknem megszámlálhatatlan sorából.

Szögezzük le: senkinek sincsen joga semmilyen izmus jegyében senkit kisajátítania vagy pláne végzetesen szembeállítania, kijátszania a többiekkel szemben (így, bármennyire is tiszteljük például az egyre olvasottabb Wass Albertet, ő is csak egy szálfa prózánk erdőrengetegéből), ugyanakkor függetlenül attól, hogy születik-e valaha is korántsem csupán nevében nemzeti alaptanterv, kívánjuk, hogy a pedagógusok, becsukva maguk mögött az ajtót, tanítsák azokat is, akiket a törpék csak gyalázni tudnak!

Tanítsák, mégpedig leszámolva költőinknek, íróinknak a Jókai-regényköltészetből közismert szurokfekete vagy patyolatfehér minősítésével, az alkotók egymással farkasszemet néző szekértáborokba történő beskatulyázásával, amely megszülte például a „nyugatos”, „úri-konzervatív” címkéket, figyelmen kívül hagyva, hogy mondjuk a „Nyugat” folyóirat körébe tartozók korántsem alkottak egy tábort – így Ignotus Pált és Szabó Dezsőt csupán azért, mert mindketten benne publikáltak, aligha lehet világnézetileg egy lapon említeni –, mint ahogyan az „ellenlábas”-ába, a „Napkelet”-be írók sem, hiszen benne Szerb Antaltól Tamási Áronon át Tormay Cécile-ig szintén a legkülönfélébb izmusok képviselői publikálhattak.

Persze kétségtelenül nem olyan könnyű feladat a már megszokott címkézésekkel, skatulyázásokkal való leszámolás, minthogy amúgy még méltatlanul elfeledett régebbi irodalomtörténeteink sem voltak tőlük mentesek. Például Pintér Jenőében azt olvassuk, hogy „Gárdonyi fennkölt szellemű, emberszerető” (amire persze mondható Szabó Dezsővel, hogy „az én házmesterem is az”, tudakozódván, irodalmi ítélet-e ez?), vagy hogy „a hazafias hang hiányzik Reviczky Gyula lírájából”, amire „Az elsodort falu” írójával kérdezhetjük, hogy „tudományos méltatása volna a belvederi Apollónak, ha rövid tószt után így végezném: termetén a gatyaipar termékei nincsenek képviselve?”, hiszen „még ezer más hang is hiányzik” belőle.

Tanulság? Az igazi irodalmi élet kísértetiesen hasonlít az ősdzsungelek élővilágához, amit éppen növényeik és állataik sokszínűsége tesz méltán oly lebilincselővé. Ha megritkítjuk, ugyanazt tesszük, mint ha az alkotó művészeket megbélyegezzük és kirekesztjük. Ezt elkerülendő, nem hangsúlyozhatjuk elégszer: alap tehát, hogy a pedagógusok tanítsák azokat is, akiket a törpék csak gyalázni tudnak!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat