HunHír.info

2018. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

A délvidéki pártok Gönczovától várják a segítséget

2007. május 28. 11:45
HunHír.Hu

Telitalálatnak vélte Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke, hogy három vajdasági magyar párt Göncz Kinga magyar külügyminiszterhez fordult a szerbiai - országos kisebbségi önkormányzatokként működő - nemzeti tanácsokra vonatkozó törvény általuk vitatott tervezetével kapcsolatban.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, valamint Ágoston András és Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke csütörtökön közös levelet intézett a magyar diplomácia vezetőjéhez. A vajdasági pártok ezen - hosszú ideje példa nélküli - fellépésére az adott alkalmat, hogy Petar Ladjevic, a szerb kormányfő kisebbségi megbízottja a minap közölte: elkészült a nemzeti tanácsokról szóló szerb törvény tervezete, amelyet az Európa Tanács (ET) véleményével együtt megküldött a nemzeti tanácsok vezetőinek. A nemzeti tanácsok koordinátora, Józsa László, a vajdasági magyar pártok múlt heti találkozóján viszont kijelentette, hogy ilyen ET-vélemény hozzá nem érkezett.

A vajdasági magyar pártvezetők gondnak nevezték, hogy a tervezet elveti a Horvátországban már alkalmazott, s az ottani szerb kisebbség esetében nagyon is jól bevált megoldást, a demokratikus közvetlen választásokat és az ehhez szükséges kisebbségi választói névjegyzék összeállítását. Ehelyett továbbra is az elektorok útján történő közvetett választásokat szorgalmazza, ami azonban a levél szerzői szerint nem felel meg a vajdasági magyarság alapérdekeinek. Az aláírók ezért kérték Göncz Kingát, kérje be a szükséges információkat arról, hogy létezik-e a Ladjevic által említett ET-vélemény. Amennyiben az ET vagy valamely szerve megadta volna a támogatást az elektoriális választási modellhez, akkor a vajdasági magyar pártvezetők szerint a magyar Külügyminisztériumnak a támogatás visszavonására, de legalább az újraértékelésére kellene törekednie.

Ladjevic egy hétvégi nyilatkozatában már nem beszélt ET-támogatásról, bár felsorolta a törvénytervezet mellett szóló érveit. A megbízott a szóban forgó lapnyilatkozatban egyébként a "kérdés nemzetköziesítésére tett teljesen példátlan kísérletnek” nevezte a magyar pártvezetők levelét, s többek között azt hangoztatta, hogy Szerbiában megvitathatóak a kisebbségi választások különböző módozatai és mindig fellelhető a (megfelelő) megoldás.

HunHír.Hu - hvg/mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az erdélyi renaissance - Balogh JolánAz erdélyi renaissance
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat